Društvo

Grupe maskiranih mladića dežuraju u Njegoševoj, pored murala Ratku Mladiću osvanuo i Draža Mihailović

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/11/2021

-

13:06

Grupe maskiranih mladića dežuraju u Njegoševoj, pored murala Ratku Mladiću osvanuo i Draža Mihailović
Grupe maskiranih mladića dežuraju u Njegoševoj, pored murala Ratku Mladiću osvanuo i Draža Mihailović - Copyright Euronews/Jovana Stanković

veličina teksta

Aa Aa

Na uglu Njegoševe i Ulice Alekse Nenadovića u Beogradu, kod murala Ratku Mladiću, osuđenom za genocid pred Haškim tribunalom, jutros je osvanuo i mural četničkom komandantu Dragoljubu Draži Mihailoviću.

U utorak je preko puta urađen i mural vojvodi Mišiću, proslavljenom komandantu iz Prvog svetskog rata, a na saobraćajnom znaku u blizini postavljena je i srpska zastava.

Zbog murala Ratku Mladiću poslednjih dana održana su dva protesta tokom kojih je intervenisala policija razdvajajući aktiviste NVO i grupe mladića koji su pokušavali da odbrane mural i koji poslednjih dana dežuraju ored njega. 

Poslednjih dana mural je dva puta uništen, ali su farbe koje su bačene na njega te grupe čistile i obnavljale ga.

Skup nevladinih organizacija koje su za 9. novembar najavile akciju prekrečavanja murala posvećnom Rtaku Mladiću osuđenom za ratne zločine zabranila je policija, uz obrazloženje da postoji opasnost od međusobnog fizičkog sukoba i narušavanja javnog reda i mira.

Uprkos tome okupila se grupa aktivista među kojima su bile Aida Ćorović i Jelena Jaćimović koje su privedene jer sumural gađale jajima.

Euronews Srbija

Njihovo privođenje izazvalo je rekaciju jednog dela javnosti, pa su se oni iste večeri okupili na Trgu Nikole Pašića.

Skup podrške dvema aktivistiknjama pretio je da preraste u incident kada su se sa druge strane pojavila grupa ekstremnih desničara koji su skandirali Ratku Mladiću. Do incidenta ipak nije došlo i obe strane koje je razdvajala policija su se razišle.

Dan kasnije, 10. novembra, Đorđo Žujović iz Socijaldemokratske partije Srbije bacio je kreč na mural, a istog dana su ga očistili mladići odeveni u majice sa kapuljačama.

U subotu, 13. novembra, na Cvetnom trgu u Beogradu održan još jedan protest  "Mural mora pasti" koji je organizovalo više organizacija civilnog sektora. 

Na trgu su se tada okupili građanski aktivisti, ali i grupa desničara, između kojih je bila policija. Predviđena šetnja do Njegoševe tada je otkazana iz bezbednosnih razloga.

Nekoliko dana kasnije na mural Mladiću je bačena crna farba, ali su i nju osobe iz grupe pristalica uklonili i nastavili da dežuraju na raskrsnici.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija