Društvo

Euronews Srbija u Dubaiju: Dan državnosti u Al Vasl kupoli obležen uz intoniranje himne, podignuta zastava Srbije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/02/2022

-

09:02

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Svečanim podizanjem zastave i intoniranjem srpske himne na najvećem globalnom događaju Dubai Ekspo 2020, počela je svečanost povodom Dana državnosti Srbije.

U centralnoj Al Vasl kupoli, čula se tradicionalna srpska muzika i igralo se kolo.

Svečanost je otvorila ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić.

"Srbija je na svom ekonomskom i kreativnom uzletu i usmerena ka napretku", poručila je  ona.

Istakla da joj je čast što ima priliku da predstavlja svoju zemlju na Dan državnosti, "na ovom mestu u koje je ceo svet uperio pogled sa divljenjem i nadom, kao na simbolični centar civilizacijskog prosperiteta u ovom trenutku".

Napomenula je da Dan državnosti Srbije predstavlja najsvetlije tačke naše istorije, jer čuva sećanje na Prvi srpski ustanak, 1804. godine, ali i na prvi ustav Srbije, Sretenjski Ustav donet 1835. godine, kao najliberalniji ustav tog doba, kojim je Srbija prva na Balkanu ukinula feudalizam.

"U našoj kulturi i politici ostajemo verni ideji slobodnog čoveka, koji misli, napreduje i koji poštuje druge ljude. Naša tema na svetskoj izložbi je ''Srbija stvara ideje'' (Serbia creates ideas), orijentisani smo na kreativnost, na ideje, gledamo u budućnost, inspiraciju pronalazimo u prošlosti, a naše oružje su znanje i razvoj", istakla je ministarka.

Kako je prenela novinarka Euronews Srbija, na svečanosti je nacionalni ansanbl "Kolo" izveo splet tradicionalnih srpskih igara, a zatim je premijerno nastupila Gudačka reprezentacija mladih, koje vodi violinista Stefan Milenković. Čuveni srpski violinista imaće večeras i svoj solistički nastup.

Euronews/Tara Tomović

 

Milenković je istakao da je veoma ponosan na reprezentaciju koju čine mladi iz različitih škola, kao i da su do sad imali samo pet proba, pošto nikada pre nisu svirali zajedno.

"Ja sam lično želeo da budu veoma individualni, da pokažu raznolikost Srbije, da ne budu uniformisani. Upravo su i takvi. Mi jesmo takav eklektičan narod koji je u stanju da svih tih razlika da se skupi zajedno i uradi nešto nesvakidašnje", kazao je Milenković.

Euronews/Tara Tomović

 

Ministarka je za Euronews Srbija istakla i tri najvažnija uspeha od početka izložbe u Dubaiju.

"To je sigurno 700.000 posetilaca koliko paviljon ima. Druga značajna stvar je bilaterlani odnosi između Srbije i UAE koji su se produbili i treća stvar je početak pregovora o slobodnoj trgovini sa UAE", rekla je Matić.

Ona je istakla da je Srbija kroz ovaj ekspo uspela da dobije jednu značaju platformu, važnu za  plasiranje svojih proizvoda na tržište Bliskog Istoka.

"Nadam se da ćemo uspeti da iskoristimo ovu šansu", kazala je Matić.

U večernjem delu programa, koji se iz impozantne Al Vasl kupole seli na Paviljon Srbije, gosti za svih kontinenata uživaće u dinamičnim zvucima maestra Petra Marića, osmostrukog prvaka sveta na električnoj harmonici i konertu filmske muzike "Balkan film akustik", koji izvode glumica Jelena Gavrilović i Alekdandra Marković.

Proslava u Dubaiju u organizaciji Privredne komore Srbije i Vlade, biće nastavljena u Paviljonu Srbije, a pratiće je brojni biznis i kulturni događaji.

Ministarka Matić je i generalna komesarka Srbije na izložbi Ekspo Dubai, te je navela,  u prisustvu ministra tolerancije UAE šeika Nahjan bin Mubarak Al Najana, da je Ekspo 2020 Dubai prevazišao sva očekivanja u pogledu besprekorne organizacije Svetske izložbe, impozantnog izgleda i koncepta, ali i samog značaja i misije.

 

Tanjug Video

 

Ministarka Matić je nakon otvaranja svečanosti izjavila da joj je posebno zadovoljstvo što država Srbija svečano obeležava svoju nezavisnost i donošenje prvog ustava, svoj slobodarski duh i suštinsku demokratičnost, sa svima, ljudima koji dolaze iz celog sveta. Kako je rekla, izložba je osvetlila ključne teme današnjice koje se tiču održivosti, zelene ekonomije i moguće bolje budućnosti.

"Uspeh je utoliko veći u kontekstu pandemije uprkos kojoj su sve države učesnice uspele da u punom sjaju predstave vrhunac civilizacijskog progresa, kroz svoje privredne, naučno-tehnološke, kulturne i turističke potencijale. Ekspo Dubai koji je uzdigao vrednost kulture, povezao prošlost i budućnost, tradiciju i tehnologiju, i za nas predstavlja priliku da pokažemo te veze iz našeg ugla, kao kompatibilne i srodne budući da je Srbija u svom ekonomskom i kreativnom uzletu usmerena napred, ali ne zaboravljajući svoje korene i svoje nasleđe", rekla je Matić.

Ona je istakla da Srbije podstiče razvoj domaćih kompanija i da se pruža značajna podrška razvoju inovativne ekonomije i ekonomije znanja kroz prisustvo velikog broja visokokvalifikovanih stručnjaka, pre svega u domenima informacionih tehnologija, medicine, inženjerstva, visokog obrazovanja

"Srećni smo što je Srbija prepoznata kao značajna investiciona destinacija od strane naših partnera iz UAE, ali i kao veoma zanimljiva turistička destinacija", rekla je Matić.

Tanjug Video

 

U okviru obeležavanja Nacionalnog dana i obeležavanja Dana državnosti 15. februara biće organizovana i investiciona konferencija "Serbia Cuntry Business Briefing", na kojoj će biti zastupljeni, pre svega, sektori: hrana, poljoprivreda i savremene tehnologije.

Srbija predstavila vise od 100 inovacija

Srbija je uspela na najbolji način da se predstavi sve svoje potencijale na Svetskoj izložbi Ekspo Dubai, kao i da predstavi više od 100 inovacija, izjavila je danas Ana Ilić koja vodi nacionalnu platformu vlade "Srbija stvara".

Ilićeva, koja je savetnica premijerke za kreativne industrije i turizam i zamenica komesara Srbije na Svetskoj izložbi Ekspo u Dubaiju, rekla je novinarima da je Srbija osim ekonomskih i drugih potencijala, predstavila uspešno i svoju tradiciju i kulturu, kao i da značajno poboljša odnose sa UAE.

"Danas proslavljamo Nacionalni dan na Ekspo izložbi u Dubaiju i to nam je najvažniji dan našeg šestomesečnog nastupa u Dubaiju", rekla je ona.

Naglasila je da je potpisano 15 ugovora i još dosta predugovora, kao i sporazuma o saradnji, od kojih su neki još u pripremi.

"Imali smo više od 30 koncerata i događaja na kojia su posetioci iz celog sveta mogli da vide naše umetnike iz raznih oblasti, a predstavili smo i više od 250 proizvoda", rekla je ona.

Ilićeva je navela da ukupno realizovano više od 6.000 poslovnih kontakata.

Takođe, podsetila je da je srpski paviljon na Ekspou dizajniran na osnovu inspiracije neolitskom kulturom Vinče, kao i da je predstavljen Meta čovek iz Lepenskog vira, što je izazvalo veoma veliku pažnju posetilaca.

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Srbija