Aktuelno iz kulture

Asocijacija filmskih festivala: Odbrana bioskopa

Komentari

Autor: Tanjug

11/06/2021

-

09:00

Asocijacija filmskih festivala: Odbrana bioskopa
Asocijacija filmskih festivala: Odbrana bioskopa - Copyright Tanjug/Dušan Aničić

veličina teksta

Aa Aa

Memorandum o saradnji između Filmskog centra Srbije (FCS) i predstavnika sedam najznačajnijih filmskih festivala igranih ostvarenja u zemlji i zvanično je osnovana Asocijacija filmskih festivala Srbije (AFIFS).

U tek osnovanoj Asocijaciji je sedam filmskih festivala: Festival evropskog filma Palić, Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj banji, Festival glumačkih ostvarenja "Filmski susreti" u Nišu, Leskovački internacionalni festival filmske režije (LIFFE), Festival autorskog filma (FAF) u Beogradu, Šumadijski internacionalni festival debitantskog filma u Kragujevcu i festival "Slika u pokretu" u Novom Sadu.

AFIFS nastaje sa idejom umrežavanja i povezivanja filmskih festivala u Srbiji i FCS u cilju zajedničke organizacije, promocije i razmene programa, radionica, stručnih skupova, uspostavljanja strukovnih nagrada i međusobne podrške.

Direktor FCS Gordan Matić istakao je da su filmski festivali u svakoj zemlji deo kinematografske infrastrukture, zato su i značajni za FCS, gde su prepoznali njihove potrebe.

Sedam gradova, sedam nagrada

Prema njegovim rečima, FCS je već na različite načine pomagao sve navedene festivale, a sama Asocijacija je sada osnovana na inicijativu direkcija tih festivala.

"Zato smo odlučili da ove godine napravimo jednu asocijaciju koja će olakšati pristup ovim manifestacijama i fondovima kod nas i inostranstvu. Tako ovde imamo sedam festivala, sedam gradova, sedam nagrada, a sve to kroz sedmu umetnost, pri čemu ima neke analogije i simbolike u broju sedam", zaključio je prvi čovek FCS.

E-Stock/Dušan Milenković

Potpisnici Memoranduma o osnovanju Asocijacije filmskih festivala Srbije (AFIFS)

Izvršni producent festivala na Paliću Ilija Tatić naveo je da je to prvi festival koji će krenuti da se realizuje, ove godine od 17. do 23. jula, dok je prošle pandemijske godine morao biti odložen za septembar.

"Ovo je svakako prvi korak ka boljitku kinematografije u Srbiji, jer je uključeno toliko grana industrije, pre svega ekonomija i turizam koji se oslanjaju na sedmu umetnost. Mislim da je Asocijacija jedna dobra platforma koja ide ka tome da se popravi situacija sa filmom kod nas", smatra Tatić.

Festival na Paliću u julu će predstaviti svoje 28. izdanje kao presek najboljih ostvarenja na evropskom tržištu kroz autorski dugometražni, kratki i eksperimentalni film.

Filmski reditelj Darko Bajić, ovde kao umetnički direktor festivala filmske režije u Leskovcu, istakao je da je novoosnovana Asocijacija zapravo barikada i odbrana bioskopa u Srbiji, posebno u doba pandemije.

Naglasio je da svi festivali igranog filma u AFIFS zapravo uvek edukuju gledaoce, kako je od samog početka uvek radio i Fest, koji je doživeo svoje 49. izdanje ove godine.

Podsetio je da festival u Leskovcu traje tek 14 godina, ali da je za to vreme mnogo toga važnog postignuto, posebno što su u gostima na svakom izdanju redovni regionalni režiseri, koji se ili nalaze u žiriju ili su došli kao gosti da predstavljaju nove filmove na smotri.

"Leskovac je mali grad koji ima veliko srce", poetično se izrazio Bajić i dodao da se publika, posebno mladi ljudi, na ovako jedinstvenom festivalu filmske režije, upoznaje sa rediteljima koji su glavni gosti manifestacije.

Vizionarski korak

"Asocijacija filmskih festivala predstavlja pravi vizionarski korak u svakom pogledu", ukratko je sumirao utiske Igor Stanković, direktor Festivala autorskog filma (FAF), inače vlasnik filmske distributerske kuće MegaCom film i direktor Kombank Dvorane.

Verica Nerić kao izvršna direktorka Šumadijskog internacionalnog festivala debitantskog filma iskazala je veliku čast što su prepoznati kao jedan sasvim mlad festival da se pridruži ovoj Asocijaciji, da budu deo velike priče gde će da opstanu i zažive na duži period.

Taj festival se održava uvek od 9. do 12. decembra u Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu, i kroz ta 4 dana gosti su pretežno reditelji debitanti.

Osim dugometražnog igranog filma, smotra prikazuje i kratki metar uz prateći program raznih radionica, a specifičnost festivala leži u tome da nagradu dodeljuje publika za najboljeg debitanta.

Unsplash

Filmski festivali na najbolji način vraćaju publiku u bioskope

Saša Milenković kao direktor Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj banji označio je važnost upravo scenarija kao esencije svakog filma i podsetio da ove godine slave jubilej, 45. rođendan, a od prošle godine je ustanovljena nagrada "Zlatno pero - Gordan Mihić".

Direktor festivala glumačkih ostvarenja u Nišu Srđan Savić je pohvalio osnivanje Asocijacije, svestan da mnogi kritikuju što svaki veći grad u Srbiji ima svoj festival, ali je napomenuo da upravo filmski festivali na najbolji način vraćaju publiku u bioskope, kao nijedna druga manifestacija.

Vladan Obradović kao član odbora Srpske asocijacije snimatelja - organizatora festivala "Slika u pokretu" spomenuo je da njihov festival postoji šest godina, i da su pomoć za realizaciju imali uvek od FCS i Jugoslovenske Kinoteke.

Ove godine će se festival održati od 15. do 18. decembra u KC Novi Sad, dok je 2020. bio organizovan u Beogradu kao susret direktora fotografije, odnosno filmskih snimatelja.

Njihovo Udruženje postoji 10 godina, gde ima 47 članova, dok u žiriju festivala koji neguje snimatelje kao važnu profesiju za nastanak filma, sede isključivo direktori fotografije.

Festivali dokumentarnog i kratkometražnog filma (Beldocs, Kratki metar, Sedam veličanstvenih) takođe će imati svoju Asocijaciju, čija se realizacija planira od naredne godine.

Komentari (0)

Kultura