Aktuelno iz kulture

Otvorena izložba "Simbol(i) grada": Dela srpskog modernizma u Domu Vojske

Komentari

Autor: Tanjug

24/02/2022

-

14:59

Otvorena izložba "Simbol(i) grada": Dela srpskog modernizma u Domu Vojske
Otvorena izložba "Simbol(i) grada": Dela srpskog modernizma u Domu Vojske - Copyright Tanjug/Dimitrije Goll

veličina teksta

Aa Aa

Izložba "Simbol(i) grada: remek - dela srpskog modernizma u službi reprezentacije lokalne zajednice" autora Stevana Martinovića otvorena je u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu.

Navedena postavka premijerno je predstavljena u Narodnom muzeju u Smederevskoj Palanci u aprilu 2021. godine.

Kako je naveo autor Martinović, kompletna kolekcija je otkupljena i tom prilikom "identitet umetnosti je pronađen na veoma bogatom tržištu umetnina".

TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE / DARIMIR BANDA

Stevan Martinović

Autor je zahvalio na gostoprimstvu domaćinu Domu vojske Srbije i Medija centru "Odbrana" i istakao da je ponosan što je izložba velikog obima sada u ovoj značajnoj ustanovi.

Fenomeni lokalnog muzeja, koji je sakupljanjem remek-dela stvorio zbirku nacionalnog karaktera i grada što je svoj status ostvarivao pomenutom kolekcijom, bili su okosnica izložbe u Smederevskoj Palanci.

Recenziju ovog projekta potpisao je profesor Dragan Bulatović, koji je uz prigodan govor i detaljnu analizu umetničkih dela, zvanično otvorio današnju izložbu.

TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE / DARIMIR BANDA

Profesor Dragan Bulatović

Postavka je bila izložena nedavno u Beogradu, u Galeriji RTS do 31. januara.

Kolekcija slika prve polovine 20. veka danas sadrži 189 dela od 87 različitih autora, gde spadaju i Sava Šumanović, Moša Pijade, gotovo svih najznaeajnijih predstavnika srpskog modernizma.

Do danas izdvojile su se tematske celine koje obuhvataju predstave čoveka, ratno slikarstvo, pejzaže, mrtve prirode, religiozno slikarstvo.

Tanjug/Dimitrije Goll

 

Radovi su slikani na platnu, lesonitu, dasci, ili papiru, ali prisutan je i značajan broj grafika i bakroreza, što jasno svedoei o različitim tehnika kojima su umetnici stvarali.

Zaokružena u mnogim segmentima, ova zbirka u svom preseku pokazuje jasnu liniju razvoja različitih modernizama u Srbiji sa kraja 19. i početkom 20. veka, od realizma, impresionizma, simbolizma, preko kubizma, akademizma, sve do ekspresionizma i ranih nagoveštaja nadrealizma.

TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE / DARIMIR BANDA

Biljana Pašić

Direktor Medija centra "Odbrana" potpukovnik Biljana Pašić podsetila je da je te godine u Domu Vojske Srbije otvorena izložba "Mač i pero - Živko Pavlović, akademik i general", a da su u palanačkom Narodnom muzeju predstavljena odabrana dela iz bogate zbirke Doma Vojske Srbije u okviru izložbe "Poetika i sudbina 20. veka".

''Svevremenske i opšteljudske poruke koje nam ovi autori šalju kroz neprolazno blago koje su nam ostavili, utkane su u tradiciju jednog naroda i simbolizuju njegovu potrebu da stvara neprolazne vrednosti. Upravo zato, simboli, kao jedna od terminoloških odrednica postavke pred nama, vidljivi su u svakom od ovih dela koja istinskog poklonika umetnosti ostavlja bez daha", istakla je potpukovnik Biljana Pašić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura