Aktuelno iz kulture

Brus Vilis, dobro plaćena holivudska zvezda koja snima samo loše filmove

Komentari

Autor: Euronews, Shannon McDonagh

28/02/2022

-

11:50

Brus Vilis, dobro plaćena holivudska zvezda koja snima samo loše filmove
Brus Vilis - Copyright AP/Charles Sykes

veličina teksta

Aa Aa

Tradicionalno, dodela "Zlatnih malina", satiričnih nagrada za "najgora" ostvarenja i glumce u protekloj godini,  biće organizovana uoči dodele Oskara, odnosno 26. marta.

Povremeno, članovi fondacije koja dodeljuje to "priznanje" koje niko ne želi da dobije, uvode i posebne kategorije, jer, prema njihovoj oceni, određen trend ili pojava u kinematografiji zaslužuje da se naročito istakne.

Tako je "Zlatna malina" svojevremeno dodeljena i za "najgoru upotrebu 3D tehnologije koja kopa oči", ali i najnaduvaniji film namenjen tinejdžerskoj publici.

Ovog puta, organizatori "Zlatne maline" su ocenili da prošlogodišnje filmske uloge Brusa Vilisa zaslužuju posebnu kategoriju koju su nazvali "Najgori nastupi Brusa Vilisa u filmu 2021. godine".

Biće to prvi put za 40 godina, koliko se dodeljuje ovo satirično priznanje, da je filmografija jednog pojedinca zaslužila svoju, posebnu kategoriju, piše Euronews.

Zašto Brus Vilis snima toliko loše filmove?

Osam filmova sa poznatim američkim glumcem u glavnoj ulozi u trci je za "Zlatnu malinu".

Reč je o filmovima koje većina ljudi nije ni gledala, a verovatno za njih nije ni čula pre nominacija za "Zlatnu malinu": "American Siege", "Apex", "Cosmic Sin", "Deadlock", "Fortress", "Out of Death", "Survive the Game" i "Midnight in the Switchgrass".

U tim niskobudžetnim filmovima, kratkotrajno prikazivanim na striming servisima, zvezda sage "Umri muški" ima "originalne uloge" - poput razočaranog šerifa, bivšeg policajca, penzionisanog generala ili bivšeg agenta CIA.

I baš kao što su devedesetih filmovi takvog kvaliteta nisu snimani za bioskop, nego za direktno objavljivanje na video kasetama, i ovi filmovi snimani su za direktnu prodaju.

Nije na odmet konstatovati ni to da bi većini njegovih savremenika sa A liste Holivuda, poput Meta Dejmona i Leonarda Dikaprija, trebalo i do deset godina da snimi osam filmova koliko je Vilis snimio za samo jednu godinu.

Priprema, snimanje, period koji podrazumeva promociju i distribuciju može potrajati i više od 12 meseci, ali efikasnost produkcija u kojima se Vilis pojavio tokom 2021. je u tome što se od njega kao glumca zahtevala samo jedna stvar, a to je da bude Brus Vilis.

I sveopštem utisku da su filmovi očajani doprinosi možda ne toliko njegova gluma, za koju publika zna da može biti zvezdana, već više užasan scenario i režija.

O kakvim filmovima je reč možda ilustruje podatak da su na sajtu Rotten Tomatoes, dobili u proseku pet od maksmimalnih sto procenata pozitivnih ocena.

Međutim, Brus Vilis je jedno od najprepoznatljivijih lica američke kinematografije i tokom karijere duge 44 godine, takođe je snimio i pet ostvarenja sa ocenama od preko 90 procenata.

Prvo uradite teške stvari

Vilis već dugo pokazuje krajnju nezaiteresovanost za osvajanje nagrada, a publika ga i doživljava kao glumca koji nije spreman na veću emotivnu ili fizičku žrtvu zarad uloge. 

On snima ono što želi, a ne ono što bi kritičari želeli i to je oduvek bilo očigledno.

"Šesto čulo", "Kraljevstvo izlazaćeg meseca" i "Umri muški" mogli bi se izdvojiti kao filmovi u kojima je i uživao u ideji da glumi.

"Stvarno biram svoje filmove da bih sebe zadovoljio. Ne brinem baš o tome šta publika želi. Mislim da je Džon Meklejn (lik iz 'Umri muški') suprotnost superheroju i izabrao sam tu ulogu zbog dostojanstva tog tipa", kazao je Vilis 1988. u intervjuu Roberti Bobi Vajgant u njenom televizijskom šou programu na NBC.

Filmografija Brusa Vilisa kao jedna od najčudnijih u poređenju sa bio kojim drugim glumcem sa holivudske A liste opisana je pre 25 godina tokom promocije poslednjeg u nizu nastavaka filma "Umri muški". Ove, 2022. godine ta "čudna" karijera poprima novi, pomalo depresivniji oblik.

Kada su ga pitali za najbolji savet koji je dobio u karijeri, Vilis je za časopis QG odgovorio rečima: "Prvo morate da uradite teške stvari. Uradite prvo veliku scenu, a onda možete da radite male i da se zabavljate. To je sjajan savet koji možete primeniti u životu i to kažem svojoj deci - prvo uradite teške stvari i onda možete da idete i radite šta god želite."

Kada se pogleda karijera ovog glumca, može se zaključiti da 2010-ih označava promenu u Vilisovom pristupu stvaranju filmova.

Međutim, za većinu drugih vrhunskih holivudskih glumaca, pristanak da snimaju samo jedan film sličan onima koji su Vilisu doneli kategoriju u nominacijama "Zlatnih malina", mogao bi da označi kraj karijere, iako i oni već imaju poneki loš film iza sebe.

EPA/WILL OLIVER

 

Kolinu Farelu su bile potrebne godine da se oporavi od neuspeha visokobudžetnog filma "Aleksandar", kao što je bilo teško i Nikolasu Kejdžu da se vrati u igru kada je njegova gluma nadugo i naširoko kritikovana zbog filma "Čovek od pruća".

Ali to neće biti slučaj sa Vilisom, jer će on i ove godine snimiti još bar osam filmova koje niko neće gledati.

Zvezda bilo kog DVD koji se nađe na ulici

Šta je ovog glumca navelo da glumi u enormnom broju filmova koje niko ne gleda? 

Na internetu njegovi obožavaoci spekulišu da je reč o finansijskim problemima, opštem nezadovoljstvu ili pak nezainteresovanosti za glumački zanat.

Američka komičarka Niki Glejser opisala je Vilisa kao "zvezdu bilo kog DVD koji jednostavno nađete na ulici" na Comedy Central Roast još 2018, što sada zvuči gotovo proročki.

Vilis se pojavljuje u filmovima sa malim budžetom i bez ozbiljne bioskopske distribucije i gledanosti još od kasnih 2000-ih, iako se ne može reći da nije bio prisutan i u blokbaster ostvarenjima.

Neuobičajeno pojavljivanje u kameo ulogama za "video produkcije" koje podrazumevaju petnaestak minuta na ekranu, nije Vilisa sprečila da uđe u narednu deceniju kao osma zvezda sa najvećom zaradom na blagajnama bioskopa u SAD.

Koji god na kraju da film odnese "Zlatnu malinu" iz pomenute specijalne kategorije, glumcu verovatno neće biti bitno.

Postoje i dalje pljačke koje treba isplanirati, ubistva koja treba osvetiti, galaksije koje treba spasiti.

Najbolji zaključak do kojeg možemo doći u ovom trenutku, bez potrebe za bilo kakvim šestim čulom, jeste da Vilis sledi svoju dugogodišnju filozofiju da radi upravo ono što želi.

Inače, film koji je ove godine osvojio najviše nominacija za "Zlatne maline" je mjuzikl posvećen pokojnoj britanskoj princezi Dajani ("Diana"). To ostvarenje je u trci za Zlatnu malinu u čak devet kategorija, među kojima i za najgori film.

Zlatna malina dodeljuje se od 1980. godine, a nominacije bira 1.000 članova fondacije koja parodira američku Akademiju filmskih umetnosti i nauka. Za prijem u tu fondaciju dovoljna je pretplata od 40 dolara godišnje.

Pobednici koji obično ne dođu na ceremoniju dodele, dobijaju skulpturicu zlatno-žute maline koja košta 4,79 dolara.

Komentari (0)

Kultura