Aktuelno iz kulture

Poslednji oproštaj od Milovana Vitezovića: Odlazak ekscentričnog, ali dobroćudnog "jezikoznalca"

Komentari

Autor: Tanjug

25/03/2022

-

15:20

Poslednji oproštaj od Milovana Vitezovića: Odlazak ekscentričnog, ali dobroćudnog "jezikoznalca"
Poslednji oproštaj od Milovana Vitezovića: Odlazak ekscentričnog, ali dobroćudnog "jezikoznalca" - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Komemoracija povodom smrti istaknutog književnika Milovana Vitezovića (1944-2022) održana je danas u prepunoj Svečanoj dvorani Skupštine grada Beograda u prisusustvu članova porodice, zvanica, prijatelja, saradnika i poštovalaca.

Komemoraciji je prisustvovala kao specijalna izaslanica predsednika Srbije Suzana Paunović, ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, reditelj Milan Karadžić, zatim kompozitor Rade Radivojević, glumac Radoš Bajić brojni drugi.

U svom obraćanju Vesić je rekao da ga je Vitezović "ponekad razbarušen, podsećao na svog junaka profesora Kostu Vujića", i da je znao da bude ekscentričan, ciničan, ali uvek mudar, inspirativan i dobroćudan.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Podsetivši da je njegovi aforizmi "stigli čak do Berlinskog zida", Vesić je ocenio da bi "današnji svet bio mudriji i ne bi pravio nove zidove da je čitao i razumeo testamentalne poruke Vitezovića".

"Počivaj u miru dragi prijatelju. Tamo gde odlaziš, tamo gde je bolje čekaju te Andrić, Crnjanski, Ćopić, Meša. Mesto ti je među njima", zaključio je Vesić.

Generalni sekretar Kulturno prosvetne zajednice Srbije i Beograda Živorad Ajdačić u svom obraćanju je ocenio da je Vitezović bio "velikan srpske književnost i, pesnik, romanisijer, satiričar i jedan do malobrojnih književnika kome su za života tri puta objavljena sabrana dela".

Ajdačić je rekao da će se pamtiti njegove knjige kao što su "Šešir profesora Koste Vujića" i "Čarape kralja Petra", televizijske serije "Vuk Karadžić" i "Dimitrije Tucović", po njegovom romanu rađen film "Lajanje na zvezde", dokumentarci "Tamo gde cveta limun žut", kao i pesme i brojna druga dela, odnosno "stotine i stotina strana stvaralaštva".

Tanjug/Zoran Žestić

 

Podsetivši da je Vitezović bio "najviše nagrađivani umetnički stvaralac na našem prostoru", dobitnik, između ostalog, Ordena predsednika Republike, zatim Svetog Save prvog reda i Vukove nagrade, Ajdačić je najavio da će uz saglasnost sa njegovom porodicom Kulturno prosvetna zajednica ustanoviti Nagradu Milovan Vitezović.

"Svima nam je bila velika čast i zadovoljstvo da poznajemo jednog takvog velikana, čoveka kao što je bio Vitezović. Večno će ostati sa nama kroz sećanje i njegova besmrtna dela", istakao je Ajdačić.

Tanjug/Zoran Žestić

 

U svom govoru, zamenik predsednika Udruženja književnika Srbije Miloš Janković je ocenio da je Vitezović "služio srpskom narodu i njegovoj kulturi i kolektivnoj duši, čineći je knjigama i delima lepšom, boljom, učenijom, širom, nežnijom i bogatijom nego što je sama umela ali i smela".

Janković je rekao da Vitezović nije bio samo kulturni i javni radnik, pisac i književnik, već pre svega "učitelj, prosvetitelj, mitotvorac i mitoprepričavač, čuvar narodnog pamćenja, jezikoznalac, zaštitnik i branitelj ćirilice...i jedan od najznačajnijih ključara srpske duhovnosti".

Kako je najavljeno, Milovan Vitezović biće sahranjen sutra na beogradskom groblju Lešće, gde će od 12.00 biti služeno opelo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura