Aktuelno iz kulture

Nemanja Radulović: Jedva sam čekao 4. februar da se ponovo sastanem sa Beogradskom filharmonijom na Kolarcu

Komentari

Autor: Tanjug

04/02/2022

-

13:34

Nemanja Radulović: Jedva sam čekao 4. februar da se ponovo sastanem sa Beogradskom filharmonijom na Kolarcu
Beogradska filharmonija/Marko Đoković - Copyright Beogradska filharmonija/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

Proslavljeni violinista Nemanja Radulović izjavio je pred večerašnji koncert sa Beogradskom filharmonijom u Kolarčevoj zadužbini da mu je želja bila da u Beogradu prvi put izvede čuveni "Koncert za violinu i klavir" Čajkovskog.

"Čajkovskog nikada nisam svirao u Beogradu, a van naše zemlje sam dosta često svirao, upravo zato što sam snimio taj koncert pre par godina i bio na raznim turnejama. Stvarno mi je želja bila da sviram Čajkovkog u Beogradu", rekao je Radulović agenciji Tanjug.

Radulović je u Beograd stigao juče na prvu probu sa Beogradskom filharmonijom, čiji muzičari su violinistu dočekali velikim aplauzom, a uobičajenom epitetu "novog Paganinija" sada je stalni gostujući dirigent Danijel Rajskin dodao: "Stigao je kralj Nemanja!"

"Ma dobro, mislim da se to više šalio", nasmejano je rekao Radulović, dodavši da je "divno što je tu i Rajskin, on stvarno oseća duboko tu muzku".

Koncert u Kolarcu je najavljen kao događaj sezone Beogradske filharmonije, što su potvrdile i rasprodate ulaznice za pola časa.

Onlajn prodaja je završena posle samo četiri minuta, dok se ispred blagajne filharmonije, gde su mnogi već bili stigli u sedam ujturo, stvorio red od više stotina metara.

"Čuo sam da se to tako brzo rasprodalo, ali je isto tako smanjen kapacitet sale, tako da je dosta brzo otišlo. Ali mislim da to pokazuje da su svi željni da se koncerti i pozorišne predstave dešavaju. I drago mi je. Stvarno sam jedva čekao 4. februar, da se ponovo sastanem sa Beogradskom filharmonijom na Kolarcu i da proslavimo 4. februar koji sada postaje jubilarni", rekao je violinista.

Radulović večeras nastupa sa Beogradskom filharmonijom osmi put u karijeri, sa kojom je debi imao davne 1997. kada je imao samo 12 godina.

Rajskin je predvodio nastup Nemanje sa Filharmonijom na Kolarcu 2016. godine nakon čega je usledilo zajedničko gostovanje u Moskvi, u čuvenoj Sali Čajkovski povodom otvaranja koncertne sezone Moskovskog simfonijskog društva.

Uz to, Radlović i Filharmonija su nastupali zajedno na prošlom Bemusu.

Odmah nakon završene jutrošnje generalne probe sa Beogradskom filharmonijom, Radulović nije krio svoje zadovoljstvo:

"Stvarno je divna saradnja i sa muzičarima i sa Rajskinom. Prisetili smo se naših koncerata u Moskvi i Beogradu. Stvarno je lepa energija. Malo je vremena za probu. Nekada je to intenzivnije, zato što u kratkom periodu morate apsolutno sve dati i koncentracija je potpuno drugačija".

Komentari (0)

Kultura