Aktuelno iz kulture

Od "Čuda u Šarganu" do "Čardaka ni na nebu ni na zemlji": Šta sve spremaju Beogradska pozorišta

Komentari

Autor: Tanjug

21/03/2022

-

12:27

Od "Čuda u Šarganu" do "Čardaka ni na nebu ni na zemlji": Šta sve spremaju Beogradska pozorišta
Narodno pozorište - Copyright Tanjug/Željko Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP) trenutno pripema "Čudo u Šarganu", "Boško Buha" predstavu "Čardak ni na nebu ni na zemlji", Narodno pozorište "Uspavanku za Aleksiju Rajčić", a "Pinokio" "Bajku o začaranoj lepotici".

Probe za novu predstavu "Čudo u Šarganu" Ljubomira Simovića, u režiji i scenografiji Jagoša Markovića, i kostime Lane Cvijanović u toku su u JDP gde je premijera planirana tokom aprila.

U novom čitanju antologijske drame igraju Anita Mančić, Nenad Jezdić, Boris Isaković, Nebojša Dugalić, Tamara Dragičević, Ljubomir Bandović, Jovana Belović, Sanja Marković, Marko Janketić, Miodrag Dragičević, Miloš Samolov, Aleksej Bjelogrlić i Slobodan Tešić.

Kultni Simovićev komad prvi put je postavljen na scenu 1974. godine u režiji Mire Trailović, a "Čudo u Šarganu" u rediteljskoj verziji Egona Savina se i dalje se igra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, i širom Srbije u drugim izvođenjima.

JDP/Svetlana Paroški

Sa čitajuće probe "Čuda u Šarganu"

Probe za predstavu "Čardak ni na nebu ni na zemlji" prema narodnoj bajci, u dramatizaciji Ane Ðorđević i režiji Jane Maričić, traju u dečijem pozorištu "Boško Buha", koje usled renoviranja izvodi predstave na sceni Ustanove kulture "Vuk Karadžić".

Marko Pavlović, Teodora Ristovski, Milica Sužnjević, Miljan Prljeta, Stefan Jevtović i Luka Sević igraju u predstavi nastaloj na osnovu bajke o požrtvovanju, pravdi, naivnosti i izdaji, koju je u zbirci "Srpske narodne pripovetke" zapisao i objavio Vuk Stefanović Karadžić 1853. godine.

Prva čitaća proba predstave "Uspavanka za Aleksiju Rajčić", po tekstu Ðorđa Kosića, u režiji Juga Ðorđevića, održana je 8. marta u Narodnom pozorištu u Beogradu, gde je premijera planirana za 30. april na sceni "Raša Plaović".

Narodno pozorište u Beogradu

Čitajuća proba predstave "Uspavanka za Aleksiju Rajčić"

Naslovnu ulogu tumači Vanja Ejdus, a u podeli su i Iva Milanović, Novak Radulović, Sara Ristić, Nevena Milošević, Vera Zečević, Stefan Živanović, Goran Milošević, Danijela Milošević.

Narodno pozorište planira i dramatizaciju romana "Rat i mir" Lava Tolstoja, u režiji Borisa Liješevića, kao i adaptaciju romana - poeme "Deca" Milene Marković, dobitnika Ninove nagrade.

Svečana proslava 50 godina postojanja najvećeg lutkarskog pozorišta u Srbiji "Pinokija" biće održana 1. aprila uz multimedijalni program, koji uključuje i premijeru predstave "Bajka o začaranoj lepotici" bugarskog reditelja Slavča Malenova.

U "Bajci o začaranoj lepotici” igraju Goran Popović, Željka Mandić, Borko Sarić, Lako Nikolić, Zorana Milošaković-Tasić, Jovan Popović, Nela Nikolić, Ljiljana Živić, Biljana Mihajlović, Dragana Vasić, Nikola Mijatović i Ðorđe Kadijević.

Komad ima dinamičnu intrigu, interesantne likove i zanimljive dijaloge, idealni za scensko izvođenje, a namenjen je deci predškolskog i školskog uzrasta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura