Istorija

Šestogodišnja istraga pokazala: Jevrejski notar osumnjičen da je otkrio skrovište Ane Frank

Komentari

Autor: Guardian, CBS, Tanjug

17/01/2022

-

18:52

Šestogodišnja istraga pokazala: Jevrejski notar osumnjičen da je otkrio skrovište Ane Frank
Ana Frank - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Čak 75 godina nakon objavljivanja "Dnevnika Ane Frank" ova knjiga ostala je među najčitanijima na svetu. Priča o životu jevrejske devojčice koja se krila u skrovištu u Amsterdamu dala je glas milionima žrtava nacističkog zločina, ali pitanje koje se svih ovih decenija provlačilo jeste ko je otkrio adresu na kojoj se Ana nalazila sa porodicom.

Dve istrage holandske policije i bezbroj istoričara imali su svoje teorije, ali nijedna nije bila sa čvrstim zaključkom.

Ipak, 2016. godine, tim istražitelja predvođen veteranom FBI odlučio je da u ovaj hladni slučaj donese moderne tehnike i tehnologije za rešavanje zločina. Posle nekoliko godina veruju da imaju odgvor.

Kako je naveo Gardijan, šestogodišnja istraga o izdaji Ane Frank, identifikovala je osumnjičenog za izdaju jedne od najpoznarijih jevrejskih porodica.

Jevrejski notar koji je preminuo 1950. godine, optužen je da je otkrio skrovište u kom se nalazila Ana Frank. On je otkriven na osnovu anonimne beleške koju je Anin otac Oto Frank primio po povratku u Amsterdam na kraju rata.

U belešci se tvrdi da je notar, član jevrejskog saveta, administrativnog tela koje su Jevreji osnovali na zahtev Nemaca, otkrio adresu skloništa zajedno sa još nekoliko adresa na kojima su se krili ljudi.

To je učinio jer se plašio za svoj i život svoje porodice, sugeriše se u dokumentarcu CBS i knjizi "Izdaja Ane Frank" Rozmari Saliven.

Koristeći tehnike analize velike količine podataka, sastavljena je glavna baza podataka sa listama nacističkih saradnika, doušnika, istorijskih dokumenata, policijskih evidencija i prethodnih istraživanja kako bi se otkrili novi tragovi.

Nacisti su, podsetimo, Anu pronašli 4. avgusta 1944. godine, posle dve godine skrivanja.

Mip Gis, jedna od pomagača ove porodice, čuvala je Anin dnevnik na bezbednom mestu, sve dok ga Anin otac, Oto, nije objavio 1947. godine, dve godine nakon što je Ana umrla u logoru Bergen Belsen kada je imala 15 godina.

Njen dnevnik je pročitalo više miliona čitalaca širom sveta i preveden je na 60 jezika.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin