Aktuelno iz kulture

Priča o komičaru srpskog porekla uskoro u filmu: "Čudnog" Ala Jankovića igra Danijel Redklif

Komentari

Autor: NME

01/02/2022

-

07:29

Priča o komičaru srpskog porekla uskoro u filmu: "Čudnog" Ala Jankovića igra Danijel Redklif
Danijel Redklif - Copyright AP/Willy Sanjuan

veličina teksta

Aa Aa

Posle četiri decenije parodiranja velikih muzičkih hitova, "Čudni" Al Janković sada je rešen da nasmeje svoju publiku svojim viđenjem biografskih filmova o muzičkim zvezdama, koji su poslednjih godina sve popularniji. U novom filmu "WEIRD" glavnog protagonistu Ala, glumiće Danijel Redklif, zvezda filmova o Hariju Poteru.

"Apsolutno sam oduševljen što će me Danijel Redklif glumiti u filmu. Uopšte ne sumnjam da je to uloga po koju će ga buduće generacije pamtiti", rekao je u šali Al, prenosi NME.

Iz projekta stoji striming servis Roku, koji je nedavno objavio i prvi tizer. Film je najavljen kao "neispričana, neverovatna, sirova priča o geniju humora", a pored Ala, scenario potpisuje i Erik Ejpl. Alfred Metju Janković, legenda muzičke komedije, rođen je 23. oktobra 1959. u predgrađu Los Anđelesa.

Jedino je dete Nika Luisa Jankoviča i Meri Elizabet, a njegov otac veteran Drugog svetskog rata, poreklom je iz Srbije iako je rođen u Kanzas Sitiju. Al je odrastao u Linvudu, a prvi čas harmonike imao je dan pre svog šestog rođendana. Nakon srednje škole koju je završio u rodnom gradu, upisao je studije arhitekture na uglednom Kalifornijskom politehničkom državnom univerzitetu. 

Prijatelji su mu dali nadimak "Čudni Al" tokom tog perioda, a Janković ga je zadržao i kada je počeo da radi kao di-džej na univerzitetskoj radio stanici, KCPR.  Godine 1978. snimio je svoju prvu pesmu pod nazivom "Take Me Down" koja je ismevala tadašnji trend podizanja neobičnih spomenika kao što su Aleja žvaka i Toalet fontane. 

Naredne godine napravio je parodiju pesme "My Sharona" kojoj je dao naziv "My Bologna" i poslao je u čuvenu radio emisiju "Dr Demento" koju je vodio Beri Hansen. Nakon spektakularne reakcije slušalaca, Janković je nastavio da snima parodije, ali bez komercijalnog uspeha.

Preokret je napravio osnujući svoj bend s kojim je snimio "I Love Rock'n'Roll" 1982. i dospeo na top listu najboljih radijskih hitova, kao  "Eat It" kojim je paradirao Majkla Džeksona i njegovu pesmu "Beat It".

Tokom četrdeset godina duge karijere snimio je 12 albuma, veliki broj kompilacija, osvojio četiri Gremi nagrade i prodao na desetine miliona albuma.

Oženjen je producentkinjom Suzan Krajevski, a njihova ćerka Nina rođena je 2003. godine. 

 

Komentari (0)

Kultura