Aktuelno iz kulture

Ukrajina potvrdila učešće na Evroviziji: Kalush Orchestra putuje u Torino

Komentari

Autor: Tanjug / Euronews Srbija

15/03/2022

-

09:22

Ukrajina potvrdila učešće na Evroviziji: Kalush Orchestra putuje u Torino
Ukrajina potvrdila učešće na Evroviziji: Kalush Orchestra putuje u Torino - Copyright Prinskrin/Youtube/Суспільне Євробачення/Eurovision Ukraine

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajina je potvrdila učešće na takmičenju za Pesmu Evrovizije u Torinu od 10. do 14. maja, saopštili su organizatori tog događaja.


"Ukrajinska delegacija ispoštovala je do sada sve rokove. Takođe se sprema da napravi rezervni video snimak, što se zahteva od svih delegacija u slučaju nekog problema", izjavila je izvršna producentkinja Evrovizije Simona Martoreli na konfereniji za novinare.

Ukrajinu predstavlja grupa Kalush Orchestra sa pesmom "Stefania", nakon što je poništena pobeda pevačice Aline Paš na naconalnom takmičenju "Vidbir".

Naime, Alina Paš pobedila je sa pesmom "Senke zaboravljenih predaka" (Тіні забутих предків), ali je u međuvremenu sprovedena istraga o njenom putovanju na Krim, na koji Ukrajinci mogu da putuju samo preko zvaničnih državnih punktova.

Pevačica je u jeku napete političke situacije između Rusije i Ukrajine optužena za antipatriotizam, a tamošnji portal Newsbeat pisao je da je vlastima predala falsifikovane dokumente koji je trebalo da joj posluže kao dokaz da je legalno ušla na Krim.

Njen izbor je poništen, a umesto nje za predstavnika na Evroviziji odabran Kalush Orchestra koji je na "Vidbiru" bio drugi.

Frontmen grupe Oleh Psiuk rekao je da je zahvalan svima koji su glasali za njih putem SMS.

"Obećavamo svakom Ukrajincu da ćemo opravdati vaš izbor. Ovo su teška vremena za našu zemlju, a mi ćemo naše prisustvo učiniti vidljivim celom svetu. Spremni smo da predstavimo Ukrajinu celoj Evropi", rekao je on, preneo je tada zvanični portal Evrovizije.

U međuvremenu, Rusija je isključena iz evrovizijskog nadmetanja, nakon što su organizatori ocenili da bi u svetlu krize bez presedana u Ukrajini, "uključivanje predstavnika te zemlje dovelo do toga da konkurencija bude na lošem glasu".

Evrovizija se ove godine održava u Torinu, nakon što su prošle godine italijanski rokeri Maneskin obezbedili svojoj zemlji titulu domaćina.

Srbiju će na najvećem muzičkom takmičenju na svetu predstavljati pevačica Konstrakta sa pesmom "In corpore sano".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura