Aktuelno iz kulture

Milanović uoči premijere "Kod Večite slavine": Nastasijević je nekako skrajnut, a i te kako ima šta da nam otkrije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/02/2022

-

21:13

Milanović uoči premijere "Kod Večite slavine": Nastasijević je nekako skrajnut, a i te kako ima šta da nam otkrije
Milanović uoči premijere "Kod Večite slavine": Nastasijević je nekako skrajnut, a i te kako ima šta da nam otkrije - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U potragu za nedokučivim kreće Drama Srpskog narodnog pozorišta (SNP) premijernim izvođenjem čuvenog dela Momčila Nastasijevića "Kod Večite slavine". Drama o fatalnosti, prokletstvu i nasleđivanju grehova, o bezgraničnosti ljubavi, patnji i pokajanju, a u režiji Sonje Petrović, premijerno će biti prikazana na sceni "Pera Dobrinović" SNP u ponedeljak, 21. februara.

"Drama Momčila Nastasijevića govori o praroditeljskom grehu, ali i o zaturanju prošlosti i o lažima u porodici koje imaju posledice na buduće naraštaje, zbog čega i trpe pojedini likovi u ovoj drami. Kada dođe do otkrivajanja određenih stvari u porodici, tu zapravo počinje zaplet i drama", kazala je za Euronews Srbija glumica Bojana Milanović.

Prema rečima glumice, rad na predstavi je bio intenzivan i sadržajan.

"Svi smo bili obazrivi prema komadu jer je tako kompleksan. I sama rediteljka Sonja Petrović, kao i uvek, insistirala je da se jezik približi i oživi na sceni na najbolji mogući način. Bavili smo se i estetikom pisanja Nastasijevića, koja nije bila poznata ni nama a nije ni široj publici, pisca koji je nekako skrajnut i ne radi se često, a i te kako ima šta da nam kaže i otkrije", dodala je Milanović.

Milanović se nada da će "Kod Večite slavine" biti jedna od onih predstava koja će imati fidbek i u kojoj će, svakim narednim izvođenjem, biti nešto novo da se otključa i sazna.

Milanović je od prošle godine članica SNP, pozorišta koje je otvorilo širom vrata za mnoge mlade umetnike, što glumica ocenjuje kao veoma.

"Dobro je da znamo da smo negde dobrodošli, da imamo utičišće i da radimo zajedno na nekim novim hrabrim komadima", dodala je glumica.

Euronews

Priča počinje pomirenjem na mestu zločina, nadomak Večite slavine da bi potom publiku konstantno vraćala unazad, pričajući priče likova koje, za razliku od većine dramskih dela, ne predstavljaju samo jednu osobu ili samo jedan karakter.

Uz obilje magijskih elemenata, tradicionalnih obreda i rituala, čitava drama dešava se na najmetaforičnijem prostoru na Balkanu - u kafani. Vreme u drami ne teče linearno, preliva se iz perioda u period i to kroz izrazitu simboliku. Upravo ta Nastasijevićeva neuhvatljivost, jedan je od razloga zbog kog je ovo delo toliko izazovno, ali ujedno i privlačno za publiku.

Srpsko narodno pozorište/Promo

 

U predstavi igraju: Sonja Isailović, Miloš Lazić, Stefan Starčević, Nenad Pećinar, Dimitrije Aranđelović, Nina Rukavina, Vukašin Ranđelović, Stefan Vukić, Alisa Lacko i Mia Simonović.

Karte su u prodaji na biletarnici pozorišta, a za premijerno igranje predstave neophodan je validan Digitalni zeleni sertifikat ili negativan brzi, antigenski ili PCR test.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura