Aktuelno iz kulture

Bliži se premijera filma o "Malom Mančesteru": "Bilo jednom u Srbiji" prvo pred leskovačkom publikom

Komentari

Autor: Tanjug

24/02/2022

-

18:40

Bliži se premijera filma o "Malom Mančesteru": "Bilo jednom u Srbiji" prvo pred leskovačkom publikom
Bliži se premijera filma o "Malom Mančesteru": "Bilo jednom u Srbiji" prvo pred leskovačkom publikom - Copyright Printscreen YouTube/MegaComFilm

veličina teksta

Aa Aa

Melodrama sa elementima komedije "Bilo jednom u Srbiji", reditelja Petra Ristovskog i autora i producenta Zvonimira Šimuneca, biće premijerno prikazana 6. marta u Leskovcu.

Za 7. mart je zakazana projekcija filma u Nišu, a potom 9. marta u Beogradu i dan kasnije u Novom Sadu.

Film je nastao u koprodukciji Le Filma iz Leskovca sa Media House, DME Video, Soul Food Films, a za distribuciju ostvarenja zadužen je Mega Com Film.

Leskovačka drama u tri čina spaja bajku sa istorijom.

Film pripoveda kako je Leskovac od učmale kasabe postao "Mali Mančester", a kako je orijentalnu nošnju zamenila bečka i pariska moda.

Snimljen je na autentičnim lokacijama i na melodičnom leskovačkom dijalektu, a inspiracija za njega bila su sećanja na čuvenu leskovačku porodicu.

Svaki dobar film ima dobru ljubavnu priču, a u ostvarenju Petra Ristovskog su dve.

Tokom i posle Prvog svetskog rata, dva mladića i dve devojke iz Leskovca - Cone (Viktor Savić),  Dine (Nemanja Oliverić), Zorka (Teodora Ristovski) i Ružica (Sloboda Boba Mićalović) imali su različite sudbine.

Printscreen YouTube/MegaComFilm

 

Dineta su saveznici odveli do Pariza, gde je naučio sve o lepotama života i svetlima metropole.

Cone je, posle ranjavanja i amnezije, završio u Mančesteru, tadašnjoj prestonici industrijskog razvoja, gde je načio kako se samo kroz crni fabrički dim i težak rad stiže do uspeha.

Opijeni pobedom u ratu i nepovratno inficirani "duhom slobode i napretka" koji su osetili u "velikom svetu", dva mladića vraćaju se u svoj oronuli Leskovac.

Dine u svoj mali, sada već nepostojeći bioskop, a Cone svojoj verenici Zorki, koja posle pet godina čekanja, nevoljno daje pristanak da je otac uda za ratnog liferanta Aćima Prokića (Radovan Vujović).

Cone će pokušati svoju staru ljubav da vrati, a Dine da svoju novu ljubav pronađe.

Printscreen YouTube/MegaComFilm

 

I tako počinje borba "starog" i "novog", u svakom smislu.

Za velika dela potrebno je sasvim malo prave ljubavi, ali i pomoć i mudrost gazda Mite (Miodrag Miki Manojlović).

Ovo je poslednji film našeg proslavljenog glumca Ivana Bekjareva, koji je preminuo 16. novembra 2020, a pored njega, u filmu igraju i: Zoran Cvijanović, Dragan Petrović Pele, Mira Banjac, Ivan Bekjarev, Dragan Boža Marjanović, Andrija Stoilković i drugi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura