Aktuelno iz kulture

Grupna izložba "A(r)tlantida" u Galeriji Novembar: Ekološka kriza i odnos prema životnoj sredini kroz prizmu umetnosti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/02/2022

-

14:32

Grupna izložba "A(r)tlantida" u Galeriji Novembar: Ekološka kriza i odnos prema životnoj sredini kroz prizmu umetnosti
Grupna izložba "A(r)tlantida" u Galeriji Novembar: Ekološka kriza i odnos prema životnoj sredini kroz prizmu umetnosti - Copyright Galerija Novembar

veličina teksta

Aa Aa

Grupna izložba "A(r)tlantida" biće otvorena od 17. februara u Galeriji Novembar. Na izložbi će biti predstavljeni radovi deset autora i autroki, a različite medijume i pristupe objedinjuje tema odnosa prema prirodi, promišljanja ekološke krize, za-mišljanja moguće budućnosti čoveka, kao i poziciju i osećanja umetnika u pogledu ovih tema.

Publika će videti kako na ove teme razmišljaju Nina Ivanović, Marija Avramović, Adri-jenn Ujhazi, Milija Čpajak, Anastasija Pavić, Dunja Đolović, Marina Milanović, Kemil Bekteši, Nebojša Yamasaki Vukelić i Lazar Stojić.

Galerija Novembar/Elvira Kakusi

 

"Radovi na ovoj izložbi upravo i stvaraju utočište, kroz pokušaj da postave (te zatim i odgovore na) pitanje ekološke krize i odnosa prema životnoj sredini, kroz prizmu umetnosti u društvenom komentarisanju ovih tema. S druge strane, oni predstavljaju i svojevrstan osvrt na osećanja umetnika i umetnica na postojeće stanje životne sredine i prirodnih dobara, te na to na koji način nas ovakve okolnosti menjaju i zaštite nas u budućnosti spremaju.

Galerija Novembar

 

Na kraju, ovi radovi delom i sami sebe preispituju, pred sebe stavljajući zadatak da odgovore na nešto mnogo izazovnije - na pitanje gde je (i da li je), uopšte, moguća ekološko osvešćena umetnost? Možemo li naučiti da živimo sa drugim bićima, vodeći računa o širini štete koju za sobom ostavljamo, te da li je saznanje da u tome nismo sami dovoljno jaka uteha?" istaknuto je u katalogu izložbe.

Galerija Novembar

 

Izložba će biti otvorena do 13. marta, a publika može posetiti Galeriju Novembar svaki radni dan, sem ponedeljka, od 12-20h, subotom od 10-18h, a nedeljom od 10-14h.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura