Politika

Novi protest ispred Doma omladine, aktivisti uklonili grafit Ratku Mladiću

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/11/2021

-

18:35

Novi protest ispred Doma omladine, aktivisti uklonili grafit Ratku Mladiću
Euronews/Pavle Kosić - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Aktivisti nevladinih organizacija Fond za humanitarno pravo, Žene u crnom, Inicijative mladih za ljudska prava i drugi, okupili su se ispred Doma omladine u centru Beograda zahtevajući uklanjanje grafita "Ratko Mladić srpski heroj". 

Kako javlja reporter Euronews Srbija, skup je protekao mirno, a obezbeđivao ga je veliki broj policije.

Aktivisti su u jednom trenutku prišli grafitu i očistili ga acetonom. Tada je reagovala policija i privela nekoliko osoba. 

Osim toga, nije zabeleženo većih incidenata, a okupljeni su se razišli posle uklanjanja grafita. 

Euronews/Pavle Kosić

 

Ranije danas, aktivisti su prelepili grafit na zidu Doma omladine nalepnicama na kojima piše "Ratko Mladić osuđen za genocid" i "Ratko Mladić ratni zločinac".

Nalepnice su, međutim, posle nekog vremena uklonjene, saopštila je Nataša Kandić iz Fonda za humanitarno pravo.

Oni su najavili da će nastaviti da dolaze ispred Doma omladine dok nadležne službe ne uklone grafit. 

Sprečeno uklanjanje murala na uglu Njegoševe i Alekse Nenadovića

Podsetimo, MUP Srbije je zabranio skup koji je Inicijativa mladih za ljudska prava prijavila za 9. novembar, a u okviru kojeg je bilo planirano uklanjanje murala Ratku Mladiću na uglu Njegoševe i Alekse Nenadovića. Nakon što je Inicijativa izrazila negodovanje zbog ovakvog čina MUP-a, oglasio se i ministar policije Aleksandar Vulin koji je rekao da je skup otkazan zbog rizika od "međusobnog fizičkog sukoba".

Uprkos tome, 9. novembra su aktivistkinje Aida Ćorović i Jelena Jaćimović gađale mural jajima, nakon čega su privedene, a kasnije i puštene. Usledilo je okupljanje građana na Trgu NIkole Pašića koji su dali podršku privedenim aktivistkinjama. Oni su potom krenuli ka muralu, gde su ih dočekala dva kordona policije.

Tanjug/Rade Prelić

 

Tamo su došle i grupe ekstremnih desničara koji su, s druge strane kordona skandirali Mladiću. Okupljeni s obe strane razišli su se oko 22 časa bez incidenata.

Đorđo Žujović iz Socijaldemokratske partije Srbije bacio je beli kreč preko murala, a nedugo posle toga se pojavila grupa mladića koja je došli da tu farbu očiste, rekavši da su stanari, da ih niko nije poslao, i da su oni nacrtali mural.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija