Aktuelno iz kulture

Aleksandra Angelov, prvakinja opere Narodnog pozorišta, nagrađena za ulogu Orfeja

Komentari

Autor: Tanjug

22/03/2022

-

13:06

Aleksandra Angelov, prvakinja opere Narodnog pozorišta, nagrađena za ulogu Orfeja
Aleksandra Angelov, prvakinja opere Narodnog pozorišta, nagrađena za ulogu Orfeja - Copyright Željko Jovanović/Narodno pozorište

veličina teksta

Aa Aa

Prvakinja opere Narodnog pozorišta Aleksandra Angelov dobila je nagradu za najbolje interpretiranu mecosopransku ulogu u prethodnoj sezoni i to za rolu Orfeja u operi Kristofa Vilibalda Gluka "Orfej i Euridika".

Nagrada Fondacije "Breda Kalef"  biće joj uručena 23. marta pre početka opere koja se igra na Velikoj sceni.

Jednoglasnu odluku doneo je žiri u kojem su, osim Brede Kalef, bili Dragan Stevović, Vesna Stefanović i Mirko Levi.

U konkurenciji za nagradu, jedinu u našoj zemlji namenjenoj mecosopranima, bile su  sve domaće i gostujuće pevačice koje u jednoj sezoni nastupaju u operama Narodnog pozorišta.

Priznanje je ustanovljeno 2016. godine, a dosadašnje dobitnice su Jelena Vlahović, Višnja Popov i Nataša Jović Trivić.

Glukova opera "Orfej i Euridika", po libretu Ranijerija de Kalcabiđija, pod dirigentskom upravom gosta iz Bugarske Diana Čobanova, u režiji Aleksandra Nikolića i koreografiji Aleksandra Ilića, premijerno je izvedena 23. juna prošle godine na Velikoj sceni.

Delo je zasnovano na mitu o Orfeju i Euridiki, priči koja govori o ljubavi i gubitku, ali i o tome koliko je neko spreman da se žrtvuje za svoju ljubav.

Orfej dokazuje da u ljubav i osećaje treba verovati, čak i kada se to čini zaista nemogućim jer prkosi zakonima života i smrti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura