Fokus

Američki i ruski astronauti zajedno napustili Međunarodnu svemirsku stanicu, vraćaju se na Zemlju

Komentari

Autor: Tanjug

30/03/2022

-

11:26

Američki i ruski astronauti zajedno napustili Međunarodnu svemirsku stanicu, vraćaju se na Zemlju
Američki i ruski astronauti zajedno napustili Međunarodnu svemirsku stanicu, vraćaju se na Zemlju - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Američki i dva ruska kosmonauta zajedno su danas napustili Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS) u kapsuli Sojuz, i vraćaju se na Zemlju, prenosi Rojters.

"Ruska kapsula Sojuz MS-19 u kojoj se nalaze NASA astronaut Mark Van de Hej i njegove ruske kolege Anton Škaplerov i Petar Dubrov uspešno se odvojila od MSS i trebalo bi padobranom da se spusti u centralni Kazahstan danas oko podne", saopštila je ruska svemirska agencija Roskosmos.

Zajednički američko-ruski povratni let sa Međunarodne svemirske stanice izazvao je pojačano interesovanje u javnosti, zbog eskalacije sukoba između Moskve i Vašingtona u vezi ruske invazije na Ukrajinu, i mogućnosti da se ona prelije na dugogodišnju saradnju SAD i Rusije u svemiru, navodi Rojters.

"Američki astronaut Mark Van de Hej će se 30. marta vratiti nazad u svemirskom brodu 'Sojuz MS-19' sa ruskim državljanima Antonom Škaplerovom i Petrom Dubrovom. Roskosmos nikada nikome nije dozvolio da sumnja u njegovu pouzdanost kao partnera", objavila je ranije pres služba Roskosmosa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet