Istorija

Priča prve premijerke na svetu: Na vlast došla kao udovica sa troje dece, a postala je "hrabra majka naroda"

Komentari
Priča prve premijerke na svetu: Na vlast došla kao udovica sa troje dece, a postala je "hrabra majka naroda"
Sirimavo Bandaranaike - Copyright AP/Copyright 1960 AP

veličina teksta

Aa Aa

Sirimavo Bandaranaike koja je ostala upamćena u istoriji kao prva premijerka na svetu, na vlast je došla kao ožalošćena udovica sa troje dece u 44. godini, a vremenom je postala neprikosnoveni lider i odslužila tri mandata u Šri Lanci. Poreklom iz veoma ugledne bogate aristokratske porodice Šri Lanke, Bandaranaike je rođena 17. aprila 1916. godine. 

Udala se za političara S.V.R.D. Bandaranaikea, potomka elitnog, feudalnog klana koji je generacijama napredovao pod pokroviteljstvom Brigde si tanskog carstva i počela da se interesuje za politiku. On je u politici prešao put od povlašćenog položaja iz više klase do populiste i nacionaliste.

Njegova supruga je sa još većom odlučnošću i snagom gazila kroz politiku, kažu istoričari. Ona je bila oštroumni lider sa širokom bazom u većinskom stanovništvu, piše Istorijski zabavnik.

Od ožalošćene udovice do "hrabre majke nacije"

Njen suprug je bio ubijen samo tri godine nakon što je izabran za premijera, 1959. godine, posle čega je udovica Sirimavo Bandaranaike postala novi lider Partije slobode Šri Lanke. Jula 1960, ta stranka je odnela  pobedu na izborima, te je Bandaranaike postala prva žena u državi i na svetu na poziciji premijera.

profimedia

 

Sirimavo Bandaranaike došla je na vlast 1960. kao ožalošćena supruga i majka troje dece, samo godinu dana nakon što je njenog muža, Solomona, tadašnjeg premijera, ubio budistički monah. Bilo je to prvi put u istoriji sveta, ako izuzmemo nasledne pozicije, da se žena nađe na mestu premijera neke države. Njena stranka ju je prozvala "majkom naroda". 

Ona je tokom svoje 40-godišnje političke karijere postala "matrijarh" na čelu političke dinastije. U poslednjim godinama njenog života, ćerka, Čandrika Kumaratunga, nasledila ju je na mestu standardnog nosioca porodične stranke i bila je predsednica zemlje od 1994, piše New York Times.

Otac, majka i ćerka su vodili Šri Lanku tokom 21 godine.

Tri mandata gospođe B

Bandaranaike tri puta je obavljala dužnost premijera - od 1960. do 1965. od 1970. do 1977. i ponovo od 1994. do 2000. godine.

AP/Copyright 1960 AP

 

U politici bila je bliska socijalizmu. Nastavila je muževljevu politiku nacionalizacije važnih državnih preduzeća - kako stranih, tako i domaćih, piše Britannica.

Ekonomija Šri Lanke iza nje ostala je pod velikom dominacije države. 

Sirimavo Bandaranaike je umrla 10. oktobra 2000. ubrzo nakon što je glasala na izborima na Šri Lanki. Imala je 84 godine. Sahranjena je kraj muža. Priređena joj je državna sahrana uz dva dana nacionalne žalosti. 

Ironično, političko jedinstvo porodice narušeno je. Njen sin Anura prešao je u suparničku partiju nakon što je njegova sestra proglašena za naslednicu majke. Ipak, i sin kao lider opozicije, i ćerka kao predsednik, nastavili su porodičnu političku tradiciju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin