Aktuelno iz kulture

Slobodan Trkulja: Kineski festival svetla je namenjen publici od 3 do 103 godine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/02/2022

-

11:46

Slobodan Trkulja: Kineski festival svetla je namenjen publici od 3 do 103 godine
Slobodan Trkulja: Kineski festival svetla je namenjen publici od 3 do 103 godine - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Tradicionalna svetlosna čarolija obasjala je Beograd i Novi Sad u okviru Kineskog festivala svetla, koji je otvoren u ponedeljak i trajaće do 13. februara.

U Limanski park u Novom Sadu i na Sava Promenadu ispred Galerije u Belgrade Waterfront stigle su nove igre svetlosti koje je osmislila grupa umetnika iz provincije Sičuan, donoseći duh tradicije i simbolike drevne Kine.

"Kineski festival svetla je ove godine veći nego ikad, dešava se u Beogradu i Novom Sadu. Novosadska izložba je izuzetna i velika, a beogradska je posebna po mnogo toga, posebno po  tome što smo deo izložbe napravili i unutar galerije gde se nalaze imponzantna šarena leptirova krila i interaktivne muzičko-svetlosne gazilice. U pitanju su svetla koja se nalaze na podu, po kojima se gazi, a kako se hoda po njima ona ispuštaju tonove, tako da praktično može da se prave različite melodije, što je deci jako zanimljivo", kaže za Euronws Srbija umetnik Slobodan Trkulja, inicijator i osnivač festivala.

Prema njegovim rečima, Kineski festival svetla je namenjen publici od 3 do 103 godine, a jedinstvena je prilika za sve nas koji ne možemo otići do Kine, da ona dođe kod nas i da doživimo deo tradicije i kulture te zemlje, način na koji oni proslavljaju svoju Novu godinu - Festival proleća.

"Imamo ogromnog zmaja u Beogradu, oko 17 metara dužine, a u Novm Sadu imamo dva, koja su zajedno približno toliko dugačkli. Tu je i šalolin ratnik, kako smo ga nazvali, razne `čudne ribe`, čarobne jelene i razne druge magične životinje. Najbolje da se odvoji malo vremena i 17 sati uveče oseti malo čari Kine. Ulaz je, naravno, besplatan", dodaje Trkulja.

Euronews

Kineski festival svetla održava se četvrti put u Srbiji, u organizaciji "Balkanopolis centra za modernu tradiciju", pod generalnim pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije i Grada Novog Sada, uz pokroviteljstvo grada Beograda i podršku ambasade Narodne Republike Kine u Srbiji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura