Aktuelno iz kulture

"Slika iz slike": Dokumentarni film o slici "Seoba Srba" Paje Jovanovića predstavljen u Narodnoj biblioteci

Komentari

Autor: Tanjug

14/03/2022

-

17:41

"Slika iz slike": Dokumentarni film o slici "Seoba Srba" Paje Jovanovića predstavljen u Narodnoj biblioteci
Tanjug/Sava Radovanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Kratki dokumentarni film "Slika iz slike" autora Blaža Popovića, o čuvenoj slici "Seoba Srba" Paje Jovanovića, danas je predstavljen u u atrijumu Narodne biblioteke Srbije u Beogradu.

Projekat je nastao povodom saradnje Narodne biblioteke Srbije (NBS) i Galerije Matice srpske (GMS) iz Novog Sada, kao i velike međunarodne izložbe "Migracije u umetnosti – umetnost migracija" u navedenoj novosadskoj ustanovi.

Pozdravnu reč prisutnima su uputili dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica GMS i dr Vladimir Pištalo, upravnik NBS.

"Sa filmom 'Slika iz slike' uspeli smo u onome čemu smo težili, a to je da istaknemo kako ne postoji podela umetnosti na likovnu, književnu, pozorišnu, muzičku, filmsku, već je sve to jedna umetnost koju publika anticipira očima. Odlučili smo se da prvo realizujemo animaciju na ovu temu, od čega je onda nastao film“, navela je dr Palkovljević Bugarski, upravnica GMS i dodala da je film nastao kao mali segment projekta "Evropske prestonice kulture 2022 – Novi Sad", u okviru aktuelnog programskog luka "Seobe".

Tanjug/Sava Radovanović

Dr Tijana Palkovljević Bugarski

Galerija Matice srpske je u saradnji sa scenaristom i režiserom Blažom Popovićem snimila dokumentarni film "Slika iz slike", koji govori o istoriji čuvenog dela "Seoba Srba pod patrijarhom Arsenijem III Čarnojevićem 1690. godine" slikara Paje Jovanovića (1859-1957), predstavnika akademskog realizma.

Kroz priču o životu i stvaralaštvu istaknutog slikara, kao i zanimljivim "migracijama" same slike, publika će imati priliku da sazna više o remek-delu koje je ostavilo dubokog traga u srpskoj vizuelnoj kulturi.

Multimedijalan projekat o migracijama uključuje izložbu, novu knjigu i sada kratki dokumentarni film, tako da je dr Palkovljević Bugarski primetila da publika može da temu migracija upoznaje kroz likovnu i književnu umetnost.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Direktorka GMS je otkrila je da su imali plan da pozajme sliku "Seoba Srba" kao "nacionalnu ikonu", koja se čuva u Srpskoj Patrijaršiji u Beogradu, za potrebe izložbe "Migracije u umetnosti – umetnost migracija".

Patrijah Porfirije je odobrio, ali tehnički je bilo nemoguće to izvesti, jer je prevelika da se iznese iz ove ustanove.

"Posebno mi je drago što se film prikazuje upravo u Narodnoj biblioteci Srbije, jer smo pre više od mesec dana potpisali protokol o saradnji naše dve ustanove. Najvažnije je da se ipak saradnja odvija uživo na ovaj način. Dve najstarije institucije mogu da sarađuju na istim temama, da razmenjuju publiku i znanja", zaključila je Palkovljević.

Vladimir Pištalo, upravnik NBS, naglasio je da film govori o jednoj sigurno najvažnijih tema danas – migracijama u umetnosti, pri čemu je objasnio da time ne misli samo na odiseju, što ga uvek podseća na književnika Miloša Crnjanskog u svom čuvenom remek delu "Seobe" gde ima poznata rečenica – "Seobe ima, smrti nema".

Tanjug/Sava Radovanović

Blažo Popović

"Govorimo o ovoj temi iz aspekta filma, literature, izložbe. Napisane su knjige o seobama, migracijama. Putovanje je uvek vrsta alhemijskog procesa, i kada prođe 20 ili 30 godina, taj proces je i na nas dosta uticao, menjaju se naše oči, kao i mi", rekao je Pištalo.

Nakon projekcije kratkog filma od 12 minuta, režiser Blažo Popović kazao je da ostvarenje donekle približava publici istoriju i tajne srpskog slikarstva.

"Posebno sam zahvalan kompozitorima muzike – Aleksandri Kovač i Romanu Goršeku, koji su pronašli prostora da dan i noć stvaraju za naš film i pored mnogo obaveza koje imaju u igranom serijskom programu", rekao je autor Popović.

Takođe, reditelj je otkrio da se u GMS film u prikazuje svaki dan u okviru navedene izložbe „Migracije u umetnosti – umetnost migracija“ i projekcije će se odvijati sve do kraja aprila.

Ciklus "Seoba Srba", ili pun naziv - "Seoba Srba pod patrijarhom Arsenijom III Crnojevićem" predstavlja niz od četiri slične uljane slike Paje Jovanovića koje prikazuju Srbe, kako napuštaju Staru Srbiju tokom Velikih seoba Srba 1690 - 1691. godine.

Komentari (0)

Kultura