Društvo

Spotifaj ponovo u centru pažnje, uklonjeno 113 epizoda podkasta Džoa Rogana

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/02/2022

-

16:40

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Popularni autor podkasta na platformi Spotifaj Džo Rogan, ponovo je u centru pažnje iz razloga što je povukao nekoliko epizoda svog podkasta sa ove platforme. Javnost je o tome i zvanično obavestio suosnivač Spotifaja Danijel Ek koji je rekao da su epizode Roganovog podkasta uklonjene na njegovu inicijativu zbog pogrdnog naziva za Afroamerikance.

"Reči koje je Džo Rogan izgovorio su bile uvredljive i ne oslikavaju vrednost ove kompanije", stoji u saopštenju Danijela Eka.

Slušaoci su sasvim slučajno saznali da su epizode nestale sa podkasta. Naime, jedan sajt koji poseduje alate koji su pratili kako su ove epizode nestajale sa podkasta saopštio je u petak da je 70 epizoda podkasta bez ikakvog objašnjenja povučeno sa Spotifaja, dok sada vidimo da je ukupno uklonjeno 113 epizoda koje su snimljene od 2009. do 2018. godine.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by indiaarie (@indiaarie)

O ovom slučaju oglasila se i na Instagramu pevačica Indija Eri koja je poručila da želi da Spotifaj ukloni svu njenu muziku i da, iako ona veruje u slobodu govora, smatra da je Džo Rogan problematičan zbog nekih drugih razloga, a ne zbog intervjua o kovidu jer je za nju to "način na koji govori o rasi". 

Podsećamo, prošle sedmice američki pevači Nil Jang i Džoni Mičel povukli su svoje pesme sa Spotifaja zbog "širenja dezinformacija o virusu korona u Roganovom podkastu".

Tim povodom oglasio se i Džo Rogan koji je na Instragramu objavio izvinjenje u kojem navodi da je "bilo dosta stvari u ranijim epizodama koje nije trebalo da kaže ili je mogao da kaže na drugi način, ali i da su mnogi delovi podkasta izvučeni iz konteksta i da nikoga nije hteo da povredi".

Spotifaj objavio nova pravila ponašanja na platformi

Najnoviji događaji uticali su na kompaniju Spotifaj koja je izgubila dve milijarde dolara jer joj je pala cena akcija na berzi posle protesta Nila Janga u vezi sa podkastom Džoa Rogana.

Kompanija je sada objavila i niz pravila ponašanja na njenoj platformi. Od sada će na svakom podkastu u kojem se govori o kovidu 19 stajati upozorenja da se radi o takvom sadržaju i pružiće pomoć autorima da shvate svoju odgovornost za sadržaj koji objavljuju.

Prvi čovek kompanije je rekao da će kompanija donirati 100 miliona dolara kreatorima audio sadržaja na ovoj platformi koji dolaze iz marginalizovanih grupa. Osim toga, poručio je da ukidanje Roganovog podkasta nije rešenje ovog problema.

Podsećamo, Džozef Džejms Rogan je poznati američki stendap komičar, voditelj podkasta i biznismen, koji je sa Spotifajem potpisao ugovor vredan sto miliona dolara.

Njegov podkast "The Joe Rogan Experience" je najslušaniji na platformi, a svaka epizoda ima najmanje 11 miliona slušalaca.

Pre objave Indije Ari, Rogan se našao u žiži javnosti zbog odluke Nila Janga, a zatim i nekolicine drugih poznatih muzičara, da povuče svoju muziku sa te platforme, zbog toga što je tokom pandemijskih godina on u svom podkastu ugostio brojne teoretičare zavere koji su etar izneli brojne neistine i neproverene podatke u vezi sa vakcinama i poreklom koronavirusa. 

Džo Rogan se oglasio i rekao da neće promeniti svoju politiku, ali je obećao da će dati sve od sebe da izbalansira ova kontroverzna gledišta sa perspektivama drugih ljudi, "kako bismo možda mogli da pronađemo bolju tačku gledišta".

Komentari (0)

Srbija