Društvo

Najavljeni brojni postupci zbog zaplene čuvene slike na aerodromu: "Stražar" Paje Jovanovića više nikada neće moći da izađe iz Srbije

Komentari

Autor: Staša Rosić

19/07/2021

-

06:57

Najavljeni brojni postupci zbog zaplene čuvene slike na aerodromu: "Stražar" Paje Jovanovića više nikada neće moći da izađe iz Srbije
Najavljeni brojni postupci zbog zaplene čuvene slike na aerodromu: "Stražar" Paje Jovanovića više nikada neće moći da izađe iz Srbije - Copyright Uprava Carina, E-Stock/Časlav Vukojčić, Wikipedia.org/Nanabaka, Wikipedia.org/Nanabaka

veličina teksta

Aa Aa

Neimenovani vlasnik slike "Stražar" Paje Jovanovića koji uz Uroša Predića važi za srpskog slikara čija su dela najtraženija u svetu, nalazi se pred velikim troškovima i brojnim postupcima, nakon što je od carinika aerodroma "Nikola Tesla" sakrio da u svom koferu nosi to umetničko delo koje je platio 137.500 evra.

Osim prekršaja i velikih kazni zbog neprijavljivanja slike, zvaničnici kažu da mu preti i prijava zbog neadekvanog prenosa umetnine, a zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavljuje i ispitivanje porekla sredstava za njenu nabavku i proglašavanje slike za kulturno dobro zbog čega ona u budućnosti ne bi mogla da bude izneta iz zemlje.

Moguća kazna veća od pola miliona evra

U ovom slučaju, kazna zbog neprijavljivanja mogla bi da bude od 137.500 do 550.000 evra, a ukoliko ne bude mogao da je plati, slika će ostati u vlasništvu države. To, takođe, znači da će se "Stražar" nakon licitacije, naći u Muzeju Paje Jovanovića koji je pod upravom Muzeja grada Beograda.

Neprijavljivanje robe koja je vrednija od 100 evra, prema članu 265. Carinskog zakona povlači kaznu od jednostrukog do četvorostrukog iznosa vrednosti robe koja je predmet prekršaja, kaže za Euronews Srbija advokat Veselin Cerović i ističe da je pritom izuzetno važno potvrditi da je reč o autentičnom delu.

"Ako je sliku zaista naslikao Paja Jovanović, vlasnik je u prekršaju zato što tako vredno delo nije prijavio na carini, ali je ta njegova odluka čudna, ukoliko je tačno da je kod sebe imao račun i overen obrazac za povraćaj PDV-a. Mislim da treba dodatno ispitati da li je reč o originalnoj slici", ističe Cerović.

Podsećamo, carinici su kod putnika o kom znamo samo da je Beograđanin i da ima 39 godina, pronašli i 15.500 evra, ali i originalan račun da je "Stražara" kupio, kao i overen obrazac za povraćaj poreza na dodatu vrednost. PDV na kupovinu slike je iznosio oko 27.000 evra i to je kupcu austrijska država vratila pre nego što je napustio tu zemlju. Kako nezvanično saznajemo iz Uprave carina, da bi ovu sliku uneo u Srbiju, kupac je trebalo da plati porez u iznosu oko 30 odsto njene vrednosti, dakle, nešto više od 30.000 evra. 

Muzej ima pravo preče kupovine

"Ukoliko pomenuti gospodin ne plati kaznu,  slika ostaje u vlasništvu države, koja je potom stavlja na licitaciju", kaže za Euronews Srbija Jelena Medaković, direktorka Muzeja grada Beograda, koji je nadležan za Legat Paje Jovanovića.

Upravo ovaj muzej, ukoliko je zaista reč o originalnom delu slavnog slikara, ima pravo preče kupovine. 

Uprava Carina

 

 

"Nama nije namera da nekome nešto otimamo. Svuda u svetu je praksa da imućni pojedinci kupuju vredna umetnička dela i preuzimaju na sebe staranje o njima. Mi smo u svakom slučaju presrećni što je slika u Srbiji. Imate primer Rusa koji po celom svetu kupuju sve što je rusko i sve se vraća u njihovu zemlju. Imate divne dobrotvore u svim državama koji kupuju kulturna dobra, jer ni jedan muzej u svetu nema tolika sredstva, koja imaju neka privatna lica. To je jedna fantastična praksa i mi bismo bili presrećni, da je tako i kod nas", naglašava Medaković.

Međutim, ona ističe da neimenovani kupac ovog vrednog dela, pored toga što carini nije prijavio vredan "prtljag", nije na adekvatan način vodio računa o zaštiti slike prilikom transporta.

"Slika treba da putuje u posebno napunjenim pakovanjima od iverice i lesonita, ispunjena nekim silikonskom penom, kako bi se sprečilo da se platno dodiruje s bilo kakvim drugim površinama. Ona se transportuje konzervatorski. To nije neki trošak - u odnosu na vrednost slike je zanemarljiv", objašnjava Medaković.

Slika za sada spada u dobra za koja se pretpostavlja da su od posebnog značaja za kulturu, umetnost i istoriju, što znači da, bez obzira na to što "Stražar" još nije stekao status kulturnog dobra, uživa prethodnu zaštitu, samim tim što je delo najznačajnijeg slikara 19. veka.

"Ta slika ne može da ide uz prtljag i da se baca iz aviona i kruži na karuselu. Znate i sami kakva su ona kolica na aerodromima... Sreća pa nije oštećena. Verujem da se radi o neobaveštenosti, sigurno se ne radi o tome da neko hoće da uništi ono što je kupio, ali mislim da bi logičnije i normalnije bilo da je slika normalnim putem ušla u zemlju", kaže Medaković, koja ističe da će Muzej obavestiti sud o tom neadekvatnom rukovanju.

"Videćemo kako će sud sada postupiti. Mi sada pratimo šta će se dešavati dalje i svakako ćemo sud obavestiti o prekršaju koji mi vidimo, a to je neadekvatno rukovanje i čuvanje kulturnog dobra", kaže ona.

Vesić: Ispitaćemo i poreklo novca za kupovinu umetnine 

Iako je, za sada, čovek koji je kupio sliku samo u prekršaju zato što je nije prijavio carini, zamenik gradonačelnika Goran Vesić ističe da treba dodatno ispitati i ostale okolnosti kako je kupac došao do "Stražara".

"Domaći državljanin ne sme da ima račun u banci u inostranstvu. Postavlja se pitanje, ako je sliku kupio kešom, kako je izneo novac iz zemlje, a da ga nije prijavio. Ako optuženi ne bude mogao da dokaže poreklo novca, postoji mogućnost da mu slika bude oduzeta ", rekao je Vesić za Euronews Srbija.

"U svakom slučaju, jedno je izvesno - slika bi tokom sledeće nedelje trebalo da i zvanično bude proglašena za kulturno dobro i više nikada neće moći da bude izneta iz države bez odobrenja Muzeja", kaže Vesić i dodaje da on lično sumnja da je možda baš to bio motiv zbog kog optuženi nije prijavio sliku na graničnom prelazu.

I u slučaju da se ispostavi da je slika pribavljena potpuno legalno, pred misterioznim Beograđaninom, nalaze se brojni troškovi.

Pored skupe kazne, moraće da obezbedi i posebne uslove za čuvanje slike, pre svega, prostor u kom je temperatura tokom cele godine konstantna.

"Slike te vrednosti su i obaveza, nisu samo uživanje. Kao što ne smete da devastirate spomenik, isto tako ne smete ni sopstvenu sliku da devastirate, bez obzira na to što ste je kupili. Vi ne možete da uzmete Mona Lizu i da je pocepate", ističe Medaković.

Kako je ranije naveo zamenik gradonačelnika Goran Vesić, grad je bio zainteresovan da kupi sliku Paje Jovanovića koja je bila na licitaciji i zbog toga je zamolio jednu zapadnu kompaniju koja posluje u Beogradu da kupi sliku i pokloni je Muzeju grada Beograda.

"Oni su bili spremni da plate do 50.000 evra, bili su na licitaciji, ali slika je prodata za više nego duplo višu cenu", napisao je Vesić na svom Fejsbuk nalogu.

Komentari (0)

Srbija