Aktuelno iz kulture

Superstar na violončelu Julijan Štekel i dirigent Hosein Piškar nastupaju sa Beogradskom filharmonijom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/03/2022

-

09:27

Superstar na violončelu Julijan Štekel i dirigent Hosein Piškar nastupaju sa Beogradskom filharmonijom
Superstar na violončelu Julijan Štekel i dirigent Hosein Piškar nastupaju sa Beogradskom filharmonijom - Copyright Susanne Diesner, Marco Borggreve

veličina teksta

Aa Aa

Beogradska filharmonija nastupa sa Julijanom Štekelom, superstarom na violončelu, pod dirigentskom palicom mladog Hoseina Piškara, u petak 18. marta na Kolarcu (20h).

Na repertoaru su Sibelijusova dela "Noćna vožnja i svitanje" i Treća simfonija, kao i Blohov "Šelomo" za violončelo i orkestar.

Julijan Štekel priznat je kao jedan od vodećih violončelista našeg vremena. Nagrađivan je prestižnim nagradama i pozitivnim kritikama širom sveta za svoje maestralne, autentične interpretacije. Redovno nastupa sa vodećim orkestrima i najvećim dirigentskim imenima, a nastup koji je imao sa Beogradskom filharmonijom, 2011. godine, dugo se pamtio.

Pandemija je odložila novi susret Štekela i filharmonijskog orkestra, zato publika željno očekuje koncert ovog petka i izvođenje rapsodične kompozicije za violončelo i orkestar Ernesta Bloha, nazvanog "Šelomo" po kralјu Solomonu.

Beogradska filharmonija nastavlja sa trendom predstavljanja novih dirigentskih snaga koje zaokupljuju svetsku muzičku pažnju.

Jedan od njih je Hosein Piškar, mladi iranski dirigent, koga je životni put vodio od rodnog Teherana preko Nemačke na muzičke pozornice širom sveta. Na predstojećem koncertu interpretiraće Sibelijusove kompozicije koje se prvi put nalaze na filharmonijskom repertoaru.

Nesumnjivo najveći finski kompozitor, dugo je bio predmet kontroverzi i sukoblјenih mišlјenja muzičkih profesionalaca, ali Sibelijusov uspeh kod publike nikad nije bio doveden u pitanje. Pored snažnog nacionalnog pečata kojim njegova dela odišu, predstavlјaju i moćne zvučne slike velelepnih pejzaža. Tako će Beogradska filharmonija "povesti" na vožnju sankama kroz prostranstva Severa uz "Noćnu vožnju i svitanje", a publika će čuti i Treću simfoniju koja se ređe izvodi.

Ulaznice su u prodaji na filharmonijskoj blagajni kao i onlajn.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura