Aktuelno iz kulture

"Bajka o začaranoj lepotici" premijerno za pola veka Pozorišta lutaka "Pinokio"

Komentari

Autor: Tanjug

18/03/2022

-

15:12

"Bajka o začaranoj lepotici" premijerno za pola veka Pozorišta lutaka "Pinokio"
"Bajka o začaranoj lepotici" premijerno za pola veka Pozorišta lutaka "Pinokio" - Copyright Google Earth

veličina teksta

Aa Aa

Svečana proslava povodom jubileja - 50 godina postojanja najvećeg lutkarskog pozorišta u Srbiji "Pinokio", biće održana 1. aprila uz multimedijalni program, koji uključuje i premijeru predstave "Bajka o začaranoj lepotici".

Proslava sa sloganom "Pola veka igre" tog dana će imati uvod u obliku mini koncerta Orkestra policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije na na platou ispred pozorišta u 19:45 časova.

Program će se nastaviti u pozorišnoj sali, gde će biti realizovana svečana dodela nagrada i priznanja, a nakon toga premijerno izvođenje ansambl predstave "Bajka o začaranoj lepotici" reditelja iz Bugarske, Slavčo Malenova.

U okviru proslave jubileja, biće priređena i promocija monografije, koja će obeležiti i prikazati rad pozorišta od osnivanja 1972. godine, do danas.

Takođe, kao deo programa manifestacije "Dani Beograda", 18. aprila u 18 časova u Muzeju Jugoslovenske kinoteke u Kosovskoj ulici, premijerno će biti prikazan dokumentarni film "Pola veka igre" o 50 godina postojanja Pozorišta lutaka "Pinokio".

Autor filma je Vojislav Savić, dok je scenario pisala Jelena Paligorić Sinkević.

Ovaj lutkarski teatar za decu osnovao je dramski umetnik Živomir Joković kao putujuće pozorište "Pinokio" davne 1972. godine.

Svoje sedište u Zemunu, pri Radničkom univerzitetu, teatar je dobio 1973. godine, kada i menja ime u - Pozorište lutaka "Pinokio".

Tokom leta 2014. godine "Pinokio" se preselio na Novi Beograd, u zgradu bivšeg bioskopa "Jugoslavija", gde je prethodno, sasvim privremeno bilo smešteno i Malo pozorište "Duško Radović" dok se renovirala zgrada u centru Beograda.

Pozorištu "Pinokio" spomenuta zgrada je dodeljena od strane Skupštine Grada Beograda na 20 godina.

"Pinokio" je danas jedino profesionalno pozorište lutaka u Beogradu i predstavlja jednu od najznačajnijih dečijih kulturnih institucija Srbije.

Premijera predstave "Bajka o začaranoj lepotici" biće realizovana iste večeri kao scenska adaptacija narodne priče, koja pripoveda o junakinji - začaranoj devojci iz Ružine šume.

U predstavi igraju glumci ovog pozorišta: Goran Popović, Željka Mandić, Borko Sarić, Lako Nikolić, Zorana Milošaković-Tasić, Jovan Popović, Nela Nikolić, Ljiljana Živić, Biljana Mihajlović, Dragana Vasić, Nikola Mijatović i Ðorđe Kadijević.

Komad ima dinamičnu intrigu, interesantne likove i zanimljive dijaloge, idealni za scensko izvođenje.

Priča je namenjena deci predškolskog i školskog uzrasta, a poruka, koja je skrivena u njoj je veoma značajna. Ova bajka može da pomogne najmlađim gledaocima da se povežu sa vrednostima koje su skrivene duboko u ovoj priči i sa problemima koji ih očekuju u budućnosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura