Aktuelno iz kulture

Sva iskušenja "Zlatnog dečka" - tribina o novom srpskom hit filmu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/02/2022

-

17:06

Sva iskušenja "Zlatnog dečka" - tribina o novom srpskom hit filmu
Sva iskušenja "Zlatnog dečka" - tribina o novom srpskom hit filmu - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Sedamnaesta tribina u okviru ciklusa "Gnevni filmovi", i prva u 2022. godini, biće održana u petak (4.  februar) od 20 sati u Tribinskoj sali Doma omladine Beograda. Tema 17. "Gnevnih filmova" biće sveži bioskopski hit "Zlatni dečko", a gosti kritičara Zorana Jankovića i Đorđa Bajića su reditelj, scenarista i producent Ognjen Janković, glumci Jovana Gavrilović i Ljubomir Bulajić, kao i producent Uglješa Jokić.

Premijera sportske drame "Zlatni dečko" bila je 11. januara, a film je u redovnu distribuciju ušao dva dana kasnije.

Film, koji je nastao uz podršku Filmskog centra Srbije, donosi priču o talentovanom mladom fudbaleru Denisu Markoviću koji kao tinejdžer dolazi do samog vrha svetskog fudbala, ali zbog problema sa ponašanjem ne uspeva da se zadrži na tom nivou i dobija kartu u jednom smeru za dno...

Glavnu ulogu u filmu tumači Denis Murić, a značajne uloge u filmu imaju Igor Benčina, Andrija Kuzmanović, Petar Strugar, Jovana Gavrilović, Ljubomir Bulajić, Tihomir Stanić, Alisa Radaković, Vladimir Kovačević i Strahinja Blažić.

Promo

 

Reditelj "Zlatnog dečka" je debitant Ognjen Janković, koji je napisao scenario za film zajedno sa Vukom Ršumovićem i Aleksom Ršumovićem. Direktor fotografije je Luka Milićević, scenograf Aljoša Spajić, kostimografkinja je Jelena Stefanović, a za šminku je zadužena bila Tanja Vidanović. Film je montirao Nikola Purić. Aleksandar Protić je dizajner zvuka, dok je muziku komponovao Nemanja Mosurović. Specijalne efekte su nastali u okrilju Digitalkrafta. Film su producirali Uglješa Jokić i Ognjen Janković, a izvršna producentkinja je Jelena Radenković.

"Već neko vreme sam razmišljao o zapletu koji bi se bavio sudbinom talenta, ili, preciznije, prokletstvom talenta. Očekivano bi bilo da je sudbina mladih talentovanih ljudi svetla i zlatna, samo što to nije uvek tako, kako u sportu, tako i izvan njega. Igrom slučaja, Vuk Ršumović i ja smo čuli sudbine nekoliko mladnih fudbalera, a ja sam odmah shvatio da je to tema filma koji želim da snimim", izjavio je Ognjen Janković, koji je dugo pripremao svoj debitantski projekat.

Dom omladine Beograda je u februaru 2020. godine pokrenuo ciklus filmskih tribina koji vode filmski kritičari Zoran Janković i Đorđe Bajić, dugogodišnji hroničari srpskog filma.

Treći ciklus "Gnevnih filmova" će tokom 2022. godine predstaviti osam tribina u čijem će fokusu biti najnovija filmska i serijska ostvarenja srpskih autora, kao i na probleme i fenomene savremenog društva koje oni problematizuju i koji se u njima oslikavaju. Kako živimo u turbulentna vremena puna buke i besa, taj sveprožimajući gnev je neretko pokretačka snaga filmskih autora.

Ovaj ciklus tribina i u novoj sezoni predstavlja svojevrsnu hronologiju aktuelnih filmskih dešavanja u Srbiji i svetu, a istovremeno će, sagledavano kroz vizure naših stvaralaca, biti i svedočanstvo vremena u kome živimo.

Bajić i Janković duže od dve decenije pasionirano i kontinuirano prate srpski i svetski film. Već četiri godine uređuju portal Filmskog centra Srbije, a zajedno sa Ivanom Velisavljevićem autori su nagrađivanih knjiga "Kritički vodič kroz srpski film" i "Najbolji srpski filmovi 20. veka". Janković i Bajić su svoje prve filmske tribine počeli da osmišljavaju i moderiraju pre deset godina, upravo u Domu omladine Beograda.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura