Aktuelno iz kulture

Ulični umetnik posvetio mural Dostojevskom u Napolju kao odgovor na bojkot ruske kulture

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/03/2022

-

18:51

Ulični umetnik posvetio mural Dostojevskom u Napolju kao odgovor na bojkot ruske kulture
Ulični umetnik posvetio mural Dostojevskom u Napolju kao odgovor na bojkot ruske kulture - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ulični umetnik iz Napulja Jorit oslikao je mural s likom velikanan svetske književnosti Fjodora Mihajloviča Dostojevskog (1821-1881), a u znak protesta zbog bojkota ruske umetnosti koja je usledila nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Prema pisanju medija u Italiji, povod da ovaj ulični umetnik oslika mural s likom Dostojevskog bila je odluka Univerziteta u Milanu (Bicocca University) da zatvori naučni skup posvećen velikanu svetske književnosti zbog ruske intervencije u Ukrajini.

Mnogi Italijani osudili su postupak milanskog univerziteta, čija je uprava povukla prvobitnu odluku nakon negativnih reakcija u javnosti. Međutim, kako podsećaju tamošnji mediji, pisac Paolo Nori je na kraju iz principa odbio da održi predavanje pošto je ono prvobitno bilo otkazano.

profimedia

 

Mural koji je "osvanuo" na zidu Tehno-industrijskog instituta "Augusto Riđi", Jorit je bazirao na portretu Dostojevskog, a koji je 1872. godine naslikao Vasilij Petrov. Uz lik pisca romana "Zli dusi", "Zločin i kazna", "Braća Karamazovi".., ispisan je citat iz filma čuvenog Pjera Paola Pazolinija "Ptice i ptičurine" (Uccellacci e uccellini) koji govori o potrebi uspostavljanja mira i promeni sveta.

Preporuka za vas

Godina u znaku velikih jubileja diva ruske i svetske književnosti: Šta je nama Dostojevski danas

Komentari (0)

Kultura