Aktuelno iz kulture

Italijanski parlamentarci predlažu obavezno izvođenje pesme "Bella Ciao" na Dan oslobođenja od fašizma

Komentari

Autor: Tanjug

07/06/2021

-

10:12

Italijanski parlamentarci predlažu obavezno izvođenje pesme "Bella Ciao" na Dan oslobođenja od fašizma
Italijanski parlamentarci predlažu obavezno izvođenje pesme "Bella Ciao" na Dan oslobođenja od fašizma - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Grupa članova italijanskog parlamenta iz redova stranaka leve orjentacije predložila je da se zakonom obaveže izvođenje pesme "Bella Ciao", ubuduće nakon državne himne prilikom proslave Dana oslobođenja od nacizma i fašizma 25. aprila, piše list Fanpejdž.

Predlagači zakona ističu da "Bella Ciao" nije izraz niti jedne političke stranke, već da se, naprotiv, sve demokratske političke snage mogu jednako prepoznati u univerzalnim idealima koji su nadahnuli pesmu.

Međutim, predlog zakona već je izazvao polemike i negodovanje članova stranaka desnog centra, koje tvrde da je pesma partizanska i kao takva za njih neprihvatljiva.

Ranijih godina, podseća list, stranke desne orijentacije polemizirale su o ispravnosti proslave Dana oslobođenja Italije od nacizma i fašizma, a lider desničarske stranke Liga Mateo Salvini je čak bojkotovao proslavu 25. aprila i to javno saopštio.

"Bella ciao" je najpoznatija italijanska pesma i postala je simbol borbe za ličnu slobodu i protiv ugnjetavanja naroda u svim delovima sveta.

Prvi pisani trag o izvođenju pesme datira iz 1919. godine, kada je izvesni Miška Ziganov snimio na gramofonskoj ploči pesmu svirajući na fisharmonici.

O čuvenoj pesmi nedavno je objavljeno da se snima i dokumentarni film pod naslovom "Priča izvan mita".

Komentari (0)

Kultura