Aktuelno iz kulture

Ukrajinski predstavnici na Evroviziji dobili dozvolu da napuste zemlju: Želimo da pokažemo svetu koliko smo nesalomivi

Komentari

Autor: Euronews Srbija / Metro

03/04/2022

-

13:05

Ukrajinski predstavnici na Evroviziji dobili dozvolu da napuste zemlju: Želimo da pokažemo svetu koliko smo nesalomivi
Ukrajinski predstavnici na Evroviziji dobili dozvolu da napuste zemlju: Želimo da pokažemo svetu koliko smo nesalomivi - Copyright Prinskrin/Youtube/Суспільне Євробачення/Eurovision Ukraine

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici Ukrajine na ovogodišnjoj Evroviziji Kalush Orchestra dobili su dozvolu da putuju u Torino na najveće muzičko takmičenje.

Ukrajinski javni servis Suspilne objavio je vesti na svom Instagram nalogu, dodavši da imaju dozvolu i za promotivnu turneju.

Prethodno su organizatori Evrovizije pristali da izuzmu Ukrajinu iz zahteva da snime nastup uživo, budući da zbog rata u njihovoj zemlji nisu imali pristup studiju.

Oni takođe od početka napada Rusije nisu imali priliku da se okupe i vežbaju za svoj nastup, a u međuvremenu su pomagali sugrađanima kroz volonterski rad i učešće u odbrani Kijeva.

Inače, prema ukrajinskom zakonu, muškarcima nije dozvoljeno da napuštaju zemlju tokom rata, ali su šestorica članova Kalush Orchestra dobili pravo na izuzeće.

Grupa se u subotu prvi put od početka rata okupila u Lavovu, jednom od najvećih gradova na zapadu zemlje, u koji je izbegao veliki broj stanovnika iz istočnih krajeva.

Na glavnom gradskom trgu izveli su svoju pesmu "Stefania", prvi put od nastupa na nacionalnom takmičenju "Vidbir" početkom februara.

Nakon nastupa, pevač Oleh Psijuk izjavio je da im je to prva proba uživo, nakon što su se uglavnom viđali putem video linka.

Takođe, grupa ima novog pratećeg repera, a datumi njihovih nastupa u inostranstvu biće saopšteni naknadno.

 

 

"Kalush Orchestra pristao je da učestvuje u promotivnim koncertima pre Evrovizije. Bend namerava da prikuplja donacije za pomoć Ukrajini. Želimo da pokažemo svetu ukrajinsku muziku, naš duh i koliko smo nesalomivi. Zaista nam je potrebna podrška u ovim teškim vremenima", naveli su iz grupe na njihovom Instagramu.

Podsećamo, grupa Kalush Orchestra odabrana je da predstavlja Ukrajinu na Evroviziji nakon što je poništena pobeda pevačice Aline Paš na "Vidbiru".

Ona je, naime, dobila najviše glasova za pesmu "Senke zaboravljenih predaka" (Тіні забутих предків), ali je u međuvremenu sprovedena istraga o njenom putovanju na Krim, na koji Ukrajinci mogu da putuju samo preko zvaničnih državnih punktova.

Pevačica je u jeku napete političke situacije između Rusije i Ukrajine optužena za antipatriotizam, a tamošnji portal Newsbeat pisao je da je vlastima predala falsifikovane dokumente koji je trebalo da joj posluže kao dokaz da je legalno ušla na Krim.

Njen izbor je poništen, a umesto nje za predstavnika na Evroviziji odabran Kalush Orchestra koji je na "Vidbiru" bio drugi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu