Aktuelno iz kulture

Na prodaju uzorci prašine sa Meseca: Očekuje se da će dostići cenu od milion dolara

Komentari

Autor: ArtNet

02/04/2022

-

11:07

Na prodaju uzorci prašine sa Meseca: Očekuje se da će dostići cenu od milion dolara
Profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Uprkos nastojanjima NASA, uzorci Mesečeve prašine koju je astronaut Nil Armstrong prikupio tokom misije Apolo 11 naći će se na aukciji sledećeg meseca pod okriljem kuće "Bonams", a očekuje se da će dostići cenu od čak milion dolara.

Aukcijska kuća imenovala je ponudu kao "jedini uzorak Apolo misije koji je moguće legalno prodati", ali da se NASA pitala, čak ni on ne bi mogao biti ustupljen privatnom vlasniku.

Naravno, količina prikupljenih uzoraka je vrlo ograničena, piše ArtNet.

Kako je svojevremeno ispričao Majk Malori, ronilac koji je bio zadužen za izvačenje astronauta Apolo 11 tima iz okeana, nakon što su se prizemljili, njihov zadatak je bio da prvo spasavaju kamenje s Meseca. "Imamo samo jednu kesu kamenja, a mnogo astronauta", rekao je on. 

Na kraju, misija je bila uspešna, a Armstrongov uzorak ostao je u specijalnom kontejneru, koji je potom zagubljen. 

profimedia

 

Međutim, 2002. ispostavilo se da se nalazi u vlasništvu izvesnog Maksa Erija, bivšeg direktora Svemirskog muzeja u Hačinsonu, koji je potom optužen za krađu svemirskih artefakata. 

Kad je Eri osuđen za pranje novca, prevaru i krađu, kesa sa uzorkom postala je državno vlasništvo.

Advokatica po imen Nensi Li Karlson kupila je uzorke putem interneta za 995 dolara na držvnoj aukciji 2015. neznajući tačno šta se nalazi u kesi, koja je samo označena kao: "zatvorena kesa sa Mesečevom prašinom". 

Zaintrigirana, Karlson je poslala kesu u Hjuston, a kada je NASA shvatila o čemu se radi, odbila je da joj vrati uzorak, jer "pripada američkom narodu".

Međutim, vlasnica ih je tužila i dobila na sudu, a 2017. na 48. godišnjicu Apolo 11 misije, prodala je uzorak za preko 1,8 miliona dolara.

Sada će se ponovo naći na aukciji, a procenjena cena kreće se između 800.000 i 1,2 miliona dolara.

Istog dana, kolekcionari će moći da dođu do fragmenta Sputnjika 1 i replike vrha Eksplorera 1, prvog satelita koji su Sjedinjene Američke Države lansirale 1958. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura