Aktuelno iz kulture

Predstavljena biografija Nikite Milivojevića, reditelja koji je svojim predstavama "uveo naš teatar u 21. vek"

Komentari

Autor: Tanjug

04/03/2022

-

10:48

Predstavljena biografija Nikite Milivojevića, reditelja koji je svojim predstavama "uveo naš teatar u 21. vek"
Reditelj Nikita Milivojević i autorka knjige Olivera Milošević - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Biografska knjiga "Nikita Milivojević: Ja ovde silazim" svedočanstvo o jednoj izuzetnoj karijeri i vremena u kome je stvarao, kazala je novinarka i teatrološkinja Olivera Milošević koja je napisala pomenutu knjigu.

Govoreći na promociji knjige u beogradskoj knjižari Delfi izdavačke kuće "Laguna", autorka  je rekla da je njena knjiga logičan sled velikog prijateljstva koje traje tri decenije.

"Nikita i ja smo negde u isto vreme počeli da se bavimo svako svojim poslom. Videla sam verovatno sve predstave koje je Nikita reržirao u zemlji i neke u inostranstvu", istakla je Milošević.

Knjiga "Nikita Milivojević: Ja ovde silazim" je bogato ilustrovana fotografijama i isečcima iz novina, i u njoj se nalaze najznačajniji intervjui o životu i karijeri koje je Milošević uradila sa rediteljem, uz dogovor da "bude u formi razgovora o životu i pozorištu, i o drugim stvarima".

Inicijalna ideja je potekla prilikom jednog čekanja u redu za let ka Londonu, gde je Milivojevića čekala izvedba njegove predstave u čuvenom Glob teatru, kada je Milošević prisećajući se šta su sve prošli zajedno u jednom trenutku primetila: "Mogla bi knjiga da se napiše".

"Nikita je rekao sačekaj desiće se još nešto važno što mora ući u knjigu", rekla je Milošević, dodavši da je to nešto kasnije bila premijera Aristofanovog "Pluta" 2018. u antičkom amfiteatru u grčkom gradu Epidaur.

Tanjug/Rade Prelić

Na predstavljanju knjige autorka i reditelj

Milivojević je rekao da je isprva mislio da se Milošević samo šali, ali kada je počela da sakuplja materijal, šalje pitanja i predlaže strukturu knjige, video je da je "odneo vrag šalu i da treba raditi na tome".

"Srećna je okolnost da sam razne ljude na svom putu sreo, pa i Oliveru. Desila se srećna okolnost da su se njeni prvi novinarski koraci i moje prve predstave sreli, a to se pretvorilo u razgovor i druženje. Ova knjiga se pisala sama od sebe godinama, a ona je sve to sačuvala", istakao je reditelj.

Milivojević je priznao da se tokom tri decenije rediteljske karijere "sakupi svega i svačega" i da je "jurio iz predstave u predstavu" ne obraćajući pažnju šta ostaje iza njega.

Prema njegovim rečima, naslov knjige je potekao sa putovanja kolima u Grčku kada je svog nestrpljivog malog sina morao neprekidno da laže da uskoro stižu na more.

"Stalno pita: `Kad će more?`, a ja stalno lažem `iza ovog brda, ove krivine, još 10 minuta...` U jednom trenutku kaže: `Kad će more?`, pitam: `Vidiš ovo brdo?`, a on mene prekine i kaže: `E, meni je sada dosta! Ja ovde silazim!`", nasmejao se Milivojević.

Prema njegovim rečima, naslov knige je metafora za "osećanje da svako na svom putu ima razne stanice".

"Negde silazite. Ne znate ni vi koliko će potrajati stanica u vašem životu. A onda idete dalje", rekao je Milivojević.

Novinar Nedeljnika Branko Rosić se prisetio da je Milivojevića upoznao devedesetih u doba predstave "U potpalublju", i da knjiga preslikava rediteljev "sam život i predstave", kao i migracije koje se protežu kroz naše društvo i čitavu njegovu karijeru.

Urednik knjige Zoran Maksimović se prisetio da je i svoju karijeru počeo sa Milošević i Milivojevićem dok je radio na Sterijinom pozorju, a prateći rediteljev rad od 1989. godine izbrojao je 65 režija od kojih je poslednja nedavna "Zelena čoja Montenegra"

"To je velika karijera. Nikita je neumoran, stalno traga i njegova poetika je posebna. Ako je (Jovan) Ćirilov rekao da je on uveo svojim predstavama naš teatar u 21. vek to je dovoljno da se kaže", ocenio je Maksimović.

Pozorišni reditelj Boris Liješevć j istakao da je knjiga "Nikita Milivojević: Ja ovde silazim" sadrži sve što je uticalo na izbor njegovog životnog puta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura