Aktuelno iz kulture

Rediteljka Ivana Maričić Dragutinović: Naša opera "Don Kihot" je drugačija; trudićemo se da budemo smešni i zanimljivi

Komentari

Autor: Tanjug

28/02/2022

-

18:26

Rediteljka Ivana Maričić Dragutinović: Naša opera "Don Kihot" je drugačija; trudićemo se da budemo smešni i zanimljivi
Rediteljka Ivana Maričić Dragutinović: Naša opera "Don Kihot" je drugačija; trudićemo se da budemo smešni i zanimljivi - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je rediteljka Ivana Dragutinović Maričić koja je govorila o premijeri opere "Don Kihot" kompozitora Žila Masnea 2. marta na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Dragutinović Maričić je rekla da je najzahtevnije bilo da se okupe svi učesnici u predstavi u istom trenutku, pošto je pandemija bila osujetila dosta planova.

"Bilo je jako teško isplanirati nešto i držati se plana. Morate imati rezervni plan, što jeste praksa opere. Operu ne možete raditi sa jednom podelom zato što su operski pevači dosta osetljivi", podsetila je rediteljka.

Tanjug

Prema njenim rečima, Masneov "Don Kihot" nije toliko često izvođena opera, a kod nas je bila rađena skraćena verzija, dok će ovaj put u Narodnom pozorištu biti na velikoj sceni uz veliki orkestar, soliste i hor sa 32 člana.

"Trudićemo se da budemo smešni, zanimljivi", rekla je rediteljka, koja je dodala da je saradnik za scenski pokret bio glumac Ivan Klemenc.

Nakon 22 godine iskustva Dragutinović Maričić kaže da pre početka rada pogleda podelu i već zna otprilike šta je "očekuje i gde može eventualno da se javi neki problem".

"Lepo smo radili, sarađivali bez obzira na svu tenziju oko nas i momenat nesigurnosti da li ćemo svi biti zdravi da izađeno pred publiku. Mislim da smo se sačuvali", rekla je rediteljka.

Opera "Don Kihot" Narodnog pozorišta koristi video materijale, a Dragutinović Maričić kaže da je osavremenjena jer ne bi bilo fer prema pubici da bude još jednom postavljena već viđena predstavu čije snimke može naći na jutjubu.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

"Naš 'Don Kihot' je drugačiji. Smeštam ga u današnje vreme kada se gradi na sve strane. Od kranova, dizalica i bagera vidi vetrenjače. Ide da se bori za lepši i čistiji vazduh, svet i prirodu", istakla je rediteljka.

Prema njenim rečima, Dulsineja je "žena koja se sjajno zabavlja i kad je zaprosi vrlo ozbiljno razmišlja da li je spremna da promeni svoj način života".

Dragutinovih Maričić je istakla da je "Don Kihot" imao veliku podršku uprave, koja se često podrazumeva da podrška postoji "ali nije uvek slučaj".

"Ovoga puta moram da izdvojim upravnika (Narodnog pozorišta) Svetislava Goncića i direktora opere Nikolu Mijailovića koji su u svakom trenutku reagovali. Nisam očekivala takvu podršku", zaključila je rediteljka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura