Aktuelno iz kulture

Šta se sve gleda na Netfliksu: Od nove južnokorejske serije do poljske priče o stvarnom gangsteru

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

11/02/2022

-

23:06

Šta se sve gleda na Netfliksu: Od nove južnokorejske serije do poljske priče o stvarnom gangsteru
Šta se sve gleda na Netfliksu: Od nove južnokorejske serije do poljske priče o stvarnom gangsteru - Copyright Promo, Prinskrin/Youtube/Netflix

veličina teksta

Aa Aa

Korejski zombi triler "All Of Us Are Dead" od prvog dana prikazivanja beleži velike uspehe na striming servisu Netfliks.

Ta serija, koju su mnogi nazvali "naslednicom 'Squid Game'", zauzela je peto mesto na listi Netfliks najgledanijih serija van engleskog govornog područja u prvih mesec dana prikazivanja.

Nova serija izbacila je sa liste deset najgledanijih telenovelu "The Queen of Flow", a na šesto mesto pomerila takođe južnoameričku sapunicu "Cafe con aroma de mujer". 

Vredi podsetiti da je rekord koji je postigla "Squid Game" teško oboriti: poređenja radi, iako "La casa de papel" drži tri pozicije na listi, ukupan broj sati koje su pretplatnici proveli gledajući njenu treću, četvrtu i petu sezonu i dalje je manji od vremena provedenog u gledanju prve sezone "Squid Game".

Lista najgledanijih serija van engleskog govornog područja sada izgleda ovako:

  Najgledanije serije koje nisu na engleskom jeziku (u prvih 28 dana)
  Serija  Broj sati
1. "Squid Game" (1. sezona) 1,65 milijardi
2. "La casa de papel" (4. sezona) 619 miliona
3. "La casa  de papel" (3. sezona) 426 miliona
4. "La casa de papel" (5. sezona) 395 miliona
5. "All of Us Are Dead" (1. sezona) 361 milion
6. "Cafe con aroma de mujer" (1. sezona) 326 miliona
7. "Lupin" (1. sezona) 316 miliona
8. "Elite" (3. sezona) 275 miliona
9. "Who Killed Sara?" (1. sezona) 266 miliona
10. "Elite" (4. sezona) 257 miliona

Serija "All Of Us Are Dead" premijerno je prikazana 28. januara i prati grupu srednjoškolaca zarobljenih u školi koja je opkoljena zombijima.

Zasnovana je na popularnom veb stripu, a kritičari hvale sposobnost scenariste Čun Sun Ila i reditelja Lija Džej Kjua da svaki susret sa neprijateljem "začine" drugačijim izazovima za glavne protagoniste.

Najgledanije serije i filmovi u protekloj nedelji

Pored "All of Us Are Dead", koja je prema broju sati koje su pretplatnici Netfliksa proveli ispred malih ekrana, prestigla je sve ostale serije, čak i komediju na engleskom jeziku "The Woman in the House Across the Street from the Girl in the Window".

Ljubitelji serije "Ozark" koji su krajem januara konačno dobili priliku da pogledaju prvi deo četvrte sezone, sudeći po podacima Netfliksa, "obnavljali su gradivo" protekle nedelje, pa je ta serija zauzela četiri pozicije na listi najgledanijih serija na engleskom jeziku u periodu od 31. januara do 6. februara.

  Najgledanije serije u periodu od 31. januara do 6. februara
  Serije na engleskom jeziku Serije na ostalim jezicima
1.

"The Woman in the House Across the Street from the Girl in the Window" (1.  sezona)

"All of Us Are Dead"
2. "Raising Dion" (2. sezona) "Café con aroma de mujer" (1. sezona)
3. "In From the Cold" (1. sezona) "Dark Desire" (2. sezona)
4. "Ozark" (4. sezona, 1. deo) "Ja sam Džoržina" (1. sezona)
5. "Sweet Magnolias" (2. sezona) "Dark Desire" (1. sezona)
6. "Raising Dion" (1. sezona) "Our Beloved Summer" (1. sezona)
7. "Ozark" (1. sezona) "Feria: The Darkest Light" (1. sezona)
8. "Ozark" (2. sezona) "The Queen of Flow" (2. sezona)
9. "Ozark" (3. sezona) "Boruto: Naruto Next Generations" (1. sezona)
10. "The Sinner" (4. sezona) "Yo soy Betty, la fea" (1. sezona)


Kada je reč o filmovima, na prvo mesto ostvarenja na engleskom jeziku izbio je "The Tinder Swindler", dokumentarac o prevarantu koji je preko aplikacija za upoznavanje izmamio novac od nekoliko žena i to u iznosu od oko 10 miliona dolara.

Gledan je i "Home Team", priča o profesionalnom treneru američkog fudbala, koji nakon suspenzije počinje da trenira ekipu osnovaca iz razreda njegovog sina.

Kada je reč o filmovima na ostalim jezicima, najgledaniji je "Through My Window", španska tinejdžerska komedija i holandska drama "Moja najbolja drugarica Ana Frank".

  Najgledaniji filmovi u periodu od 31. januara do 6. februara 
  Filmovi na engleskom Filmovi na ostalim jezicima
1. "The Tinder Swindler" "Kroz moj prozor"
2. "Home Team" "Moja najbolja drugarica Ana Frank"
3. "Grozan ja 2" "Violina mog oca"
4. "13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi" "Looop Lapeta"
5. "Transformers: Revenge of the Fallen" "Lost Bullet"
6. "The Royal Treatment" "Perfect Strangers"
7. "Don't Look Up" "Amandla"
8. "Grozan ja" "Kako sam se zaljubila u gangstera"
9. "Can You Keep a Secret?" "Fierce"
10. "Faster" "The Medium"

Novi filmovi i serije koji su dospeli na liste najgledanijih

Popularnost nije garancija kvaliteta, ali je izvesno da među novim sadržajima koji su se našli na listama najgledanijih ima raznolikih ostvarenja, koja su - što zbog kontroverzi koje su izazvali, što zbog zabavnog sadržaja - postigli taj uspeh.

Mi vam predstavljamo neka od njih:

"In From the Cold"

"In From the Cold", špijunska serija koja je zauzela treće mesto na listi najgledanijih u protekloj nedelji prati Dženi Frenklin (Margaria Levijeva), samohranu majku koja prati svoju ćerku na takmičenje u klizanju u Madridu.

Međutim, njen život se okreće naglavačke kada biva zarobljena od strane agenata Centralne obaveštajne agencije i razotkrivena kao bivša ruska špijunka.

Ona mora da povrati svoje smrtonosne veštine i nadljudske sposobnosti koje joj je omogućila tajna ruska tehnologija ili da svoju porodicu dovede u opasnost.

Tokom serije, gledaoci upoznaju i mlađu Dženi, koja je u prošlosti nosila ime Anja i postepeno otkrivaju šta ju je navelo da se u potpunosti odrekne svog ruskog identiteta i započne novi život.

"Ja sam Džordžina"

Dokumentarna/rijaliti serija "Ja sam Džordžina" izazvala je brojne kontroverze, kada je 27. januara premijerno prikazana na Netfliksu.

Ona prati Džordžinu Rodrigez, majku, influenserku, preduzetnicu i partnerku jednog od najpoznatijih fudbalera sveta - Kristijana Ronalda. 

Serija, koja je na IMDb dobila ocenu 3,8 od deset, prikazuje luksuz u kom Džordžina i Kristijano žive, govori o njihovom upoznavanju, ljubavi i planovima za budućnost.

"Our Beloved Summer"

Serija sa najvišom ocenom od svih koje su se ove nedelje našle među najgledanijima (8,6 na sajtu IMDb) prati Čoi Vung i Kuka Jeon Sua, bivše parntere, koji su raskinuli uz obećanje da se više nikada neće videti.

Međutim, dokumentarni film koji su snimili još kao srednjoškolci, postaje viralan na društvenim mrežama i oni ponovo moraju da se sretnu oči u oči. 

Ova južnokorejska drama premijerno je prikazana u decembru prošle godine, a izvesno je da će dobiti i drugu sezonu.

"The Tinder Swindler"

"Tindler Swindler" (u slobodnom prevodu "varalica sa Tindera") nadimak je koji je u medijima dobio Šimon Hajut, osuđeni prevarant iz Izraela, koji je koristio platforme za upoznavanje, kako bi dolazio u kontakt sa ženama, prikupljao njihove podatke, a onda na njihovo ime uzimao kredite i zajmove i nestajao bez traga.

Netfliks je snimio dokumentarac u kom su učestvovale Hajutove žrtve, koje je oštetio za ukupno deset miliona dolara.

Film istražuje sve detalje o ovom slučaju koji je uzburkao javnost u dokumentarističkom stilu koji je sada već prepoznatljiv za Netfliks.

"Kroz moj prozor"

Španski film "A través de mi ventana" ili "Kroz moj prozor" trenutno je najgledaniji među ostvarenjima nastalim izvan engleskog govornog područja. 

Reč je o tinejdžerskoj romantičnoj komediji o bogatom mladiću i njegovoj nimalo imućnoj komšinici koja se zaljubljuje u njega. 

Reč je o ekranizaciji popularnog romana spisateljice Arijane Godoj, koja je na IMDb portalu dobila ocenu 5,5 od deset.

"Violina mog oca"

Turski film "Violina mog oca" ("Babamın Kemanı") prati osmogodišnju Ozlem, ćerku siromašnog uličnog muzičara Ali Rize, koji saznaje da boluje od teške bolesti.

Otac je primoran da traži pomoć od svog naizgled arogantnog brata Mehmeta, violiniste poznatog u celom svetu i zamoli ga da preuzme brigu o njegovoj kćeri. 

Gledaoci ubrzo saznaju da su obojica braće bili žrtve nasilja u detinjstvu, a Mehmet je rešen da prekine taj krug.

"Kako sam se zaljubila u gangstera"

Interesantno poljsko ostvarenje prati uspon i pad Nikodima "Nikoša" Skotarčaka, jednog od najvećih gangstera u istoriji te zemlje. 

Reditelj Kavulski, poznat po seriji "365 dana", nazvanoj evropskom verzijom franšize "50 nijansi siva" ovog puta želeo je da oslika priču o poljskom podzemlju.

Kako je na samom početku filma naglašeno, on je samo "inspirisan" stvarnom pričom o Skotarčaku i delimično je izmaštan.

Prati ga od njegovih samih početaka, do vremena kada je Nikos sa drugom Komom krao automobile i novac u Mađarskoj, Rumuniji i hladnoratovskom regionu i to s velikim uspehom.

Međutim, kako počinje da razvija svoj "biznis", upušta se u sve veće rizike, a gledaoci će otkriti da li će uspeti i da ih preživi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura