Reflektor

"Rock opera" na evropskoj turneji: Muzički spektakl na bis pred publikom u Italiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/02/2022

-

15:45

"Rock opera" na evropskoj turneji: Muzički spektakl na bis pred publikom u Italiji
"Rock opera" na evropskoj turneji: Muzički spektakl na bis pred publikom u Italiji - Copyright Srpsko Narodno pozorište/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Članovi Hora i Orkestra Opere Srpskog narodnog pozorišta uz Novosadski big bend na putu ka najvećim pozornicama Evrope osvojili su prvu stanicu - Italiju. Muzički spektakl pod nazivom "Rock opera", neobičan je spoj klasične rok muzike i gvozdene opere koji, pod dirigentskom palicom Fedora Vrtačnika, već nekoliko godina oduševljava domaću publiku. Prethodnih dana u to se uverila i publika Trsta, Udina i Padove.

 
"Projekat Rock opera je konačno izašao iz svojih lokalnih i regionalnih okvira i veoma sigurno krči put ka svojoj evropskoj muzičkoj sceni. Vrata nam je otvorila italijanska publika koja nas je oduševljeno prihvatila, i tražeći bis za bisom, dala nam do znanja da se ovde, dakako, radi o visokom umetničkom sadržaju koji prezentuju novosadski muzičari. Upravo ovakvi bliski kontakti sa publikom istančanog ukusa doprinose visokom stepenu muziciranja i prezentuju naš četvorogodišnji rad i borbu da se postavimo i predstavimo na svetskoj muzičkoj sceni", objašnjava dirigent Fedor Vrtačnik.

Koncertom se odražava duh autora i jedne slavne epohe rok muzike, u kojoj su poznata imena ušla u rokenrol kuću slavnih, i vremena kada su nastali neprevaziđeni hitovi i himnični refreni koji su se prenosili od sedamdesetih godina na ovamo. Sama pomisao da 50 izvođača izvodi muziku "Led Cepelina", "Dip Parpla", "Kvina", "Bitlsa", "Pink Flojda", "Van Halena", "Dorsa", "Europe", Tine Tarner i drugih svetskih grupa ostavlja utisak na publiku, bez obzira na prostor iz kog dolaze. 

"Kultura je prostor u kom nastaju i u kom se oblikuju identiteti pojedinaca, grupa i nacija. Kultura kao sadržaj, bitan je deo identiteta, a to pogotovo važi za male zemlje poput naše. Stoga su uspešni kulturni projekti šansa i da takozvani mali narodi dođu u centar međunarodne paznje. Zato, slavimo kulturu, slavimo muziku i bavimo se plemenitim stvarima osvajajući time nova podneblja i srca svih koji nas slušaju. E to je u bio cilj Rock opere i svih nas uključenih u ovaj projekat", dodaje Vrtačnik.

U spoju različitih muzičkih žanrova - roka, džeza i opere, solisti Matija Zanata, Nikola Mijić, Zoran Šandorov, Nevena Reljin i gošća iz Slovenija Jabna Šušteršič, zajedno sa članovima Opere Srpskog narodnog pozorišta i Novosadskog big benda, izvodili su dobro poznat program sastavljen od antologijskih muzičkih rok hitova.  

"Posle četiri godine i čak 38 održanih koncerata, različitost i kvalitet Rock opere više se ne dovode u pitanje. To je prepoznala i italijanska publika, koja možda nije očekivala ni vrhunska izvođenja ni toliku energiju sa scene, ali su vrlo brzo prihvatili činjenicu da pred sobom imaju spektakularan program u kojem samo mogu da uživaju. To nije repertoar koji očekujete da ume izvede Opera ili čitav hor i orkestar. I baš je u tome naše prednost", kaže upravnik Srpskog narodnog pozorišta, Aleksandar Stankov.
 
Do kraja prve evropske turneje "Rock opere" sledi još gostovanje u Ljubljani, a potom 7. februara i koncert u zagrebačkoj dvorani "Vatroslav Lisinski".

Preporuka za vas

Priznati rumunski reditelj prvi put u Srbiji: Andrej Mažeri postavlja antičku dramu posle 50 godina u SNP

Komentari (0)

Kultura