Aktuelno iz kulture

Botičelijev "Čovek bola" prodat po ceni od 45,4 miliona dolara

Komentari

Autor: Art Newspaper

30/01/2022

-

13:20

Botičelijev "Čovek bola" prodat po ceni od 45,4 miliona dolara
AP/Vincent Yu - Copyright AP/Vincent Yu

veličina teksta

Aa Aa

Slika koja je dugo smatrala radom učenika italijanskog majstora Sandra Botičelija, prodata je na aukciji u Njujorku po ceni od 45,4 miliona dolara, nakon što je utvrđeno da je originalno delo legendarnog slikara.

Reč je o "Čoveku bola", prikazu vaskrslog Hrista u tehnici tempera na panelu, koja je prema mišljenju istoričara umetnosti, nastala u teškom perodu za Botičelija.

Poslednji put kada se ova slika našla na aukciji 1963, postigla je relativno skroman iznos od 26.000 dolara, piše Art Newspaper.

Ronald Lajtbraun, tada najpriznatiji stručnjak za Botičelijeva dela, pripisivao je "Čoveka bola" njegovim učenicima, ali je 2009. ova dugo ignorisana slika iz privatne kolekcije uključena u opus italijanskog majstora izložbom u Štedel muzeju u Frankfurtu.

Bastijen Eklersi, kustos italijanskih, francuskih i španskih slikara pre 19. veka, napisao je u katalogu izložbe da je "iznova otkrivena slika iz privatne kolekcije, ne samo važan primer Botičelijevog poznog perioda, nego i da daje važan doprinos našem razumevanju prikazivanja Hrista u periodu renesanse".

Slika je nastala oko 1500. godine, u periodu kada je ovaj slikar iz Firence pao pod uticaj fratra Đirolama Savonarole, poznatog po velikom verskom zanosu.

Ovo je drugi put u poslednjih 12 meseci da Sotheby’s prodaju Botičelijevu sliku za tako visok iznos.

"Portret mladića sa rondelom" prodat je za čak 92,2 miliona dolara, što je rekordna cena koju je postigla neka slika tog majstora.

Ranije je utvrđeno da "Čovek bola" u slojevima boje sadrži skice, koje je Botičeli verovatno odbacio i počeo da se bavi sasvim drugim motivom.

"Čovek bola" krije i crtež Bogorodice

Na "skrivenoj" kompoziciji nalazi se Bogorodica koja nežno grli bebu Hrista, a taj crtež primećen je pod infracrvenim zracima.

Naime, panel za slikanje bio je luksuz u vreme renesanse, pa se podloge za slikanje nisu bacale, nego je Botičeli, nakon što je odustao od slike Bogorodice sa detetom, istu iskoristio za "Čoveka bola".

 

 

Pored skrivenog crteža, snimak je okrio pukotinu u središtu panela i tragove rekonstrukcije koja je obavljena u nekom trenutku u 20. veku kao i ispravke koje je renesansni majstor napravio na glavnom delu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura