Aktuelno iz kulture

Premijera filma "Suncokret" sa Slobodom Mićalović na 50. Festu: Film Emira Kusturice mi je doneo ulogu u ovoj drami

Komentari

Autor: Tanjug

02/03/2022

-

18:08

Premijera filma "Suncokret" sa Slobodom Mićalović na 50. Festu: Film Emira Kusturice mi je doneo ulogu u ovoj drami
Sloboda Mićalović - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Premijera filma "Suncokret" iz Kazahstana, rediteljke Elije Gilman sa Slobodom Mićalović u glavnoj ulozi, biće održana večeras u okviru 50. Festa i programa "Fest Fokus" u bioskopu Cineplexx Galerija Belgrade.

Mićalović je naglasila da je ulogu u navedenom ostvarenju dobila zahvaljujući uspešnom filmu "Na mlečnom putu" Emira Kusturice (2017).

Poznata glumica je istakla da za nju Fest naš najveći međunarodni filmski festival i da je redovno odlazila na projekcije dok je studirala na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

"Tada smo mogli svi mi kao studenti sa indeksom da gledamo projekcije, bio je to Fest na FDU, i u drugim salama, i uvek sam volela da pratim repertoar, selekcije. Fest je jedan od naših brendova i predstavlja kulturu naše zemlje. Danas je veoma teško održati neki festival, a posebno trajati ovoliko, punih 50 godina", istakla je Mićalović.

Ona smatra da nam filmski festival "može biti samo na ponos i čast što ga imamo", i napomenula da i dalje voli da odlazi u Muzej Kinoteke, gde joj prija kada je prostor zadržao tu patinu i starinu.

Sloboda je igrala jednu od važnih uloga uz Moniku Beluči u ostvarenju "Na mlečnom putu" Emira Kusturice, koji je otvorio 45. Fest, što ona opisuje kao "sjajno iskustvo, jer film i dalje živi nakon pet godina, zapisan je i memorisan svima nama u sećanju".

"Upravo mi je taj film koji je prodat svuda u svetu doneo i ulogu u drami `Suncokret`. Rediteljka je gledala `Na mlečnom putu`, tu me je zapazila i zapamtila, jer Kusturica je svuda prepoznat u svetu, gde god da se pojavi. Zaista je naš najveći svetski reditelj, što se videlo na tim premijerama po velikim festivalima. Problem je u početku bio što je `Suncokret` bio u planu da se snima odmah, a ja sam tada radila na TV seriji `Koreni`", priča Mićalović sam početak procesa rada na tom ostvarenju.

Prvi plan je bio da naša glumica snimi sebe na traci kao vrsta kastinga, ali je sumnjala da će to biti dobro, jer ona ne poznaje ruski jezik.

Režiserka je želela da se film odmah, hitno snima, a tada usled drugih projekata nije bilo izvodljivo za Slobodu.

"Moje drage koleginice Dara Džokić i Anica Dobra su insistirale da ipak uradim taj video materijal, i ja sam snimila, i eto, dobila sam glavnu žensku ulogu", navela je glumica i pohvalila navedene dramske umetnice sa kojima je tada (2018) snimala "Korene" u Srbiji.

Sadržaj filma "Suncokret" govori o 14-godišnjem dečaku Amiru, koji se krije u svom virtuelnom svetu igara bežeći od školskih i kučnih problema. Za razliku od stvarnog života, u virtuelnom svetu je sve jednostavno i jasno. Međutim, sukobi u porodici i u školi dovode do velike pobune.

Kako je rekla Mićalović, snimali su u gradu Almatiju, radilo se veoma polako i postepeno, prvo par dana te prve godine, a onda naredne su se vratili sa snime celo ostvarenje.

"Kazahstan je zemlja sa dosta novca izdvojenog za kulturu, filmove, tako da nisu štedeli na sredstvima. Film je pravljen namenski baš za festivale, tako da je putovao dosta", rekla je glavna glumica, koja je i dobila nagradu "Hollywood star" za svoju rolu u Londonu.

Film je tokom 2021. godine kada je izašao, bio prikazan na međunarodnim festivalima u Torontu, Londonu i Tokiju, kasnije je "putovao" po Francuskoj i bio prikazivan u Moskvi.

Uz Slobodu Mićalović igraju - Rashid Musin, Yerkebulan Daiyrov, Kirill Käro.

"Zanimljivo je bilo u toj vrsti ozbiljne porodične i bračne priče da je rediteljka Gilman držala mog partnera i mene potpuno odvojeno na setu. Pripremala je posebno mene za scenu, onda njega - Jerkebulana Dairova, i to nisam nikad do tada iskusila u karijeri. Želela je da se mi ne upoznamo tako dobro van kamere, već da postigne tu dokumentarnost, prisutnost, da pružimo sve kada se uključe kamere", opisala je Sloboda rad sa rediteljkom.

Prijalo joj je što snimanje nije imalo neki rok kada mora da se završi, kao danas što je pritisak sa serijama i filmovima u Srbiji, da se postigne za sat i po mnogo toga.

U drami "Suncokret" Sloboda tumači glumicu koja nije naročito talentovana, a trudi se da dobija uloge, i uviđa da nije lako uspeti u toj branši.

"Majka, supruga, glumica, sve su to njene uloge, i nije jednostavno da svuda bude uspešna, postavlja se pitanje - ko onda tu strada. Inače prema scenariju, moja junakinja i nije neka glumica, nema taj kapacitet da bude u vrhu. Otežavajuća okolnost je u tome što je njen muž otuđen, odustao je od svoje porodice koja se evidentno raspada. Deca tada odlaze na stranputice, kao što su video-igrice", približila je glumica radnju suštinu svoje uloge i samog filma.

Navedeno ostvarenje, imaće još četiri projekcije na Festu - sutra u Jugoslovenskoj kinoteci (11h) i Domu omladine (17.30h), a 4. marta takođe u DOB (10.30h) i u sali 6 Kombank Dvorane (19h).

Sloboda Mićalović je na Festa prisutna i sa filmom "The Game" Ane Lazarević, a od 10. marta po Srbiji kreće da se prikazuje i ostvarenje "Bilo jednom u Srbiji" Petra Ristovskog, gde ona igra sa mnogim kolegama (Viktor Savić, Nemanja Oliverić, Radivoje Raša Vujović, Predrag Miki Manojlović).

Očekuje se do kraja godine i premijera filma Slobodana Šijana - "Budi Bog s nama", gde je Slobodi prvi put partner na ekranu - Miloš Biković u glavnoj ulozi.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura