Politika

Ne stišava se bura oko izjašnjavanja kao Vojvođanin na popisu, oglasila se i SANU: Opasan presedan

Komentari

Autor: J.Đ, T.K.

30/08/2021

-

14:25

Ne stišava se bura oko izjašnjavanja kao Vojvođanin na popisu, oglasila se i SANU: Opasan presedan
Ne stišava se bura oko izjašnjavanja kao Vojvođanin na popisu, oglasila se i SANU: Opasan presedan - Copyright Google Maps

veličina teksta

Aa Aa

Izvršni odbor Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) saopštio je da ih je "začudila ideja o uvođenju odrednice 'Vojvođanin' u budućem popisu stanovništva".

"Ne sporeći prava svakog pojedinca da se izjašnjava kako želi, smatramo da bi formalizacija ovog predloga bila opasan presedan, ne samo sa gledišta načelnih i suštinskih razloga, već i po načinu na koji se do ovog predloga došlo", navodi se u saopštenju.

Iz SANU su poručili i da su spremni da učestvuju u "naučno zasnovanim razgovorima", i da su njihovi članovi spremni da obrazlože svoje stavove.

"Vojvođanski front" pokrenuo ideju

Partije udružene u "Vojvođanski front" predložile su da na sledećem popisu stanovništva, koji je planiran za 2022. godinu, prilikom izjašnjavanja o nacionalnosti postoji i opcija "Vojvođani".

Oni su se obratili Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, a njihova inicijativa naišla je na reakcije stranaka i u vlasti i u opoziciji, ali i u Vladi AP Vojvodine koja se tome protivi.

Kako su naveli, do sada su oni stanovnici Srbije koji bi se izrazili kao "Vojvođani", zapravo bili evidentirani kao "ostali".

lsv.rs

Aleksandar Marton, Liga Socijaldemokrata Vojvodine

Međutim, pokrajinska vlada je saopštila da je to pitanje nepotrebno uvedeno u dnevnu politiku.

"Svakome je garantovano slobodno izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti, a regionalna pripadnost ne može, po poznatom komunističkom obrascu, biti zamenjena nacionalnom pripadnošću", piše u saopštenju pokrajinske Vlade i dodaje se da se očekuju reakcije Vlade Republike Srbije.

Predlagači su razgovarali i sa ministarkom za ljudska i manjinska prava, Gordanom Čomić. Ona je za Euronews Srbija rekla da postoji preporuka Saveta Evrope na osnovu koje se organizuje dijalog u cilju postizanje dogovora.

"Ne postoje nikakvi 'pregovori' niti postoji ikakvo rešenje o 'izjašnjavanju', postoji samo očigledan strah od dijaloga o preporukama Saveta Evrope", izjavila je ministarka Čomić.

Argumenti "za" i "protiv"

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine,Aleksandar Marton za Euronews Srbija je objasnio zbog čega je došlo do ovakvog predloga. 

"Vojvodina 170 godina ima određeni autonomni status, pripadala je različitim državama. U njoj danas žive desetine nacija, verskih grupa. Stvorio se jedan ozbiljan identitet, koji je regionalni, nije nacionalni, možemo reći da je nadnacionalni identitet", naveo je Marton.

Osim pokrajinske vlade, terminu "Vojvođani" na popisu protive se i pripadnici vladajuće Srpske napredne stranke.

Potredsednik Skupštine Vojvodine Damir Zobenica rekao je za Euronews Srbija da je paradoks što ti zahtevi dolaze od političara koji su Srbi, a ne od, kako navodi, mađarskih, rusinskih ili rumunskik političara.

Tanjug/Jaroslav Pap

Damir Zobenica

"Mislim da je ovo još jedan neuspešan pokušaj da od nečega što je isključivo regionalna, pokušavaju da naprave nacionalnu odrednicu. Sasvim sam siguran da naredne godine kada bude bio popis od toga neće biti ništa", navodi Zobenica.

Komentari (0)

Srbija