Aktuelno iz kulture

Džef Kuns je već četvrt veka na sudu zbog skulpture za koju tvrdi da nije njegova

Komentari

Autor: ArtNet

13/03/2022

-

21:15

Džef Kuns je već četvrt veka na sudu zbog skulpture za koju tvrdi da nije njegova
Džef Kuns - Copyright AP/Francesco Fedeli

veličina teksta

Aa Aa

Sud u Milanu nedavno je presudio da je skulptura "Zmije" koju je jedan čovek kupio na carinskoj aukciji pre više od 30 godina zaista delo Džefa Kunsa, iako umetnik to poriče.

Naime, davne 1991. godine jedan italijanski kolekcionar kupio je skulpturu za nekoliko stotina dolara u Milanu. Bio je siguran da je po uspeo da dođe do dela kontroverznog likovnog umetnika, čija dela danas dostižu višemilionske iznose na aukcijama, ali kada je pokušao da proda svoj "plen", Kuns je odbio da mu pruži sertifikat o autentičnosti, rekavši da je umetnički rad lažan.

Četvrt veka kasnije, kolekcionar je konačno napravio korak napred u ovom slučaju, nakon što je sudija u Italiji presudio da je skulptura zaista autentična i naredivši umetniku da plati odštetu vlasniku. 

Iako se Kuns ponovo žalio zbog presude, advokat kolekcionara, o kom se zna samo da ima 74 godine i da je iz Napulja, smatra da će presuda biti potvrđena.

"Veoma smo zadovoljni nedavnom presudom Apelacionog suda u Milanu i moj klijent je srećan što je konačno zadovoljena pravda", rekla je njegova zastupnica Marijana Garone.

"Banalnosti"

Skulptura pod nazivom "Zmije" bila je deo Kunsove serije "Banalnosti" s kraja osamdesetih. 

Prvi put je izložena u Galeriji "Maks Hecler" u Kelnu 1988. ali da li je u vlasništvu pomenutog Italijana zaista baš to delo, teško je sa siurnošću potvrditi.

On je u intervjuu za italijanski "Corriere della Sera" rekao da je zmiju kupio naslepo, na carinskoj aukciji predmeta po koje vlasnici nikad nisu došli. Početna cena navodno je bila 500.000 lira, što bi danas bilo oko 250 evra.

Kupac nije znao šta je kupio, niti je u to vreme uopšte čuo za Kunsa, piše ArtNet.

"Kutija je bila zatvorena, bez podataka o pošiljaocu, a na njoj je bilo ispisano: 'Džef Kuns, Zmije'. On tada još nije bio poznat, a njegovo ime je tek počelo da se pominje", rekao je on.

Nakon što je proučio Kunsov lik i delo, kolekcionar se obratio aukcijskoj kući Christie's 1997. godine sa željom da proda skulpturu, ali je umetnik porekao da ima bilo kakve veze s njom i dogovor je propao.

On je takođe tužio italijanskog kupca na sudu u Njujorku, nazvavši skulpturu falsifikatom i zahtevajući da ona bude uništena.

Kolekcionar tvrdi da je Kuns u jednom trenutku promenio priču i priznao da je napravio "Zmije", ali da je reč o defektnom prototipu koji ne može da se proda.

Na posletku, sudija ipak nije insistirao na njenom uništenju i vraćena je kolekcionaru.

Jedna verzija Kunsovih "Zmija" prodata je u aukcijskoj kući Christie's za 711.000 dolara, a prethodni vlasnik otkupio je delo direktno od Galerije "Maks Hecler".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura