Politika

Izbori u mesnim zajednicama u fokusu javnosti: Optužbe za nepravilnosti i obrti u postizbornoj kombinatorici

Komentari

Autor: Nataša Kovačev/Euronews Srbija

18/08/2021

-

09:39

Izbori u mesnim zajednicama u fokusu javnosti: Optužbe za nepravilnosti i obrti u postizbornoj kombinatorici
Izbori u mesnim zajednicama u fokusu javnosti: Optužbe za nepravilnosti i obrti u postizbornoj kombinatorici - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U nedelju su održani izbori za članove Saveta mesnih zajednica u pojedinim opštinama i gradovima Vojvodine. Udruženje manjinske inicijative smatra da je bilo pritisaka, organizovanog dovoženja birača i kupovine glasova, dok u izbornim komisijama tvrde da je sve bilo u redu. Izbori za mesne zajednice došli su u fokus javnosti još 9. maja, kada su na dva mesta u opštini Sečanj pobedili nezavisni kandidati. U međuvremenu, situacija se i u toj opštini promenila.  

Udruženje Manjinske inicijative ukazalo je na zloupotrebe glasova romske populacije na izborima za Savete mesnih zajednica i navelo da se to posebno odnosi na Bašaid u opštini Kikinda i Ravno selo u opštini Vrbas.  

U tim mestima je na listama, pored članova vladajuće SNS, bilo i nezavisnih kandidata i kandidata drugih partija.  

Euronews Srbija

Tanja Vasić iz Manjinskih inicijativa rekla je za Euronews Srbija da je postala praksa da većinske stranke kupuju romske glasove. 

"Međutim, ovde dolazimo u jednu ekstremnu situaciju da romske glasove kupuju i za izbore u lokalnim mesnim zajednicama", dodala je i istakla da je neverovatno da se Romi organizovano dovode na mesta glasanja. 

"Nažalost, ta situacija je jako teška zato što Romi ne žive samo pod opsadom većinskih partija, u ovom slučaju SNS-a, za vreme izbora, nego tokom cele godine u svojim naseljima, zato što ih najčešće kontrolišu romski koordinatori koji su 99 odsto vezani za SNS", rekla je Tanja Vasić, te dodala: 

"Pretnje i ucene su strašne, o tome niko ne govori, ni pozicija ni opozicija. U toku su dijalozi u skupštini o izbornim uslovima. Međutim, Romi niti su tu pozvani, niti se o tome govori". 

Na pitanje kome su sve prijavili nepravilnosti na poslednjim izborima za Savete mesnih zajednica, Vasić je rekla da su prijavili prvo domaćim institucijama, izbornim komisijama, a zatim medijima i OEBS-u i Evropskoj komisiji. 

Izborne komisije: Bez neregularnosti

Dopisnica Euronews Srbija pokušala je da razgovara sa ljudima iz grada Kikinde i sa zvaničnicima iz Vrbasa, ali nije dobila sagovornike.  

Iz Kikinde su pisanim putem odgovorili da svaki birač ima pravo da uloži svoj prigovor izbornoj komisiji u roku od 24 sata nakon što uoči nepravilnost. Kažu da do sada nisu dobili nijedan prigovor.

Predsednik Izborne Komisije opštine Vrbas Igor Škudrić je rekao da nisu zabeleželili neregularnosti.  

Epilog priče je da sada u svih osam mesnih zajednica opštine Vrbas apsolutnu većinu ima SNS, uključujući tu i Ravno Selo gde je u prethodnom periodu dominirao SPS. 

Obrt u Sečnju

Zašto su izbori za Savete mesnih zajednica u fokusu? Sve je počelo 9. maja kada su održani izbori u opštini Sečanj. Čitavu zemlju obišla je vest da su u dve mesne zajednice pobedili nezavisni kandidati. Tri meseca kasnije situacija se promenila.

Srpska napredna stranka saopštila je da su članovi Saveta u Boki i Sutjesci većinom prešli u njihove redove. 

"Ne treba da vam pokazujem valjda pristupnice ovih članova Saveta koji su kao protiv Vučića, a koji su pristupili SNS-u", rekao je Damir Zobenica iz Izvršnog odbora SNS-a na pres konferenciji. 

U Sutjesci, gde je u Savetu mesne zajednice sedelo 11 nezavisnih kandidata, sada je 6:5 za SNS. U Boki, gde su nezavisni imali jednog člana saveta više, odnos je sada 10:1 u korist vladajuće stranke. 

"Danas su dva čoveka ovde koji su nas pobedili u Sutjesci kao članovi nezavisne liste koja je odnela pobedu. U stvari su članovi SNS-a. S druge strane, sa nama je ovde danas čovek iz Boke koji je bio na listi SNS-a, ali nije nikada potpisao pristupnicu SNS-u", rekao je Zobenica objavljujući informacije o promenama u mesnim zajednicama. 

Nebojša Oberknežev je u prethodnom sazivu predvodio mesnu zajednicu Boka i bio član Srpske radikalne stranke. Na izborima je učestvovao kao nezavisni kandidat i sa kolegama sa liste osvojio više glasova od SNS-a, da bi se tri meseca kasnije toj stranci priključio. 

Euronews Srbija

"Moje lično razmišljanje jeste da, ukoliko izdejstvujemo pobedu, da mi šaljemo direktnu poruku stranci ka vrhu da ovde nešto nije dobro i to se i obistinilo", rekao je Nebojša Oberknežev iz MZ Boka za Euronews Srbija. 

Nakon izbora posetili su ih čelnici Izvršnog odbora SNS-a, obećali reforme u opštini i ulaganja koja, priča Oberknežev, sa budžetom mesne zajednice ne bi mogli realizovati.  

"Šta bi bilo kada ne bismo mi prihvatili izmuljavanje Starog Tamiša? Kada ne bismo prihvatili neke druge radove. Da li bismo tada izneverili narod?", dodao je on. 

I dok on u promeni stranačkog dresa nakon izborne pobede ne vidi ništa sporno, za meštane Sutjeske to je neprihvatljivo. Njih blizu 500, odnosno apsolutna većina, glasalo je za nezavisnu listu Dragana Žeželja. Od 11 osoba, šestoro sa liste pristupilo je naknadno SNS-u.  

"Oni su bukvalno izneverili sav narod. Ako su podržali Dragana Žeželja i njegov rad koji je do sada bio izvrstan, zašto su promenili priču i prešli u Srpsku naprednu stranku? Dobili su glasove zahvaljujući njemu, zašto nisu bili na drugoj listi ako su već protiv njega?", istakao je Marko Pilipović, meštanin Sutjeske. 

Prethodnih meseci pobednike mesnih izbora u Sečnju svojatala je i opozicija. Sada za Euronews pojašnjavaju da među osobama koje su pristupile SSP-u, ipak nije bilo kandidata sa pobedničkih lista u Sutjesci i Boki. Činjenicu da je deo njih pristupio vladajućoj stranci, nazivaju prekrajanjem izborne volje građana. 

"Činjenica je da je on lično sazvao konferenciju na kojoj je rekao – da, mi izbore jesmo izgubili, ali smo se sutradan potrudili da nastavimo da vladamo. Čemu izbori? O kakvoj demokratiji mi pričamo? To i jeste najveća suština", navodi Dragan Marić, predsednik oštinskog odbora SSP-a.

A za meštane Sutjeske suština je da nisu glasali za stranke, već za pojedince. Zato sada traže zbor građana i odgovore na nagomilana pitanja. 

Komentari (0)

Srbija