Aktuelno iz kulture

Borba petlova u seriji "Nečista krv" inspirisana slavnom slikom Paje Jovanovića

Komentari

Autor: Euronews Srbija, RTS

11/12/2021

-

13:02

Borba petlova u seriji "Nečista krv" inspirisana slavnom slikom Paje Jovanovića
Borba petlova u seriji „Nečista krv“ - Copyright Printscreen/RTS

veličina teksta

Aa Aa

U prvoj epizodi serije "Nečista krv" pojavljuje se scena borbe petlova, koja je inspirisana slavnom slikom "Borba petlova" Paje Jovanovića (1859-1957). Ta slika jednog od naših najpoznatijih realista prvi put je izložena u Beču 1898. godine. Kolika je njena popularnost svedoči to da su i njene reprodukcije veoma tražene na tržištu, a ona se nalazi i na šemi Vilerovih goblena. 

Za "Borbu petlova", Paja Jovanović je na izložbi u bečkom domu dobio zlatnu medalju, a slika je deo Zbirke srpskog slikarstva 18. i 19. veka Narodnog muzeja u Beogradu.

Wikipedia.org/Ivan Petrov Snow

 

O tome na koje probleme su nailazili kada su potencijalni zapadnoevropski distributeri posmatali tu scenu, u razgovoru za RTS govorio je Goran Stanković, reditelj drugih pet epizoda serije "Nečista krv".

"Ljudi na Zapadu su postavili neke norme kako se tretiraju životinje. Imali smo jedan problem kada smo hteli da distribuiramo naš film `Nečista krv - greh predaka` u Zapadnu Evropu, gde smo bili prinuđeni da obrazlažemo sve scene koje se tiču nasilja nad životinjama. To je, recimo, otkidanje glave kokoške, pas koje je ubijen i borba petlova. Mi smo morali da dokažemo da nijedna životinja koja je bila u tim scenama nije prošla kroz fizičku i psihičku torturu. Za neke stvari nam je bilo lakše, a za neke teže da dokažemo. Većinu stvari smo ipak uspeli da dokažemo", kazao je za RTS Stanković.

Printscreen/RTS

Iz serije "Nečista krv"

Druga linija inspiracije za ovu scenu vezane je za specifični ogranak američkog žanrovskog filma. Reditelj prvih pet epizoda serije "Nečista krv", Milutin Petrović, ljubitelj je autora Motija Helmana, koji je preminuo ove godine, i koji dugo vremena ima reptuaciju "najbolje skrivane tajne američkog filma".

Posebnu naklonost gaji prema Helmanovom filmu "Borba petlova" (1974), sa Vorenom Outsom u glavnoj ulozi. Taj film je još uvek zabranjen u nekim zemljama, jer su za potrebe njegovog snimanja organizovane borbe petlova.

Preporuka za vas

Najavljeni brojni postupci zbog zaplene čuvene slike na aerodromu: "Stražar" Paje Jovanovića više nikada neće moći da izađe iz Srbije
Dve slike Paje Jovanovića prodate u Beču: Prvobitne procene daleko premašene, "Stražar" kupljen za skoro šest puta veću sumu
Neobična zaplena na aerodromu Nikola Tesla - u prtljagu putnika iz Beča slika Paje Jovanovića i račun za nju
"Nečista krv - greh predaka" premijerno na Paliću

Komentari (0)

Kultura