Aktuelno iz kulture

Ejdrijen Brodi ne može da gleda film "Pijanista" za koji je dobio Oskara: Počnem da plačem i kad pričam o tome

Komentari

Autor: Sunday Times

22/03/2022

-

17:11

Ejdrijen Brodi ne može da gleda film "Pijanista" za koji je dobio Oskara: Počnem da plačem i kad pričam o tome
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ejdrijen Brodi ne može da se natera da pogleda film "Pijanista" za koji je dobio Oskara za najbolju mušku ulogu. 

Ta biografska drama bila je važna odskočna daska u njegovoj karijeri, ali je priprema za ulogu zahtevala ogromnu posvećenost koja je na kraju uticala i na njegovo mentalno zdravlje.

"Počnem da plačem i kad pričam o tome", rekao je glumac, koji je za britanski Sunday Times ispričao da je gladovao kako bi igrao Vladislava Špilmana, poljskog pijanistu jevrejskog porekla, koji se tokom Drugog svetskog rata u razrušenoj Varšavi pod okupacijom nacista borio za goli opstanak.

"Bilo je to kumulativno. Gladovao sam, a onda morao da vratim kilograme. Metabolizam mi se menjao. Mislio sam da mi se telo zauvek promenilo", rekao je glumac, dodajući da je zbog procesa oporavka morao da odbije saradnju sa rediteljem Vernerom Hercogom.

Brodi je takođe ispričao da nikada nije težio slavi i da je nakon što je dobio Oskara, počeo da se "povlači" iz žiže javnosti.

"Povukao sam se iz površnosti koja dolazi s tim. Lak pristup stvarima koje ne deluju autentično nije bio deo mog odrastanja. Osećao sam se neiskreno", rekao je on.

Ipak, i posle "Pijaniste" ostvario je mnoge zapažene uloge, među kojima i u filmovima Vesa Andersona, kao i popularnoj seriji "Succession".

Nikolson ga nagovarao da ne ide na dodelu Oskara

Brodi je u novom intervjuu ispričao i zanimljivu anegdotu iz 2003. kada ga je kolega Džek Nikolson navodno nagovarao da zajedno sa njim i ostalim kandidatima za Oskara za najbolju mušku ulogu, bojkotuje događaj zbog američke invazije na Irak.

Međutim Brodi je jedini glumac od nominovanih te godine (Nikolson, Nikolas Kejdž, Majkl Kejn i Danijel Dej Luis) koji ranije nije osvajao to prestižno priznanje i odlučio je da ipak prisustvuje.

"Rekao sam: 'Ne znam za vas, ljudi, ali ja idem. Nekako moram da se pojavim. Roditelji mi dolaze. To se ne dešava baš često. Znam da ste vi svi dobitnici, možete i da preskočite, ali ja ne mogu'", ispričao je Brodi.

Na kraju su svi bili na dodeli, a Brodi koji je tada imao 29 godina je postao najmlađi najbolji glumac u istoriji Oskara, što je rekord koji i danas drži.

Tanjug/AP/Brynn Anderson

 

Međutim, iste godine mnogi drugi glumci bojkotovali su dodelu zbog rata u Iraku, a među njima su Elizabet Tejlor, Vil Smit, Anđelina Džoli, Rasel Krou i Tom Kruz.

"Ispunjen sam tugom večeras, jer prihvatam nagradu u tako čudnom trenutku. Moje iskustvo u snimanju ovog filma me je učinilo svesnim tuge i dehumanizacije ljudi u ratnim vremenima i posledica rata", rekao je je Brodi tada primajući statuu.

"U koga god da verujete, bilo da je Bog ili Alah, neka gleda na vas i pomolimo se za mirno i brzo rešenje", dodao je tada glumac.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura