Aktuelno iz kulture

Obustavljeno štampanje kontroverzne knjige o Ani Frank dok se ne pronađe još dokaza o osumnjičenim za izdaju devojčice

Komentari

Autor: Guardian

02/02/2022

-

07:26

Obustavljeno štampanje kontroverzne knjige o Ani Frank dok se ne pronađe još dokaza o osumnjičenim za izdaju devojčice
Ana Frank - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Holandski izdavač izvinio se zbog knjige koja je izazvala burne reakcije širom sveta, tvrdnjom da je izvesni jevresjki notar glavni osumnjičeni za izdaju Ane Frank.

"Amo Antos" izdavač više neće štampati knjigu čiji se naziv može prevesti kao "Izdaja Ane Frank", sve dok se ne pronađe još dokaza za glavne tvrdnje iznete u tom delu.

U saopštenju ova izdavačka kuća navodi da je bila "poneta talasima koje je knjiga izazvala" i da je trebalo da zauzme "kritični stav", prenosi Guardian.

"Izdaja Ane Frank" delo je kanadske autorke Rozmari Salivan i zasnovano je na šestogodišnjem istraživanju tima ljudi predvođenih detektivom Federalnog istražnog biroa Vinsom Pankokom.

Knjiga je objavljena 18. januara, a vest o njoj obišla je svet. 

Međutim, samo dan nakon njenog objavljivanja, istoričari i istraživači izrazili su sumnje o glavnoj teoriji iznetoj u njoj da je izvesni Arnold van den Berg, koji je pedesetih godina umro od raka, najverovatnije doveo policiju do skrovišta gde se krila Ana Frank i njena porodica.

Kritičari naročito dovode u pitanje dokaze iza tvrdnje da je Van den Berg kao član Jevrejskog saveta u Amsterdamu, administrativnog tela koje je osnovano na insistiranje nemačkih vlasti, imao pristup mestima na kojima su se krili Jevreji.

Piter van Tvisk, koji je bio deo istraživačkog tima, rekao je da su tvrdnje adekvatno utemeljene i da je začuđen zbog saopštenja izdavača.

Knjiga sugeriše da je Van der Berg, koji je radio kao notar u slučajevima prinudnog otkupa umetničkih dela istaknutim nacistima, rizikovao sopstveni život koristeći adrese na kojima su se krili Jevreji, kako bi zaštitio svoju porodicu.

Nakon hapšenja porodice Ane Frank, devojčica je prebačena u logor Vesterbork, a zatim u Aušvic, pre nego što će umreti u Bergen Belsenu u februaru 1945. Njen objavljeni dnevnik sadrži beleške iz perioda skrivanja između 1942. i avgusta 1944. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura