Aktuelno iz kulture

Vorholove slike u središtu tužbe koja je stigla i do Vrhovnog suda SAD

Komentari

Autor: Art News

29/03/2022

-

18:11

Vorholove slike u središtu tužbe koja je stigla i do Vrhovnog suda SAD
Vorholove slike u središtu tužbe koja je stigla i do Vrhovnog suda SAD - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U istoriji umetnosti retko se dešavalo da neko delo bude tema spora na Vrhovnom sudu Sjedinjenih Američkih Država. Međutim, to se trenutno dešava sa slikom Endija Vorhola sa fotografijom Prinsa, koju je umetnik, navodno bez znanja autorke Lin Goldsmit, upotrebio u svom delu.

Goldsmit je fotografisala muzičara Prinsa 1981. godine za časopis "Newsweek", a Vorhol je njenu fotografiju upotrebio u seriji slika nastalih tokom 1984. za časopis "Vanity Fair", a da je prethodno o tome nije obavestio.

Decenijama kasnije, ona je tužila legat umetnika, tvrdeći da je Vorhol prekršio autorska prava.

Tužba se smatra značajnom, jer bez obzira na to koju odluku donese Vrhovni sud, izvesno je da će promeniti način na koji se tretira "poštena upotreba" u svetu umetnosti, naročito za stvaraoce koji se oslanjaju na već postojeće slike i fotografije u svojim delima, kao što su Džef Kuns i Ričard Prins.

Slučaj je zapravo inicirala sama Vorhol fondacija 2017, preventivno tužeći Goldsmit pred sudom u Njujorku, s ciljem da dođe do presude da pop umetnik nije povredio autorska prava svojom serijom "Prins". 

Sud Južnog distrikta u Njujorku presudio je u korist Fondacije 2019. godine.

Međutim, Goldsmit se onda žalila na presudu i dobila slučaj, kada je Drugi okružni apelacioni sud ocenio da je njena fotografija "prepoznatljiva osnova" slika iz serije "Prins".

Sudija Džerald Linč rekao je da je Vorhol možda promenio samo neke delove portreta Goldsmit, recimo, boje, ali da to nje uradio na "transformativan" način, što je jedan od osnovnih postulata "poštene upotrebe".

Krajem prošle godine, Vorhol fondacija iznela je slučaj pred Vrhovni sud, piše Art News.

Vest stiže u vreme kada se ime slavnog umetnika češće nego inače pominje u medijima, budući da je Netfliks nedavno objavio dokumentarac o tom umetniku pod nazivom "Dnevnici Endija Vorhola", a aukcijska kuća "Kristis" najavila plan da na aukciji ponudi njegov portret Merilin Monro koji bi mogao da postane jedno od najskupljih umetničkih dela svih vremena.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura