Poznati

"Kako sam se našla ovde": Dramatična ispovest Demi Mur o traumama, narkoticima i burnoj vezi sa Kučerom

Komentari

Autor: Staša Rosić

24/05/2021

-

21:54

"Kako sam se našla ovde": Dramatična ispovest Demi Mur o traumama, narkoticima i burnoj vezi sa Kučerom
"Kako sam se našla ovde": Dramatična ispovest Demi Mur o traumama, narkoticima i burnoj vezi sa Kučerom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

"Lice i naličje" memoari Demi Mur (na srpskom objavljeni u izdanju "Lagune"), obelodanjuju niz šokantnih detalja o životu slavne glumice, od trauma iz detinjstva preko bolesti zavisnosti, pa sve do turbulentne veze sa Eštonom Kučerom.

Glumci u čije privatne živote zavirujemo nisu mnogo drugačiji od bilo kog "prosečnog" čoveka. Slava ih ne izuzima od patnje, poroka, ljubavnih promašaja, loših roditeljskih odluka, nedostatka samopouzdanja i nezadovoljstva životom.

Međutim, tu stranu njihove ličnosti, retko ko primeti, sve dok se ne pojave na naslovnim stranama tabloida zbog incidenta koji naprave pod uticajem alkohola ili narkotika, bračnog brodoloma ili izmenjenog ličnog opisa.

Naličje blještavila ponekad odluče do kraja da prikažu, gostujući u nekom dugometražnom specijalizovanom tok-šou programu ili tako što "zagreju stolicu" i napišu svoju verziju istine.

Na ovaj drugi korak odlučila se Demi Mur, glumica koja je poslednjih godina bila u žiži javnosti, više zbog njene veze sa 15 godina mlađim Aštonom Kučerom, nego zbog novih uloga u filmovima.

Njihov brak se raspao pod blicevima paparaca, dok su tabloidi redovno izveštavali o glumčevim stvarnim i izmišljenim aferama sa mladim manekenkama i problemima njegove supruge sa alkoholom i narkoticima, koji su je krajem 2012. i odveli na rehabilitaciju.

profimedia

 

"Dva su razloga zbog kojih sam poželela da ispričam svoju priču", piše Demi, pa nastavlja:

"Prvo, zato da bih je ja ispričala. A ne tabloidi, moja majka, muškarci s kojima sam bila u braku ili ljudi koji su voleli ili mrzeli moje filmove, pa čak ni moja deca. Ovo je samo moja priča; ja sam jedina koja je doživela svaki njen trenutak i rešila sam da iskoristim svoje pravo da je ispričam pod svojim uslovima. Drugi razlog je taj što su se neki delovi ove priče koja se meni desila, možda desili i vama".

Put samospoznaje

Vrednost memoara Demi Mur može da se procenjuje na različite načine. Ako ste ljubitelj njenih filmova, verovatno će vas privući zanimljivi opisi nastajanja nekih od njenih najvećih uloga. Voajera u vama zaintrigiraće neki vrlo lični, pa čak i šokantni detalji iz života slavne glumice. Međutim, u literarnom smislu "Lice i naličje", može da se posmatra i izvan konteksta memoara kao put samospoznaje jedne žene, pri čemu je pažnje vredan posebno prvi deo knjige, kom je Demi pristupila analitično, koliko i lično.

Demi je u poduhvat pisanja memoara krenula od tačke u kojoj je sebi postavila pitanje: "Kako sam se našla ovde?"

Bio je to trenutak u kom ju je hitna pomoć prevozila iz hotela, u kom je pred ćerkom i njenim prijateljima uzela malo "gasa smejavca", a onda i dim sintetičke marihuane, posle čega joj je pozlilo.

Bio je to njen poslednji pokušaj da uz neko opojno sredstvo pobegne od sebe i stvarnosti, i konačno je pristala da se suoči sa sobom.

"Mnogo sam postigla sa svojih pedeset godina, ali ne mogu reći i da sam mnogo toga istinski iskusila, jer većinu vremena nisam bila sasvim prisutna. Bila sam previše uplašena da budem ono što jesam, uverena da ne zaslužujem ništa dobro, mahnito nastojeći da popravim sve što ne valja", piše Demi.

Detinjstvo obeleženo traumama

Demi su njeni roditelji dobili kao jako mladi i ona je vrlo rano shvatila da njene porodice nisu kao druge. Njen brat i ona promenili su nebrojeno škola, jer su se selili iz države u državu svaki put kada bi njen otac bio uhvaćen u preljubi.

Imala je samo trinaest godina kada su joj se roditelji razveli. Otac je tražio da njen brat Morgan ostane da živi s njim. Godinama kasnije saznaće zapravo da joj on nije biološki otac, a majka je za to vreme već više puta bila na ispiranju želuca, zbog gutanja velike količine lekova.

"Bila sam devojčica čija majka neprekidno hoće da se ubije. Bila sam devojčica koju su napustila dva oca", piše slavna glumica.

Njen odnos s majkom s godinama postaje sve toksičniji, pa ona u nekoliko navrata prodaje tabloidima priče o životu svoje ćerke i jednom je čak i ucenjuje.

Ipak, kao najveću traumu iz njihovog napetog odnosa, Demi nosi trenutak kada ju je u njihovom stanu silovao stariji prijatelj njene majke. Imala je tada samo petnaest godina i razlog da veruje da je majka znala za plan silovatelja i da mu je to čak i omogućila. Godinama je ćutala o tome i krivila sebe za ono što joj se dogodilo i zato se u jednom delu petog poglavlja dotiče i "Me too" pokreta i čestih pitanja sa kojima se žrtve seksualnog zlostavljanja suočavaju o tome "zašto nisu ništa ranije rekle".

profimedia

 

"Kad doživite seksualni napad u kulturi koja vam neprekidno poručuje da svojim priznanjem da ste bili žrtva vi zapravo postajete osumnjičeni - postajete lažov i kurva koja zaslužuje da joj se život analizira pod mikroskopom, znate šta se onda desi? Rešite da to nikom živom ne ispričate", piše Demi.

A zatim objašnjava i način na koji je taj događaj ostavio trag u njenom životu:

"Ono s čim ne možemo da se izborimo, ono što nas previše plaši i uzdrmava, psiha drži potisnuto dok ne dođe dan kada će moći da ga obradi. No čak i kad pokušamo da zakopamo svoj bol duboko u sebi, on, nažalost, nađe put da ispliva na površinu: u vidu zavisnosti. Ili anksioznosti. Ili kao poremećaj ishrane. Ili kao nesanica. Ili kroz različite načine posttraumatskog stresnog poremećaja i autodestruktivna ponašanja kojima su ljudi, koji su doživeli ovako nešto, godinama skloni. Iako sam incident možda traje nekoliko minuta ili sati, njegov uticaj se oseća do kraja života", piše u memoarima glumice.

Uspon do vrha

Prvi dodir sa Holivudom imala je u jednom stambenom kompleksu u kom je privremeno živela s majkom neposredno nakon njenog razvoda i u kom se sprijateljila sa Nastasjom Kinski. Nastasja je samo dve godine starija od Demi i u to vreme, tek je došla iz Nemačke na inicijativu reditelja Romana Polanskog, kako bi popravila engleski i igrala u njegovom filmu "Tesa".

Demi joj je pomagala u čitanju scenarija i već tada je rešila da želi da postane glumica. Išla je s Nastasjom na časove plesa i čak upoznala Polanskog, pre nego što je on zbog optužbi za seks sa maloletnicom, pobegao iz Sjedinjenih Američkih Država. Zajedno s Polanskim, otišla je i Nastasja, ali ne i Demina odlučnost da se bavi glumom. Do filmskog studija put je bio krivudav i morala je prvo da pristane na posao foto-modela.

"Smešno je to što mi je posao foto-modela doneo prvi nagoveštaj životnog uspeha, probudio u meni osećanje ponosa i profesionalizma i osnažio me. Ali istovremeno me je ubacio u svet koji kao da je bio skrojen tako da snizi moje samopouzdanje. Našla sam se u profesiji u kojoj je jedino bilo važno kako izgledam, koji broj odeće nosim, što je samo pojačalo ideju da moja vrednost zavisi isključivo od toga koliko sam privlačna", piše Demi.

Telo kao neprijatelj

Ona je dugo godina potom bila nezadovoljna svojim izgledom, izgladnjivala se i vežbala do tačke potpune iscrpljenosti, čime je umalo ugrozila i svoju treću trudnoću. Istovremeno, smetalo joj je to što su je birali za uloge igrajući na kartu njenog seksepila. Priseća se kako je generalni direktor produkcije jednog od njenih najboljih filmova "Nekoliko dobrih ljudi", reagovao na saznanje da između nje i Toma Kruza u filmu neće biti seksi scene: "Pa ako Tom i Demi neće da idu u krevet, zašto je onda uopšte Demi žensko?" 

U vreme kada je već bila u braku sa muzičarem Fredijem Murom, dobila je šansu da zaigra u sapunici "Opšta bolnica", koja je u to vreme bila najgledanija serija u dnevnom terminu. Igrala je mladu novinarku Džeki Templton i uloga joj je donela veliki uspeh. Već u 20. godini života dobila je prvu ulogu u pravom filmu "Za sve je kriv Rio", a ubrzo potom i za "Vatru svetog Elma". Tada je počela sa redovnom konzumacijom kokaina, koja će vrlo brzo da se otme kontroli. Na insistiranje producenta "Vatre svetog Elma" Krega Baumgartena, krenula je prvi put na rehabilitaciju.

"Za mene lično će to biti film koji mi je promenio život. Da nisam otišla u centar za odvikavanje da bih ga snimila, sumnjam da bih danas bila živa. I mada u to vreme nisam nijednom pomislila: 'Bog te tvoj, glumim u hitu!', imala sam neko treperavo osećanje da mi se dogodilo nešto važno", priseća se Demi.

Druga velika ljubav

Tada je već neko vreme bila razvedena od Fredija Mura i ušla je u vezu sa kolegom Emilijom Estevezom, sinom čuvenog Martina Šina i Čarlijevim bratom. Krugovi u koje će tada ući zahvaljujući njihovim poznanstvima, doneće joj dodir sa Brusom Vilisom, tada već izgrađenim glumcem, a nedugo potom i brak.

Zajedno su proveli trinaest godina i dobili tri ćerke, ali su tokom tog perioda oboje naizmenično bili posvećeni karijerama i podizanju dece, sve dok se nisu potpuno udaljili.

U tom periodu, Demi je snimila neke od svojih najvećih filmova: "Mi nismo anđeli", "Duh", "Nekoliko dobrih ljudi" i u poodmakloj trudnoći sa drugim detetom pozirala za jednu od najprepoznatljivijih naslovnica magazina u istoriji.

Međutim, tekst u Veniti feru, koji je pratio slavnu naslovnicu, nije afirmativno prikazao Demi Mur. Štaviše, stvorio je mit o njoj kao "teškoj osobi".

"Bila sam prikazana kao primadona okružena čankoliscima. (...) Izvitopereni portret mene kao dive pratiće me godinama, jer svaki novinar, koji je pisao priču o meni ili o novom filmu u kome ja glumim, uvek bi prvo čitao priču objavljenu u Veniti Feru i bazirao intervju na tvrdnjama iznetim u tom članku", piše glumica.

Ipak, Demi je i dalje bila jedna od najtraženijih glumica Holivuda i jedno vreme najplaćenija. Dobila je ulogu u velikom bioskopskom ostvarenju "Nepristojna ponuda", koji sada ima status kultnog, a onda i u "Striptizu" i filmu "Redov Džejn". Producentske kuće utrkivale su se u tome da je pridobiju za svoje ostvarenja, pa je tako za "Striptiz" dobila preko 12 miliona dolara, najviše što je do tada ijedna žena zaradila u Holivudu.

Međutim, uspeh na poslovnom planu pratio je bolni period u ličnom životu. Majka joj se razbolela od raka i odmah nakon njene smrti, Brus Vilis i ona rešili su da se razvedu.

"Ono što ću vam reći možda zvuči smešno, ali ja sam veoma ponosna na naš razvod. Mislim da se Brus isprva plašio da ću nam zagorčati rastanak, da ću reagovati besno ili izliti neka druga loša osećanja koja sam pokupila u našem braku (...) Ali ni on ni ja nismo ništa slično uradili. Nisam imala ni najmanju nameru da ponovim destruktivan obrazac svojih roditelja koji su mene i mog brata koristili kao svoje pione", piše Demi.

Vilis je kupio imanje u Ajdahu preko puta kuće u kojoj su zajedno živeli i deca su podjednako provodili vreme sa svojim roditeljima, a glumica je odlučila da se u potpunosti posveti podizanju svojih devojčica.

Brak sa Eštonom Kučerom

Ponovo će zaigrati u filmu tek 2003. godine i to u "Čarlijevim anđelima". U to vreme će na jednoj manjoj zabavi upoznati Eštona Kučera, tada 25-godišnju zvezdu u usponu, koji je iza sebe imao ulogu u hit seriji "Vesele sedamdesete" i ulogu voditelja emisije "Ispaljeni" na MTV.

Te večeri su se zbližili, onda počeli da se intezivno dopisuju i nedugo potom da žive zajedno.

"Kad smo se Ešton i ja venčali 24. septembra 2005. za te dve godine našeg zabavljanja već smo bili prevalili preko glave mnogo ozbiljnih izazova. Nije delovalo da srljamo u nešto, zapravo sasvim suprotno. Slavili smo ljubav, koja je već bila prošla vatreno krštenje", piše Demi.

Izazovi o kojima govori snašli su je u 42. godini kada je u šestom mesecu izgubila bebu koju je čekala sa Kučerom. Ipak, nije odustajala od toga da ponovo postane majka i upustila se u šest ili sedam ciklusa vantelesne oplodnje, koji su joj teško pali.

U tom periodu, počela je da kako kaže, "uzima zdravo za gotovo odnose sa svojom decom", ali i da ponovo konzumira alkohol, ovog puta u kombinaciji sa lekovima protiv bolova. Osećaj da ona i Ešton više nisu bliski, zacementiran je saznanjem da ju je prevario. O tome je saznala iz tabloida, ali je ipak rešila da mu oprosti. U nekoliko navrata opisuje i da je na njegovu inicijativu učestvovala u seksu utroje, što je dodatno podrilo njihov odnos.

Izgaranje i dizanje iz pepela

Konačan krah dogodio se nedugo potom, kada je obelodanjena još jedna njegova preljuba. Ešton se iselio iz njihove zajedničke kuće u novembru 2011. posle čega je glumica još dublje potonula u zavisnost.

"Počela sam da zloupotrebljavam lekove za migrenu – ništa preterano, ali pokušavala sam da smrvim nešto u sebi, da iskopam bol napolje", piše Demi.

profimedia

 

Tada joj se dogodilo predoziranje, od kog je započela svoju priču i shvatila je da nešto mora da promeni. Izgledalo joj je da su odnosi sa njenim ćerkama nepovratno poljuljani, a izgubila je i oslonac u bivšem suprugu Brusu Vilisu, koji je ranijih godina sve vreme bio uz nju.

Krenula je na dugi put oporavka koji je prošla potpuno sama.

"Svi se mi kolektivno plašimo da ćemo jednom ostati sami. To što sam naučila da je u redu da budem sasvim sama jedan je od najlepših darova koje sam dala sebi. To što sam bila sama nije bio moj izbor, ali sam ga podnela. I nisam se plašila", priseća se glumica.

Polako je počela da uspostavlja zdraviji odnos sa sobom, a zatim i sa ćerkama, bivšim suprugom i drugim važnim ljudima u svom životu.

Kao jednu od važnih uzdanica u tom i kasnijem periodu navodi dizajnerku srpskog porekla Mašu Mandžuku, za koju su tabloidi pisali da je s glumicom u emotivnoj vezi.

Ni Demi ni Maša to nikada nisu ni potvrdile niti demantovale, a na svojim profilima na društvenim mrežama često objavljuju zajedničke fotografije na kojima se vidi kako uživaju u porodičnim i prijateljskim okupljanjima na imanju u Ajdahou.

"Imala sam izuzetnu sreću u životu: i dobru i lošu. I dok sam prenosila svoj život na papir shvatila sam koliko je toga što mi se dešavalo bilo ludo, koliko neverovatno. Ali svako od nas ima svoje neuspehe i svako ima svoje pobede, i svako od nas bira kako će se i prema jednom i prema drugom postaviti", zaključuje glumica.

Komentari (0)

Magazin