Aktuelno iz kulture

Niko se odavde neće izvući živ: Nova biografija o Džimu Morisonu

Komentari

Autor: Tanjug

23/10/2021

-

15:06

Niko se odavde neće izvući živ: Nova biografija o Džimu Morisonu
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pred čitaocima je nova, sveobuhvatna biografija koja rasvetljava složeni karakter Džima Morisona (1943-1971), briljantnog i harizmatičnog američkog pevača, filozofa i pesnika, opsednutog tragača koji je odbacivao svaki autoritet.

Biografija "Niko se odavde neće izvući živ" autora Džerija Hopkinsa i Denija Šugermena (u prevodu Dejana Cukića, izdala "Laguna"), sa 15 dosad neobjavljenih fotografija, novim epilogom i pogovorom Majkla Meklura, nastajala je sedam godina i daje nove uvide u život umetnika koji je iz nezasite radoznalosti istraživao granice stvarnosti, ali i poglede na sam rad kultne grupe "The Doors".

Džeri Hopkins je muzički novinar koji je više puta intervjuisao Džima Morisona za čuveni časopis Rolling Stoune, a Deni Šugermen je počeo da radi za grupu "The Doors" sa samo 12 godina. Time je u ovoj knjizi data autentičnost i istina, budući da su se autori oslanjali na znanje "iz prve ruke" kako bi temeljno istraženoj biografiji jedne od najfascinantnijih i u isti mah najnepredvidljivijih zvezda klasičnog roka dali poseban ton.

Laguna/Promo

 

Svako poglavlje je nalik priči koja se pripoveda uz logorsku vatru i ne upoznaje čitalačku publiku samo sa nezgodnim detaljima, već i sa atmosferom, prisutnim ličnostima, emocijama, opasnostima i trijumfima koji su pratili Morisona i "Dorse" tokom njihovog meteorskog uspona na tronu rok muzike. Ima tu i epskih scena opijanja i gomile žena i Morisonovih sukoba sa zakonom.

Takođe, prisutne su i sekvence promišljenih osvrta na njegovu vešto prikrivanu ljudsku stranu, strahove i nesigurnosti koje mu je donela slava i njegovu želju da promeni sliku javnosti o sebi i bude ozbiljno shvaćen kao pesnik, a želeo je da bude filmski reditelj.

Veliki rok muzičar je dobio i dugometražni igrani film koji je posvećen njemu "The Doors" (1991), a Džima Morisona je odigrao izvanredno Val Kilmer, dok je režirao Oliver Stoun.

Knjiga "Niko se odavde neće izvući živ" se može pronaći u Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura