Aktuelno iz kulture

Dobitnici nacionalne penzije: Diklić, Odžaklijevska, Kostjukov, Zelenović, Brajović, Ristovski, Đorđević...

Komentari

Autor: Tanjug

10/02/2022

-

15:37

Dobitnici nacionalne penzije: Diklić, Odžaklijevska, Kostjukov, Zelenović, Brajović, Ristovski, Đorđević...
Dobitnici nacionalne penzije: Diklić, Odžaklijevska, Kostjukov, Zelenović, Brajović, Ristovski, Đorđević... - Copyright Prinskrin/YT/Leskovački kulturni centar, Suzanin izbor, Tanjug/D. Kujundžić, J. Ilić, S. Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Odluka za dodelu priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina usvojena je danas na sednici Vlade Republike Srbije, a među nagrađenima su dramski umetnik Bogdan Dilkić, vokalni solista Maja Odžaklijevska i baletski umetnik Konatsantin Kostjukov, saopštili su iz Ministarstva kulture i informisanja.

Odluka o dodeli nacionalnih priznanja, takozvanih nacionalnih penzija, doneta je posle osam godina, na predlog Komisije za utvrđivanje ispunjenosti uslova za dodelu priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina, a na osnovu predloga reprezentativnih udruženja u kulturi i nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina dobili su umetnici: pesnik Ðorđo Sladoje, književni prevodilac Neda Bobić Nikolić, kompozitor Zoran Erić, pijanistkinja, čembalistkinja, pedagog i publicista Smiljka Isaković, kao i likovni umetnik Jovan I. Rakidžić.

Među dobitnicima nacionalnih penzija su i umetnički fotograf, foto dizajner Rajko Karišić, filmski scenograf Miljen Kljaković, dramski umetnik, glumac Vojislav Brajović, dramski umetnik, glumac Lazar Ristovski, arhitekta Vasilije Milunović, muzičar instrumentalista, harmonikaš Ljubiša Pavković, stručnjak u kulturi prof.dr Mirko Kovačević, etnomuzikolog Dimitrije Golemović, kritičar, istoričar i teoretičar filma Božidar Zečević, stručnjak u kulturi Radoslav Zelenović, pozorišni reditelj Miroslav Benka i vokalni solista, muzičar Borisav Ðorđević.

Priznanje se može dobiti i za filmsku umetnost i audio vizuelno stvaralaštvo, scensko stvaralaštvo i interpretaciju u pozorišnoj umetnosti, muzičko scensko stvaralaštvo i interpretaciju u operi, ili za umetničku igru, odnosno klasičan balet, narodnu i savremenu igru.

Tu su i digitalno stvaralaštvo i multimedija, arhitektura, prevođenje stručnih i naučnih tekstova, istraživanje, zaštita, prikupljanje i predstavljanje pokretnog i nepokretnog kulturnog nasleđa, filmska, filmske i televizijske delatnosti, izdavaštvo i drugo.

Pravo na Priznanje može ostvariti umetnik ili stručnjak u kulturi, državljanin Srbije, koji je doprineo razvoju kulturnih vrednosti u Srbiji odnosno njenoj međunarodnoj afirmaciji, odnosno da je dobitnik najznačajnijih nagrada i priznanja, i da je ostvario pravo na penziju.

Dobitnici Priznanja imaju pravo na doživotno mesečno primanje u iznosu prosečne zarade bez poreza i doprinosa u Srbiji za mesec jul prethodne godine.

Od 2007. godine počele su isplate novčanih dodataka zaslužim umetnicima.

Nacionalna priznanja za vrhunski doprinos kulturi bila su uvedena Zakonom o kulturi, koji se primenjuje od 2010. godine. Do 2013. godine nacionalnu penziju je dobilo 523 kulturna poslenika.

Preporuka za vas

Bora Čorba: Mi živimo rokenrol i tako će biti dok dišemo, a siguran sam da ćemo imati Mišinu podršku s neba
Lazar Ristovski:  Za svaku zemlju je važno kada se podiže jedan objekat kulture, u novom Domu kulture u Ravnom Selu biće izuzetan sadržaj

Komentari (0)

Kultura