Aktuelno iz kulture

Ansambl "Stanislav Binički" održao koncert u Kolarcu: Od "Praznika trubača" do "Marša na Drinu"

Komentari

Autor: Tanjug

15/02/2022

-

10:25

Ansambl "Stanislav Binički" održao koncert u Kolarcu: Od "Praznika trubača" do "Marša na Drinu"
Ansambl "Stanislav Binički" održao koncert u Kolarcu: Od "Praznika trubača" do "Marša na Drinu" - Copyright Tanjug/Ministarstvo odbrane Srbije/Darimir Banda

veličina teksta

Aa Aa

Umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" priredio je sinoć koncert u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine povodom Dana državnosti Republike Srbije.

Na koncertu popularne i tradicionalne muzike nastupili su Simfonijski orkestar i Mešoviti hor Umetničkog ansambla "Stanislav Binički", pod dirigentskom palicom Katarine Božić i majora Igora Mitrovića, a koncertu je prisustvovao i Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović.

Solisti su bili soprani Biljana Vasiljević Mitrović i Marijana Radosavljević, Nataša Aranđelović, alt, tenori Dragan Milašinović i Zoran Knežević, Svetozar Vujić, bariton, Duško Stamenković, klarinet, te trubači Nenad Ninković, potporučnik Petar Popović i Luka Kalezić.

Tanjug/Ministarstvo odbrane Srbije/Darimir Banda

 

Program koncerta, koji je obuhvatio kolaž domaćih muzičkih numera, otpočeo je upravo "Praznikom trubača", koje je publika pozdravila burnim aplauzom, kao i "Pozdrav Beogradu", čuvenu koračnicu "Miloš Veliki" i Gardijski marš.

Usledili su hitovi poput "Zlatni dan", gde je solista bila Biljana Vasiljević Mitrović, zatim "Pod sjajem zvezda", "Devojko mala", "Ima vremena za ljubav" u izvođenju Nataše Aranđelović, te "Buđenje ranog proleća" sa solistima Marijanom Radosavljević i Svetozarom Vujićem.

U programu za sve generacije bilo je mesta i za "Kolce", "Jeremiju", "Madrugadas", uz solo nastup Nataše Aranđelović, "Seobe" sa Zoranom Kneževićem, koji je oduševio i prilikom izvođenja "Dobra vam noć, prijatelji".

Publici se dopala i predivna Govorna fuga - Srbija, "Igrale se delije", kao i "Pastirska balada", sa solistom na klarinetu Duškom Stamenković.

Tanjug/Ministarstvo odbrane Srbije/Darimir Banda

 

"Grudi balkanske" izveo je Dragan Milašinović, a "Prijatelji zauvek" Biljana Vasiljević Mitrović, Marijana Radosavljević, Dragan Milašinović i Svetozar Vujić. Završnicu koncerta obeležilo je "Tobdžijsko kolo" i nezaobilazni "Marš na Drinu".

Ministar Stefanović uručio je, na kraju koncerta, dirigentkinji Katarini Božić cveće i čestitao na virtuoznoj muzičkoj izvedbi.

Publika je, zatim, pozvala na bis nakon čega je Zoran Knežević, uz pratnju orkestra i hora, još jednom maestralno otpevao "Dobra vam noć, prijatelji".

Tanjug/Ministarstvo odbrane Srbije/Darimir Banda

 

Izuzetnoj umetničkoj večeri na Kolarcu prisustvovali su i članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba, kao i brojna publika koja je u muzici "Biničkog", ovoga puta, mogla da uživa besplatno.

Koncert Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički", bio je poklon Beograđanima i gostima srpske prestonice povodom Sretenja - Dana državnosti Republike Srbije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura