Aktuelno iz kulture

10 zanimljivih činjenica o "Simpsonovima" koje znaju samo najveći obožavaoci te serije

Komentari

Autor: Staša Rosić

18/02/2022

-

08:15

10 zanimljivih činjenica o "Simpsonovima" koje znaju samo najveći obožavaoci te serije
10 zanimljivih činjenica o "Simpsonovima" koje znaju samo najveći obožavaoci te serije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

"Simpsonovi" su već duže od tri decenije jedan od omiljenih američkih sitkoma u celom svetu. Animirana serija Meta Grejninga govori o obično-neobičnoj porodici u gradiću Springfildu, njihovim prijateljima i sunarodnicima, često sa satiričnim osvrtom na društvene pojave i trednove.

Glava porodice je Homer Simpson, radnik u nuklearnoj elektrani koji silno voli svoju ženu Mardž. Oni imaju troje dece: nestašnog Barta, pametnu Lisu i bebu Megi, a često se susreću sa pobožnim komšijom Nedom Flandersom, porodičnim lekarom dr Hibertom, barmenom Moom i policajcem Klensijem Vigamom.

Predstavljamo vam neke neobične činjenice o "Simpsonovima" za koje znaju samo najveći obožavaoci:

1. Najduži američki sitkom u istoriji

Sa 32 sezone i preko 700 epizoda, Sipsonovi su najduži američki sitkom u istoriji.

Tu titulu je sve do 1997. godine držala "Porodica Kremenko".  

Simpsonovi drže i još tri rekorda. Budući da su, u tehničkom smislu, nastali iz emisije Trejsi Ulman šou, najduže su emitovani američki "spin of". Takođe, serijal ima najduže nepromenjenu uvodnu scenu i najduže su emitovana serija bez značajnije promene glumačke ekipe ili dodavanja/izbacivanja glavnih likova.

profimedia

 

Vredi pomenuti da su mnoge neameričke animirane serije imale više epizoda ili su duže trajale od "Simpsonovih", a da je apsolutni rekorder nemačka serija "Sandmännchen" (u doslovnom prevodu "Peščani čovečuljak"), koja ima 22.200 epizoda u 61 sezoni prikazivanja.

U martu prošle godine potvrđeno je da se snima 33. i 34. sezona. Inače, za snimanje jedne epizode potrebno je između šest i osam meseci.

2. Porodica Meta Grejninga

Ideju za seriju dobio je legendarni Met Grejning. On je u najpre snimio nekoliko kratkih animiranih filmova o žutoj porodici za "Šou Trejsi Ulman", a pošto se publici dopala, dobio je priliku da snimi i seriju.

Likove je zasnovao na karakterima članova svoje porodice i čak im dao njihova imena. Iako je sebe poistovetio sa najstarijim sinom, dao mu je ime Bart, umesto Met.

Prezimena im je dao prema nazivima ulica Portlanda u Oregonu, svog rodnog grada. Inače, Met Grejning pozajmljuje glas cuclanju bebe Megi.

3. Najviše gostujućih zvezda

"Simsponovi" drže svetski rekord kao serija sa najvećim brojem gostujućih zvezda. Posle "Saturday Night Live", jedina je serija koja je ugostila tri od četiri člana legendarne grupe Bitlsi, u različitim periodima.

Inače, Polu Mekartniju posvećena je jedna od epizoda u kojoj Lisa postaje vegetarijanka. U toj epizodi, tokom odjavne špice, čuje se unazad njegovo čitanje recepta za supu od sočiva.

Mekartni je pristao da gostuje u seriji tek pošto je dobio obećanje da će Lisa i posle toga ostati vegetarijanka.  

4. Samo Bog ima pet prstiju

Ako ste se nekad pitali zašto su svi stanovnici Springfilda žuti, tvorac serije Met Grejning dao je odgovor na to u jednom intervjuu za BBC.

"Kad menjate kanale daljinskim upravljačem, dovoljan je bljesak žute boje da znate da gledate Simpsonove", rekao je on.

Takođe, svi likovi su radi bržeg crtanja dobili po četiri prsta, a jedini lik sa pet prstiju je Bog.

5. Majkl Džekson je sam tražio da gostuje u "Simpsonovima"

Pesma "Do The Bartman" koju je napisao i producirao Majkl Džekson dospela je 1990. na top liste singlova u Velikoj Britaniji.

Takođe, kralj popa gostovao je u epizodi "Stark Raving Dad". U njoj Homer odlazi u psihijatrijsku bolnicu, zato što je na posao nosio roze majicu, a tamo ga smeštaju u sobu sa čovekom koji tvrdi da je pop zvezda Majkl Džekson.

Iako je muzičar lično od Meta Grejninga tražio da bude u seriji, nisu mogli da ga potpišu u odjavnoj špici, zbog ugovornih obaveza. Džekson je sam dao i nekoliko predloga za razvoj te epizode i napisao pesmu "Happy Birthday Lisa".

Pesmu je, ponovo zbog ugovornih obaveza, morao da peva neko drugi, pa je odabran njegov imitator Kip Lenon.

6. Homer je trebalo da bude klovn Krasti

Ako vam se nekada činilo da Homer i klovn Krasti liče, niste se prevarili. Ta dva lika osmišljena su tako, jer je u originalnom konceptu serije trebalo da se ispostavi da iza lika Krastija stoji Homer.

Iako se od tog koncepta odustalo, njihov izgled je zadržan.

Inače, Krasti je inspirisan stvarnim klovnom Rastijem Nejlsom (Džejms Alan) koji je vodio dečje predstave u Portlandu dok je Met Grejning bio dete.

Rasti je, međutim, bio sušta suprotnost Krastiju.

"Rasti Nejls bio je vrlo fin, divan klovn", rekao je Grejning za knjigu "Planet Simpson".

"Ali imao je to ime Rasti Nejls ("Zarđali ekseri", prim. prev.) koje mi je bilo neverovatno uznemirujuće kad sam bio dete, jer bi zarđale eksere trebalo izbegavati", dodao je on.

7. Kuća Simpsonovih postoji i u stvarnom životu

U Nevadi je 1997. izgrađena replika kuće porodice Simpson i trebalo je da bude nagrada za pobednika takmičenja koje su organizovale kompanije "Fox" i "Pepsi". 

profimedia/ ©20thCentFox/Courtesy Everett Collection

 

Tačnije, on je mogao da bira da li će da zadrži kuću u kojoj je svaki detalj preslikan iz serije, ili prihvati novčanu nagradu od 75 hiljada dolara.

Međutim, dobitnik je odabrao novac, a novi vlasnik morao da prihvati činjenicu da živi u kući koju redovno pohode mnogi obožavaoci animirane serije. 

8. Homer umalo otkrio formulu Higsovog bozona

U epizodi "Čarobnjak Evergrin terasa" u desetoj sezoni, Homer odlučuje da postane pronalazač kao Tomas Edison. U jednom kadru on piše detaljnu jednačinu na tabli, a rezultat jedne od tih formula je 777 gigaelektrovolti, što je blizu masi Higsovog bozona.

Reč je o elementarnoj čestici koja je otkrivena tek 2012, 14 godina posle emitovanja te epizode. Nekoliko izmena u Homerovoj jednačini daje još bliži rezultat.

9. Mardž se dopisivala sa prvom damom Amerike

Bivša prva dama Amerike Barbara Buš jednom je izjavila da su "Simpsonovi" "najgluplja stvar" koju je ikad videla.

Međutim, produkcija serije odgovorila je ženi predsednika, potpisavši se kao Mardž.

"Nedavno sam pročitala vaše kritike na račun moje porodice. Duboko sam povređena. Bog zna da smo daleko od savršenih, a možda čak i pomalo ludi, li kao što kaže dr Sus, "osoba je osoba". Pokušavam da učim svoju decu Barta, Lisu, pa čak i malu Megi, da svakom treba dati šansu i ne pričati loše o njima, čak i ako su bogati. Teško je da će oni taj savet razumeti, kada nas prva dama zemlje zove ne samo glupim, nego "najglupljom stvari" koju je ikad videla. Gospođo, ako smo mi najgluplja stvar koju ste ikad videli, Vašington je onda mnogo drugačiji od onga što nas uče u crkvi. Uvek sam verovala iz dubine duše da imamo mnogo toga zajedničkog. Svaka od nas živi život tako da služi izuzetnom muškarcu. Nadam se da  postoji izlaz iz ove kontroverze i da je prvi korak da kažem ono što mi je na srcu. S poštovanjem, Mardž Simpson".

Producent serije Al Džin kasnije je ispričao da su dobili odgovor od Barbare.

"Kako divno od Vas što ste mi pisali. Drago mi je što ste rekli ono što vam je na umu; ja sam glupavo pretpostavila da ga nemate", napisala je prva dama u uvodu.

Zatim je rekla da upravo gleda u šolju na kojoj je slika Simpsonovih i da joj se dopada koliko Mardž brine o svojoj porodici.

"Oprostite mi na mom jeziku", napisala je ona, dodavši da "Homer izgleda kao zgodan lik".

10. Time magazin ubrojao Barta u 100 najuticajnijih ličnosti 20. veka

Jedna od najuticajnijih ličnosti 20. veka prema mišljenju uredništva magazina "Time" je Bart Simpson. On je bio jedini izmišljeni lik koji se našao na toj listi objavljenoj 1998. godine, a mnogi su verovali da je takvo priznanje neopravdano.

Međutim, Brus Hendi, predstavnik lista, branio je tu odluku rečima da su crtani filmovi važan deo 20. veka i jedan od "najvećih doprinosa Amerike kulturi sveta, pored džeza i filma".

"Bart, odnosno 'Simpsonovi' spojili su satiru sa popularnom animacijom na način na koji to niko pre nije uradio", dodao je on tada.

Komentari (0)

Kultura