Aktuelno iz kulture

Slučaj Džoa Rogana i njegovog podkasta na Spotifaju: Gde su granice slobode govora?

Komentari

Autor: Pavle Kosić, Euronews Srbija

10/02/2022

-

20:57

Slučaj Džoa Rogana i njegovog podkasta na Spotifaju: Gde su granice slobode govora?
Slučaj Džoa Rogana i njegovog podkasta na Spotifaju: Gde su granice slobode govora? - Copyright Profimedia, Promo

veličina teksta

Aa Aa

Džo Rogan je najslušaniji i najplaćeniji voditelj podkasta na svetu. Prošle godne, potpisao je ekskluzivni ugovor sa Spotifajem u vrednosti od 100 miliona dolara. Nepunih godinu dana kasnije, pojedine javne ličnosti u Americi traže da ovaj komičar i njegov podkast budu uklonjeni sa te striming platforme zbog, kako navode, širenja dezinformacija.

"Čudo i novotarija se sastoje u tome što se nastoji da se zabrani da neko priča nešto sa čime se vi ne slažete, a što može da bude i istina i glupo i netačno, možda na neki način i opasno. Mislim da se kao društvo nikad nismo dogovorili da slobodom govora nije pokriveno govoriti gluposti, ja mislim da je pokriveno i da ljudi imaju pravo i da lupetaju. Ako ćete iskreno, po televizajama se najčešće lupeta", kaže za Euronews Srbija Nemanja Rujević, kolumnista lista "Danas".

U znak protesta protiv odluke direktora kompanije Danijela Eka da ne raskine ugovor sa Roganom, pojedini muzičari počeli su da povlače svoje pesme sa Spotifaja. Prvi među njima, Nil Jang i Džoni Mičel.

"Često se kaže 'vi imate pravo da govorite, ali ne baš na svakoj platformi sve'. Zanemaruje se da je tip društvenog bojkota oduvek bila jedna od najgorih kazni. Ne mora vas neko pravosuđe da zvanično osudi. Ako ste bojkotovani od strane društva, ako ste izašli na tu vrstu lošeg glasa i ako ste praktično odsečeni od mogućnosti da radite svoj posao, onda je to prilično oštra kazna koju ja mislim da pogotovo Džo Rogan uopšte nije zaslužio", ističe Rujević.

U međuvremenu, Džo Rogan se za svoje greške izvinio, ali to nije bilo dovoljno za one koji traže njegovo uklanjanje.

Euronews Srbija

"Ne prihvata se da smo imali različite standarde pre 10 godina, pa se nekome iskopa šta je rekao tada ili pre 20, 30 godina. Nemamo tolerancije za izvinjenja. Ako se neko izvini i pokaje, mi razmišljamo zašto se pokajao. Da li je to zbog novca ili iz nekog drugog razloga. Ne verujemo izvinjenju, a kada dobijemo izvinjenje, još više napadamo tu osobu", kaže za Euronews Srbija advokat Rastko Petaković.

Iako se ranije činilo da je internet prostor u kom sloboda ne poznaje granice, u poslednje vreme sve je više onih koji prolaze kroz tzv. kulturu otkazivanja zbog stavova koje iznose u javnosti.

"Stvara se navijačka atmosfera. Stvara se jedna navika da se ukidaju drugi ljudi. Stvara se jedna kultura koja je, kada se malo detaljnije pogleda, vrlo licemerna", dodaje Petaković

U dogovoru sa Roganom, Spotifaj je uklonio više od 100 epizoda njegovog podkasta, a u obraćanju pratiocima, Rogan je poručio da će se potruditi da u buduće snima nešto balansiraniji podkast.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura