Aktuelno iz kulture

“Čekajući Handkea” premijerno na 50. Festu

Komentari

Autor: Tanjug

05/03/2022

-

17:54

“Čekajući Handkea” premijerno na 50. Festu
Tanjug/Rade Prelić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Dokumentarni dugometražni film "Čekajući Handkea" reditelja i scenariste Gorana Radovanovića imaće srpsku premijeru večeras na 50. Festu u velikoj sali Kombank dvorane.

Najnoviji dokumentarac nagrađivanog režisera biće prikazan i sutra (6. mart) sa tri projekcije u Dvorani kulturnog centra, Cineplexx Galeriji Belgrade (sala 7) i ponovo u Kombank dvorani (sala 6).

Autorov prethodni dokumentarac "Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali" (2019) nagrađen je Beogradskim pobednikom za najbolji film 47. Festa u selekciji Srpski film, a takođe je osvojio niz međunarodnih nagrada i imao zapažen uspeh u bioskopima.

Reditelj Radovanović je danas rekao novinarima da je više njegovih filmova prikazivano na Festu, kao što je igrani "Enklava" (2015) ili poznati dokumentarac "Kasting" (2003).

"Fest je oduvek bio pravi izlazak u svet. Nisam od onih koji ima neko ogromno poštovanje prema festivalu, kako ga mnogi uvek hvale, a volim naravno da dođem, da učestvujem sa filmovima. Jedan od prvih filmova koje sam gledao ovde bio je `I konje ubijaju, zar ne?`, ostavio mi je snažan utisak", prisetio se reditelj lične istorije Festa.

Sadržaj njegovog novog filma "Čekajući Handkea" (2021) prati vinara Srđana Petrovića iz Velike Hoče sa Kosova, koji odlučuje da postavi ploču sa reljefnim likom austrijskog pisca Petera Handkea na svojoj vinariji, u kojoj je slavni pisac više puta boravio, kada je saznao da je književnik dobio Nobelovu nagradu za književnost 2019. godine.

Postavljanje ploče zahvalnosti slavnom piscu u izolovanoj enklavi okruženoj albanskom većinom, kakva je Velika Hoča, postaje sizifovska akcija koja razotkriva svu dramu života preostalog srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.

Radovanović se već bavio sudbinom Srba na KiM u potresnom igranom filmu "Enklava" (2015), gde su igrali Nebojša Glogovac, Anica Dobra, Denis Murić, Nenad Jezdić, Goran Radaković i drugi.

"Moj film `Enklava` u to vreme smo prikazivali po manastirima i upravo enklavama na Kosovu i prezentacija tog ostvarenja nam je bila kao neka vrsta društvenog aktivizma. Velika Hoča ima 13 crkava iz 14. veka, izuzetnu arhitektutu, zaista je unikatno mesto. U njemu sada živi oko 450 stanovnika, ranije bilo 1800 žitelja. Poseduje mediteranski duh, i negde je između sela i mesta, tako se definiše", objasnio je lokaciju snimanja reditelj Goran Radovanović.

Tanjug/Rade Prelić

 

Otkrio je kako ga je reditelj Dušan Milić pozvao na Kosovo i ugostio ga još ranije, dok je snimao film "Mrak" tokom 2019. godine, i uz druženje je dolazio polako na ideju da bi voleo ponovo da snima tamo neki projekat.

"Stravični zločini su se dešavali dole, ubijani su novinari, zapalili su crkvu, čitav autobus putnika su digli u vazduh, narod Velike Hoče nosi traume. Nijedno ubistvo nije razrešeno, a to je osnova ljudskih prava. Imaju čak 50 000 američkih vojnika, takvi zločini nikada ne zastarevaju, a eto oni nijedno ubistvo nisu rasvetlili, što je neverovatno", smatra Radovanović.

Što se tiče distribucije i daljeg života filma, autor - scenarista i režiser, na tu temu kaže da ga nijedna evropska zemlja još nije prihvatila za prikazivanje, čak ni na festivale.

"Problem Handke ili Kosovo, tek Evropa nije blagonaklona"

Ipak, film "Čekajući Handkea" u produkciji kuća Nama Film i Mir Media imao je svetsku premijeru tokom 2021. godine na Međunarodnom festivalu "Poruka čoveku" u Sankt Peterburgu (Rusija), i to je za sada sve.

"Jedan sam od retkih autora koji je sve svoje filmove imao u selekciji festivala IDFA u Amsterdamu, ali ovaj put ni tamo nismo mogli da prikažemo film, čak ni u Trstu gde su uvek prihvatali moja ostvarenja. Isto tako ni Grčka nije htela da projekat uzme, i sad ne znam da li je Handke problem, ili politička tema Kosova, ali po Evropi nisu blagonakloni", otkrio je reditelj i napomenuo da će film prikazivati na teritoriji KiM kao što su Kosovska Mitrovica, Zubin potok, Leposavić i druga mesta.

Srđan Petrović - protagonista filma, podelio je utiske o dobitniku Nobelove nagrade, Peteru Handkeku, sa kim se družio često na Kosovu, kada mu je bio domaćin.

Austrijski književnik i veliki ljubitelj Srbije i Srba bio je osam puta gost na KiM sa suprugom Sofijom i razne svoje novčane nagrade je davao narodu dole.

"Ploču sam napravio kao minimalnu zahvalnost za sve što je gospodin Handke učinio nama, jer sam shvatio da mu se nismo propisno zahvalili kako on to zaslužuje. Onda sam ispričao reditelju Goranu tu moju želju, a njemu se rodila ideja o snimanju filma", opisao je razvojni put projekta jedan od junaka filma.

Osim njega, u ostvarenju učestvuju Luka Petrović, Ljubomir Filijović, Velja Stojković, Gavrilo Kujundžić, Živana Pavlović.

Montažer filma Nenad Pirnat, bio je učenik velikog montažera Andrije Zafranovića (1949-2021), brata reditelja Lordana, koji je bio redovan saradnik Gorana Radovanovića.

Reditelj se sa emocijama prisetio svog kolege koji nas je napustio 9. marta 2021. godine, ali mu je zadovoljstvo i čast što je realizovao film sa njegovim učenikom

"Šta god da sam radio u karijeri, držao sam se stavova i načela mog prijatelja i mentora Andrije Zafranovića. Zanimljivo mi je bilo da je on dosta bio rezervisan za dokumentarni film, i nije voleo često da radi na njemu, nije ga dovoljno razumeo. Igrani film mu je bila sigurna zona, to ga je ispunjavalo, mada je voleo da sarađuje sa Goranom", rekao je Nenad Pirnat.

Režiser Goran Radovanović je rođen u Beogradu 1957. godine, gde je diplomirao istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu.

Poznat je i po drugim dokumentarnim delima "S Fidelom do kraja" (2012), "Pileći izbori" (2005), igranom filmu "Hitna pomoć" (2009), a pisao je scenario za čuveni "Oktobarfest" (1987).

Između 1977. i 1980. boravio je u Minhenu kao stipendista Gete Instituta, a po povratku u Beograd bavio se filmskom kritikom, i od 1984. radi kao scenarista i reditelj igranog i dokumentarnog filma.

Bio je gostujući profesor na EICTV (Međunarodnoj filmskoj i televizijskoj školi) u gradu San Antonio de los Banjos na Kubi, član je Evropske filmske akademije.

Komentari (0)

Kultura