Aktuelno iz kulture

Smisao tišine: Pet muzičkih "kompozicija" koje su potpuno nečujne

Komentari

Autor: Staša Rosić

14/03/2022

-

07:52

Smisao tišine: Pet muzičkih "kompozicija" koje su potpuno nečujne
Smisao tišine: Pet muzičkih "kompozicija" koje su potpuno nečujne - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

"Neizreciva dubina muzike koju je tako lako razumeti, a ipak je neobjašnjiva, potiče od toga što muzika reprodukuje sve emocije našeg najdubljeg bića, ali bez ikakve stvarnosti i daleko od njegovog bola", pisao je Šopenhauer.

I zaista, još su i antički filozofi harmoniju smatrali najvišom vlašću nad elementima, svesni moći koju muzika ima nad čovekovim emocijama.

Međutim, ponekad je tišina ta koja može da iskaže i više od uređenih tonova i harmonija, a dobar primer toga su ovih pet "kompozicija".

Džon Kejdž "4'33"

Najpoznatija "nema kompozicija" verovatno je "4'33" avangrdnog kompozitora Džona Kejdža iz 1952. 

Originalno ju je izveo Dejvid Tjudor 29. avgusta iste godine, a prelaz između tri stava označen je otvaranjem i zatvarenjem poklopca na dirkama. 

Iako je ovaj performans naišao na nevericu i nerazumevanje, Kejdž je bio sasvim ozbiljan kada je osmišljavao svoju kompoziciju. 

Naime, on je nakon posete gluve sobe na Univerzitetu Harvard, shvatio da u prirodi ne postoji prava tišina i zato je odlučio da svojoj publici dočara da su suptilni zvuci koje svakog dana slušaju, zapravo - muzika.

"Muzika je konstanta. Mi smo ti koji je utišavaju", rekao je kompozitor jednom prilikom.

Džon Denver "Balada o Ričardu Niksonu"

Džon Denver bio je jedan od najvoljenijih muzičara sedamdesetih, ali i poznat aktivista, koji se protivio nuklearnom naoružanju. 

Trn u oku bio mu je tadašnji američki predsednik Ričard Nikson, koji se razmetao naoružanjem i zato je njegovoj administraciji posvetio čak dve pesme na svom albumu "Rhymes & Reasons".

Pesmu "The Ballad of Spiro Agnew" od svega nekoliko sekundi, posvetio je Niksonovom zameniku, jedinom potpredsedniku Sjedinjenih Američkih Država, koji je morao da podnese ostavku zbog optužbi za kriminal, a njen tekst glasi: "Otpevaću vam pesmu o Spirou Agnjuu i svemu što je uradio". 

Na istom albumu je i "pesma" "Balada o Ričardu Niksonu" (The Ballad of Richard Nixon) koja predstavlja samo pet sekundi tišine.

Vulfpeck, "Sleepify"

Članovi fank benda Vulfpeck smislili su neobičan način da dođu do novca potrebnog za njihovu prvu turneju: objavili su album sačinjen od deset "pesama" od po tridesetak sekundi potpune tišine, a zatim ga ponudili korisnicima platforme Spotifaj (Spotify).

U opisu su predložili slušaocima da album puštaju dok spavaju. Iako je album ubrzo skinut sa platforme, procenjuje se da su od autorskih prava uspeli da naplate najmanje 20.000 dolara od Spotifaja.

Nedugo potom, krenuli su u svoju "Sleepify" turneju. 

Džon Lenon, "Nutopian International Anthem"

Kada je Džonu Lenonu i njegovoj ženi Joko Ono pretila deportacija iz Sjedinjenih Američkih Država zbog toga što je u Britaniji osuđen zbog posedovanja marihuane, oni su 1. aprila 1973. održali konferenciju na štampu na kojoj su saopštili novinarima da su osnovali svoju državu Nutopiju, koja nema granice ni zakone - samo ljude. 

Kao ambasadori te zemlje, tražili su diplomatski imunitet i priznanje Ujedinjenih nacija. 

Iste godine, on je na svoj album "Mind Games" uključio "pesmu" od pet sekundi tišine pod nazivom "Nutopian International Anthem", odnosno "Međunarodna himna Nutopije".

Za dve godine, nalog za deportaciju je ukinut, a Lenon je dobio zelenu kartu, koja mu je omogućila trajno nastanjivanje u SAD.

Stiff Records, "The Wit and Wisdom of Ronald Reagan"

Kao "nema pesma" Džona Denvera protiv Ričarda Niksona i ploča pod nazivom "The Wit and Wisdom of Ronald Reagan" ("Pamet i mudrost Ronalda Regana") u izdanju britanske nezavisne kuće "Stiff Records" sastojala se od 40 minuta tišine. 

BBC je svojevremeno pisao da je osmišljen kao "ironična alternativa tradicionalnim protestnim pesmama", a postao je toliko popularan, da je od objavljivanja prodato čak 30.000 primeraka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura